Tongivande nationalbolsjevik död i Moskva

Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Eduard Limonov grips under en demonstration i Moskva 2013. Arkivbild.
Eduard Limonov grips under en demonstration i Moskva 2013. Arkivbild.Foto: Dmitry Lovetsky/AP/TT

Eduard Limonov, avantgardistisk författare och partiledare för oppositionella Det andra Ryssland, har avlidit i Moskva vid 77 års ålder.

Limonov ledde tidigare det ultranationalistiska Nationalbolsjevikiska partiet, vars blandning av kommunism och fascism som mest lockade tiotusentals medlemmar.

Han tvingades att ta en paus från politiken när han 2001 dömdes till fyra års fängelse för vapenbrott efter att ha gripits i Sibirien, sedan det uppdagats att militanta partimedlemmar beväpnat sig med automatvapen.

Nationalbolsjevikiska partiet hade en fana som såg ut som de tyska nationalsocialisternas, men med hammare och skära i stället för hakkors i mitten. När partiet förbjöds 2007, lanserade Limonov i stället Det andra Ryssland och bytte ut hammaren och skäran mot en handgranat.

Limonov greps ett flertal gånger i samband med protester mot den ryske presidenten Vladimir Putin. Mot slutet närmade sig Limonov dock Kreml, stöttade annekteringen av Krimhalvön från Ukraina och började skriva för regimvänliga medier.

Nationalbolsjevikiska partiet demonstrerar i Moskva 2005. Arkivbild.
Nationalbolsjevikiska partiet demonstrerar i Moskva 2005. Arkivbild.Foto: Sergey Ponomarev/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.