Statens miljarder ger SAS andrum

Regeringens besked om statliga lånegarantier till SAS kan göra att bolaget klarar krisen.
– Det här köper mycket tid, säger Jan Ohlson, oberoende flyganalytiker.
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Många av SAS plan står kvar på marken. Hur länge det fortsätter kommer avgöra bolagets öde. Arkivbild.
Många av SAS plan står kvar på marken. Hur länge det fortsätter kommer avgöra bolagets öde. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Efter varningar från viktiga bolag som SAS och Norwegian kom i dag regeringens svar: fem miljarder kronor i statliga kreditgarantier till flygbolag, varav en och en halv miljard riktas till SAS. Den danska staten går in med lika mycket till SAS.

– De borde vara väldigt nöjda. Det här köper mycket tid, speciellt i kombination med att Sverige tillåter permittering. Tillsammans bör det räcka för att SAS ska klara sig, säger Jan Ohlson.

Regeringen gick tidigare i veckan ut med att man tillåter permittering, en lösning där bolag tillfälligt låter anställda gå ner i arbetstid och där staten tar en del av lönekostnaden.

Jan Ohlson är positivt inställd till regeringens åtgärder men hade hellre än kreditgarantier sett sänkt flygskatt och flygplatsavgift, åtgärder som den norska regeringen vidtagit. Norska staten är inte länge ägare i SAS, men bolaget har en stor verksamhet i Norge som gynnas av tillfälligt sänkta skatter.

– Jag tror SAS kommer att klara sig, men det handlar om hur länge det pågår. En månad är inga problem, men två-tre månader till, då blir det problem för SAS, säger Jan Ohlson.

SAS låter nästan alla sina plan stå på marken. Liknande åtgärder har vidtagits av alla stora europeiska flygbolag, som British Airways och Air France.

– Det är tydliga tecken. Så drastiska åtgärder vidtar man inte om man har mycket pengar i kassan, säger Jan Ohlson.

Henning Eklund/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.