Annons

Tolv personer har intensivvårdats

Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket och Maria Bergstrand, MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vid tisdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Foto Jonas Eksttrömer / TT
Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket och Maria Bergstrand, MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vid tisdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Foto Jonas Eksttrömer / TT

Tolv personer som intensivvårdas klarar svensk sjukvård alldeles utmärkt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Annons

Vi har tagit fram en beslutsprocess under gårdagen för hur vi ska kunna fatta beslut om att fördela resurser mellan regionerna, säger Johanna Sandwall vid en pressträff där myndigheter ger en aktuell lägesbild.

Möjligheten att samordna personlig skyddsutrustning som finns hos andra aktörer i samhället och kan komma kommuner och regioner till del ska också undersökas.

Johanna Sandwall säger att hon ser en ljusning.

Vi har fortfarande inte fått några stora leveranser, det är global brist. Men jag har goda förhoppningar att vi ska se en förbättring i den här situationen redan nästa vecka.

Sju personer har hittills avlidit av coconaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger vid pressträffen att det nu syns en samhällsspridning i allt fler delar av Sverige.

De flesta regioner börjar se nåt som liknar en samhällsspridning, säger han.

Under dagen framkom också att en anställd och fyra boende på ett boende i Flens kommun har testat positivt för coronaviruset, rapporterar P4 Sörmland.

Den anställde är inte på jobbet men de fyra äldre är kvar på boendet.

Annons

De mår inte så dåligt att de behöver vård från regionen. Vi kan vårda dem där de bor, säger socialförvaltningschefen till P4.

Många sjukhus och äldreboenden runtom i landet har sedan tidigare stoppat besök för att hindra smittspridning av coronaviruset. Det beslutet råder även i Flens kommun.

Över 1 000 personer har konstaterats smittade av det nya coronaviruset i Sverige, men eftersom Sverige sedan drygt en vecka nästan uteslutande gör prover inom sjukvården och äldreomsorgen är mörkertalet stort.

Folkhälsomyndigheten rekommenderade på måndagen att personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver. Myndigheten bad också yngre, friska att hjälpa till med nödvändiga inköp och andra bestyr för att skydda de äldre från smitta.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons