BMW stänger fabriker och vinstvarnar

BMW varnar för en väsentligt lägre vinst 2020 till följd av coronapandemin. Leveransvolymerna faller globalt, enligt den Münchenbaserade biltillverkaren, som stänger flera fabriker i veckan.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kraftigt fall för bilförsäljningen i Europa i februari. Arkivbild.
Kraftigt fall för bilförsäljningen i Europa i februari. Arkivbild.Foto: Choe Jae-koo AP/TT

BMW förbereder, precis som ledande konkurrenter, nedstängningar av fabriker på flera håll – bland annat i Europa och Sydafrika. Det handlar enligt BMW både om att minska risken för smittspridning och att anpassa verksamheten till minskad efterfrågan.

Ledande europeiska biltillverkare, som Volkswagen, PSA och Renault, har i veckan aviserat produktionsstopp på en rad fabriker i Europa.

BMW:s marginaler pressas även av ökade investeringar i forskning och utveckling. Totalt planerar BMW att investera 30 miljarder dollar i forskning och utveckling till 2025, bland annat för att ta fram nya el- och hybridbilar.

Samtidigt kommer dystra siffror från den europeiska branschorganisationen ACEA som visar att bilförsäljningen i de större europeiska länderna föll redan i februari.

Nybilsregistreringen sjönk 7,2 procent till 1 067 000 bilar i februari i EU, Storbritannien och Eftaländerna, enligt ACEA. I Tyskland var nedgången 10,8 procent och i Italien 8,8 procent.

Försäljningsnedgången förklaras av minskad efterfrågan till följd av en försvagad konjunktur, högre fordonsskatter och spridningen av coronaviruset, enligt branschorganisationen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.