Annons

Beredda på att agera: ”Det kommer att påverka oss”

Östra Göinge • Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Som underleverantör till fordonsindustrin handlar det för Sibbhultsverkens del om hur kunderna, främst Volvo och Scania, drabbas.

Både Volvo och Scania har stängt fabriker till följd av coronautbrottet och Dahl säger att Sibbhultsverken är beredda att agera.

Annons

– När det gäller vår egen personal har det fungerat bra så här långt, produktionen har löpt på. Så här långt har det inte påverkat oss så mycket, men vi är beredda att agera om vi behöver göra något, säger han.

Om/när företaget måste agera kommer man att nyttja korttidsavtal.

Dagens system för korttidsarbete vid svåra konjunkturlägen ska utvidgas och gälla när omvärldshändelser – som coronautbrottet – orsakar tillfälliga kriser i företag eller branscher. Principen är att anställda ska gå ner i lön och arbetstid istället för att sägas upp. Kostnaden ska delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Tanken är att detta ska innebära att företagen slipper lägga stora varsel.

Lars Dahl säger att Sibbhultsverken nu förbereder sig på att agera, men än så länge avvaktar man.

– Jag vill inte spekulera i vad som kommer att hända. Men det kan ju bli minskad efterfrågan och då får vi anpassa oss efter det. Det här kommer att påverka oss precis som det påverka alla andra.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons