Kungen talade till folket om viruskrisen

Inrikes Kung Carl XVI Gustaf höll i dag ett tal till svenska folket. Detta i samband med att regeringen kallats till en extra informationskonselj på kungliga slottet.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Kung Carl Gustaf  deltar i en extra informationskonselj med regeringen med anledning av coronaviruset.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kung Carl Gustaf deltar i en extra informationskonselj med regeringen med anledning av coronaviruset. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I ett kort tal till svenska folket tackade kung Carl Gustaf för alla insatser som krävts i samband med coronavirusets spridning. Han underströk också allas personliga ansvar i den ansträngda situationen.

Talet hölls i samband med att regeringen kallats till en extra informationskonselj på kungliga slottet på onsdagseftermiddagen. Av smittskyddsskäl var antalet ministrar runt bordet färre än vanligt och kronprinsessan Victorias plats var tom.

Coronaviruset har försatt vårt land i en ansträngd situation. Många är oroliga för sin hälsa, för sina anhöriga och sin försörjning, sade kungen och konstaterade att läget kräver ansvarstagande.

Stundens allvar ska inte förringas, men det finns goda skäl att känna hopp och tillförsikt, sade kungen.

Dessa goda insatser förtjänar vår uppskattning och respekt.

Det är i vår förmåga att ta ansvar som vår styrka visas, avrundade kungen sitt tal med.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.