Annons

Föreningskostnaden för corona: 500 miljoner

Sport • Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
"Det skapar stora ekonomiska påfrestningar för våra föreningar", säger Björn Eriksson, ordförande i RF, om coronakrisen. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Arkiv
"Det skapar stora ekonomiska påfrestningar för våra föreningar", säger Björn Eriksson, ordförande i RF, om coronakrisen. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Arkiv

RF skriver i ett pressmeddelande att det är en första ögonblicksbild av den ekonomiska förlusten för landets föreningar på grund av coronaviruset som sätter stopp för 1 800 idrottsevenemang under mars och april.

"Det skapar stora ekonomiska påfrestningar för våra föreningar", säger Björn Eriksson, ordförande i RF.

Annons

Evenemangen som är med i analysen är allt från mindre föreningsevenemang till större publikhändelser som den alpina världscupen, säsongsupptakterna i fotbollsallsvenskan och SHL-slutspelet.

"Vi måste komma ihåg att både evenemang med mycket publik och evenemang med många deltagare är viktiga för idrotten. Exempelvis ställs ungdomsturneringen Irsta blixten in. Den ger vanligtvis miljonbelopp till föreningen. Pengar som skulle använts bland annat för att hålla nere kostnaderna för unga killar och tjejer", säger Björn Eriksson.

RF går nu vidare med en djupare analys som även ska räkna in evenemang fram till och med juni. I den perioden brukar större motionslopp som Vårruset samt Göteborgsvarvet äga rum.

"Vi ska göra allt vi kan för att minska smittspridningen, men då måste regeringen vara beredd att hjälpa våra föreningar att klara den ekonomiska knipa som de hamnar i", säger Björn Eriksson.

RF meddelade på tisdagen att man lovar att hjälpa föreningar ekonomiskt genom att inte minska det lokala aktivitetsstödet trots att antalet aktiviteter minskar. Björn Eriksson kommer också att ha ett möte med idrottsminister Amanda Lind under onsdagen.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons