M vill se statlig lånegaranti för företag

Moderaterna anser inte att regeringens åtgärder för att rädda näringslivet räcker.
De vill se en statlig lånegaranti för alla företag.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Moderaternas ekonomiske talesperson Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Moderaternas ekonomiske talesperson Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Det är en exceptionell åtgärd, säger Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Bankerna har redan fått 500 miljarder kronor från riksbanken för att de ska kunna låna ut pengar till krisdrabbade företag. Bankerna kommer dock att göra en kreditprövning. Svantesson befarar att många företag inte kommer att beviljas lån.

– Bankerna kommer inte att ta den här risken. Då behöver staten gå in och ta en stor del av risken, säger hon och fortsätter:

– Även om banker nu kommer att öka sina risktaganden så kommer de inte vilja ta vilka risker som helst.

Moderaterna kallar förslaget för en "företagsakut". Tanken är att företagen ansöker om lån hos banken, sedan kan banken vända sig till staten för att få lånegaranti.

Vem som ska sköta hanteringen från statens sida är inte Svantesson säker på, men det kan till exempel vara statliga Almi. Staten ger olika lånegarantier redan i dag.

I går meddelades att flygbranschen kan få upp till fem miljarder kronor i lånegarantier. Men Moderaterna tänker sig en mycket bredare garanti som omfattar även alla mindre och medelstora företag.

Svantesson uppger att vissa villkor dock måste ställas. Ett sådant är att företaget inte ska haft ekonomiska svårigheter vid årsskiftet 2019–2020.

Peter Wallberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.