Annons

Läkemedelsverket avråder inte från Ipren

Inrikes Läkemedelsverket ser inte någon anledning att generellt avråda från att ta Ipren eller andra antiinflammatoriska värktabletter för att motverka coronaviruset, rapporterar SVT Nyheter.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Ipren, febernedsättande, antiinflammatorisk och smärtstillande medicin som innehåller Ibuprofen.
Foto: Pontus Lundahl / TT
Ipren, febernedsättande, antiinflammatorisk och smärtstillande medicin som innehåller Ibuprofen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Orsaken är att vi i nuläget inte har kännedom om några data som talar för att det skulle vara specifikt farligt vid covid-19 jämfört med andra virusinfektioner, säger Filip Josephson, utredare på Läkemedelsverket.

Annons

Frågan blev aktuell efter att Frankrikes hälsominister Olivier Véran i söndags gick ut och uppmanade människor att vid feber välja paracetamol, i stället för smärtstillande läkemedel som också hämmar inflammation, så kallade NSAID eller cox-hämmare. Även Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att man inte självmedicinerar med ibuprofen.

Jag tycker att det är lite tidigt att gå ut med den typen av alarmistisk varning. Underlaget är ganska svagt, säger Per-Johan Jakobsson, professor vid Karolinska Institutet som forskat på inflammatoriska sjukdomar ur ett farmakologiskt perspektiv, till SVT.

Fakta:

Smärtstillande läkemedel:

Receptfria smärtstillande läkemedel delas ofta upp i två grupper: Dels läkemedel som innehåller paracetamol, dels smärtstillande läkemedel som också hämmar inflammation, så kallade NSAID eller cox-hämmare.

I den inflammationshämmande läkemedelsgruppen ingår olika verksamma ämnen som ibuprofen, diklofenak, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra.

Inflammationshämmande smärtstillande läkemedel har bättre effekt vid mensvärk eller värk i leder.

Samtliga receptfria smärtlindrande läkemedel kan dock användas vid vanlig huvudvärk. (TT)

Källa: 1177 Vårdguiden

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons