Annons

Folkhälsomyndigheten: Hjälp äldre

Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall krisberedskapschef på Socialstyrelsen och Maria Bergstrand, tillförordnad chef enhetschef operativ ledning på MSB vid onsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall krisberedskapschef på Socialstyrelsen och Maria Bergstrand, tillförordnad chef enhetschef operativ ledning på MSB vid onsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Har man ett arbete eller arbetsplats där man kan jobba hemma är det ett bra tillfälle att göra det. Det är inget vi säger att man ska göra, men om det fungerar är det ett bra tillfälle att göra det, säger han. Vid 70-års ålder stiger dödligheten för coronaviruset drastiskt, påpekar Tegnell.

Annons

Föräldrarna tror att vi skulle stänga skolorna för att rädda barnen, men om vi skulle stänga skolorna skulle det vara för att rädda de äldre, säger Tegnell.

Nu gäller det bara att kämpa för att hålla ned den här utvecklingen. Att platta till kurvan, det är här vi kan göra skillnad, säger Tegnell.

I helgen befarar Karolinska universitetssjukhuset att antalet patienter svårt sjuka i covid-19 kommer att öka kraftigt. Nu går kurvan brant uppåt, men exakt var vi hamnar är svårt att bedöma, enligt Anders Tegnell.

Hur många som är smittade av coronaviruset i Sverige är det ingen som vet, men enligt Folkhälsomyndigheten är det i alla fall så pass många att äldre gör klokt i att "isolera" sig och undvika sociala kontakter.

De närmaste dagarna räknar Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna att antalet svårt sjuka patienter kommer att öka kraftigt, uppger Dagens Nyheter. För att möta efterfrågan på vård har sjukhuset satt upp ett stort tält utanför entrén till Nya Karolinska i Solna, redo att ta emot patienter.

Den viktigaste principen är att skilja smittade patienter från icke smittade, säger Pia Malmquist, sektionschef för barnakuten, till tidningen, och pekar på hur patienter därifrån kan föras in till sjukhuset via speciella ingångar.

Varför sjukhuset väntar sig ett stort antal patienter just till helgen kan statsepidemiologen Anders Tegnell inte svara på.

Annons

Jag vet inte vad sjukhuset grundar det på, mer än att vi nu befinner oss på en kurva som är på väg uppåt och att vi av den anledningen kan förvänta oss att antalet smittade och sjuka kommer att öka kraftigt den närmaste tiden, säger han till TT.

Till en början räknade forskarna med att detta resulterar i att antalet smittade fördubblas var femte dag, men nu visar beräkningar från kontinenten att detta antagligen sker redan var tredje dag. Det vill säga att vi går från 100 smittade till 800 smittade på bara nio dagar.

Anders Tegnell varnar dock för att det inte finns någon "hemlig formel" som gör att det går att veta exakt vart vi är på väg, mer än att patientantalet kommer att öka kraftigt den närmaste tiden.

Grunddatan är så pass osäker. Det går inte att veta, säger han.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons