RF vill ha miljonstöd – så ska det fördelas
RF har fått en första ögonblicksbild av den ekonomiska förlusten för landets föreningar på grund av coronaviruset som sätter stopp för 1 800 idrottsevenemang i mars och april. Notan hamnar på minst 500 miljoner kronor – och den har Björn Eriksson tagit med sig till idrottsministern Amanda Lind.
Evenemangen som är med i analysen är allt från mindre föreningsevenemang till större publikhändelser som den alpina världscupen, säsongsupptakterna i fotbollsallsvenskan och SHL-slutspelet.
– När ministrarna hunnit begrunda det så blir det en ny kontakt. Det är viktigt så att det inte blir massor av konkurser. Ideella krafter som de bakom Göteborgsvarvet är inte odödliga, säger RF-ordföranden Eriksson till TT.
"Tre skorstenar"
Det är en stor siffra, 500 miljoner kronor, men bilden klarnar om man bryter ner vart pengarna är ämnade att gå. Björn Eriksson listar de idrotter vars föreningar som har gått miste om störst intäkter:
+ Ishockey, 196 miljoner kronor
+ Fotboll, 151 miljoner kronor
+ Handboll, 40 miljoner kronor
– Det är för mars och april, sedan gör vi nya beräkningar för hela vägen fram till juni, säger Eriksson.
Under den perioden brukar större motionslopp som Vårruset samt Göteborgsvarvet äga rum, men även elitfotbollen är i full säsong.
Eriksson säger att han i mötet med idrottsministern förklarade situationen som "tre skorstenar".
– Skorsten ett är de som drabbas av bortfallet av arenaintäkter. Skorsten två är de som lever på pengar som kommer från stora evenemang, vilket jag har stor erfarenhet av efter tio år som ordförande i Skidskytteförbundet och vad världscupen i Östersund betydde. Skorsten tre handlar om det övriga civilsamhället. Det är en passning från oss om vad ni har för problem, säger Eriksson.
Det han menar med den "tredje skorstenen" är funktioner där bland annat föreningslivet kan kliva in och exempelvis hjälpa äldre i riskgrupperna för coronaviruset att handla mat.
En folkhälsofråga
På grund av coronautbrottet uppmanar Folkhälsomyndigheten till social distansering. Folk stannar hemma, helt enkelt. Men att sitta hemma hela dagarna är inte heller bra för folkhälsan, enligt RF.
– Där springer vi på ett problem. Det blir inte lätt om kommunerna stänger ner idrottsmiljöer. Det är inte helt koordinerat det här, det finns osäkerhet från flera håll. Men om allt är stängt vad ska vi då göra, säger Björn Eriksson.
– Jag har varit tydlig med ministern. Det här är troligen en fråga som kräver uthållighet och inte blåser över på några veckor. Då kan lösningen inte vara att stänga ner allt. Det är viktigt att vi hindrar smittspridning, men där kan också idrottsrörelsen fylla en funktion.
RF meddelade på tisdagen att man lovar att hjälpa föreningar ekonomiskt genom att inte minska det lokala aktivitetsstödet trots att antalet aktiviteter minskar.
Marie Carlsson/TT
Patrik Larsson/TT
Fakta: Så mycket behöver idrotterna
Under mars och april har det ställts in 1 800 idrottsevenemang enligt Riksidrottsförbundet. Pengarna som föreningarna har gått miste om räknas till 500 miljoner kronor.
Här är de värst drabbade idrotterna.
+ Ishockey, 196 miljoner kronor
+ Fotboll, 151
+ Handboll, 40
+ Basket, 33
+ Skidor, 28
+ Friidrott, 10
Källa: RF.