Hemmajobbare flyr till landet

Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Så här års brukar det vara folktomt på Smögen. Men nu kommer pensionärer och hemmajobbare till Bohuslän, för att minska risken att smittas av coronavirus i storstadsmiljöer. Arkivbild.
Så här års brukar det vara folktomt på Smögen. Men nu kommer pensionärer och hemmajobbare till Bohuslän, för att minska risken att smittas av coronavirus i storstadsmiljöer. Arkivbild.Foto: Marianne Løvland / NTB / TT

Medan storstädernas gator avfolkats, har coronaviruset lett till ökad aktivitet i vissa klassiska sommarmiljöer. Hemmajobbare och pensionärer med semesterhus i Bohuslän tar chansen att vara där, i stället för exempelvis i Stockholm.

– Det har kommit en hel del människor som inte är våra vanliga stamkunder under lågsäsong. Man märker att det är kunder som inte brukar vara här denna tiden på året, säger Niclas Strandell, butikschef på Ica i Smögen, till GT.

Inte minst stockholmare väljer att "fly" till kustsamhällen som normalt är glest befolkade så här års.

– Det kändes verkligen som om jag lämnade en smitthärd när jag åkte hit, säger Birgitta Ärlund, 64 år och från Stockholm, till GT.

Hon jobbar nu hemifrån i sommarhuset på Hovenäset.

– Här kan man gå ut och gå, stå ett par meter från grannar och prata. Det skapar ett lugn i vardagen att slippa vara på helspänn inför folk som verkar förkylda, tycker Birgitta Ärlund.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.