Annons

Eurovision 2020 ställs in

Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
The Mamas, med medlemmarna Loulou Lamotte, Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna med Sångfågeln. Foto: Pontus Lundahl/TT
The Mamas, med medlemmarna Loulou Lamotte, Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna med Sångfågeln. Foto: Pontus Lundahl/TT

"Det är med stort beklagande vi måste meddela att Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam ställs in."

"Osäkerheten som skapats med anledning av spridningen av COVID-19 i Europa och restriktionerna som införts av regeringarna i medlemsländerna och av nederländska myndigheter gör att EBU har tagit det svåra beslutet att det är omöjligt att fortsätta med evenemanget som planerat", skriver organisationen på Twitter.

Annons

Tävlingen skulle ha ägt rum den 12–16 maj i Rotterdam.

Beslutet att ställa in Eurovision Song Contest var rätt och väntat, enligt Christer Björkman, Sveriges delegationschef för tävlingen.

– Det är fullständigt förståeligt och helt rätt beslut, så klart. Det här är inte en stund för självömkan, det gäller bara att acceptera beslutet, kavla upp ärmarna och gå vidare, säger han.

– Man har bearbetat det här under två veckors tid, där man har märkt att det accelererar så oerhört fort. Gräns efter gräns stängs. Det var ju oundvikligt.

I Nederländerna infördes i förra veckan ett förbud mot folksamlingar större än 100 personer för att minska spridningen av coronaviruset. Förbudet gäller i första hand månaden ut.

Diskussioner pågår om huruvida Rotterdam ska få arrangera tävlingen nästa år i stället, skriver EBU.

Trots att Christer Björkman är helt enig med beslutet att ställa in Eurovision Song Contest under rådande omständigheter anser han att det borde ha gått att undersöka alternativa lösningar för att kunna sända arrangemanget i någon form.

– Jag tänker att man hade kunnat sitta i en studio med max tio personer i Stockholm och varit länkade till Rotterdam. Vi hade kunnat tävla, antingen via en liten scen i vår studio eller att alla hade gjort en musikvideo. Det hade varit genomförbart, och jag tycker att det hade varit ett alternativ för att fortsätta förena Europa, särskilt i en stund som denna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons