Stopp för inresor till EU

Tillfälligt inreseförbud införs i nästan hela EU, inklusive till Sverige.
EU-kommissionen hoppas samtidigt på ett vaccin mot coronasmittan redan till i höst.
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel. Arkivbild.
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Efter närmare tre timmars videotoppmöte mellan EU:s stats- och regeringschefer på tisdagskvällen ger ledarna tummen upp för att åtminstone tillfälligt låsa grindarna vid gränsen. Förbudet gäller resor in i unionen från andra delar av världen, inte resor från ett EU-land till ett annat.

– För att begränsa spridningen globalt har vi enats om att införa ett koordinerat tillfälligt inreseförbud i 30 dagar, på basen av EU-kommissionens förslag, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på en presskonferens i Bryssel.

Kommissionens förslag omfattar även de fyra icke-EU-länder som ingår i Schengensamarbetet – Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein. En rad undantag ges samtidigt. EU-medborgare får naturligt nog återvända hem, liksom icke-EU-medborgare som är bosatta i EU, samt diplomater, vårdpersonal, forskare och allehanda transportörer av viktiga gods.

Även i Sverige

För svensk del införs inresestoppet från och med torsdag och gäller i 30 dagar.

– Det är en exceptionell åtgärd som inte ska vara längre än nödvändigt. Det var ett relativt enkelt beslut att fatta med tanke på det läget vi befinner oss i, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Tidigare har statsepidemiolog Anders Tegnell sagt att stängda gränser är en "fullständigt meningslös åtgärd".

– Jag tror inte att det här beslutet har någon större effekt på smittspridningen, eftersom vi ser en nedgång i resandet. Men det finns en poäng med gemensamt agerande inom EU och vi har ett väldigt ansträngt läge i den svenska sjukvården. Då är det inte rätt tid att resa till Sverige, säger Mikael Damberg.

Alla EU-länder är dock inte med på förbudet. Irland vill hålla sin landgräns med Storbritannien fortsatt orörd, för att inte störa fredsprocessen i Nordirland, och står tills vidare utanför.

Berör inte asylrätten

EU-kommissionen påpekar samtidigt att inreseförbudet inte innebär någon inskränkning av rätten att söka asyl. Från EU betonas också att förbudet inte gäller för brittiska medborgare, som fortsatt har samma rättigheter som EU-medborgare fram till årets övergångsperiod löper ut den 31 december.

– För brittiska medborgare och dem i Nordirland så fortsätter allt att vara som normalt, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på presskonferensen i Bryssel.

Vid tisdagstoppmötet har ledarna även diskuterat de interna inreseförbud som flera EU-länder infört för att försöka mota coronasmittan. Från centralt EU-håll – och flera medlemsländer – är de åtgärderna dock allt annat än populära.

– Här är det absolut avgörande att vi löser upp situationen. Alltför många människor är strandsatta och kan inte åka hem. Vi har massvis av trafikstockningar. Det är väldigt viktigt att vi ordnar den här situationen, säger von der Leyen.

Polen och Ungern tillhör de länder som tills vidare stoppat exempelvis balter och rumäner från att passera igenom på vägen hem. Enligt von der Leyen finns dock hopp om en snar lösning.

Vaccin i höst?

Den tyska kommissionsordföranden är även försiktigt optimistisk när det gäller att ta fram ett vaccin mot coronaviruset.

EU-kommissionen har utlovat 80 miljoner euro i extrastöd till ett tyskt forskningsföretag, vars framsteg redan lett till amerikanskt inköpsintresse.

– Att andra företag försöker köpa det företaget visar att de ligger långt fram i forskningen. De är högt specialiserade på det här området och deras förutsägelse är att de i höst kanske kan ha ett vaccin som bekämpar coronaviruset, säger Ursula von der Leyen i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

EU:s stats- och regeringschefer uppkopplade till videotoppmöte på tisdagskvällen.
EU:s stats- och regeringschefer uppkopplade till videotoppmöte på tisdagskvällen.Foto: Stephanie Lecocq/AP/TT
Fakta: Värst drabbade i Europa

Fakta: Värst drabbade i Europa

Så här är läget i tio av de värst coronadrabbade länderna i Europa.

Källa: Politico Europe, Johns Hopkins University

Uppdaterad tisdag kväll.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.