Bussbranschen fruktar företagsdöd

Bussföretag vill slippa betala tillbaka avbokade resor. Det är ett av kraven från branschen till regeringen för att mildra krisen.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Många bussar parkeras i coronakrisens spår. Arkivbild.
Många bussar parkeras i coronakrisens spår. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Det går för långsamt, företagen dör nu, pengarna når inte fram, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Riksbankens och regeringens insatser i coronakrisens spår når inte fram, bankerna säger ofta nej till räddningspaket när intäkterna faller till noll, enligt Anna Grönlund.

Av de 300 medlemsföretagen är 250 mindre eller medelstora bussföretag, varav majoriteten familjeägda, vilket gör att de inte kommer i fråga när det gäller permitteringsstöd.

– Hjälpinsatserna når inte de här företagen. Flera av de här överlever inte veckan ut, säger Anna Grönlund.

Många av bussföretagen kör kollektivtrafik för kommuner och regioner, de klarar sig bättre, mest akut är det för bolag som kör turisttrafik och liknande.

Anna Grönlund träffade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på onsdagsmorgonen. Enligt Anna Grönlund lovade han att skyndsamt hantera branschens problem, men vad det innebär är oklart.

Ett av de mer konkreta förslagen till regeringen är att slippa betala tillbaka avbokade biljettintäkter. Den smällen vill branschen att staten tar.

Olle Lindström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.