Annons

Ministern ler i mjugg åt avslutat avtal i Lomma

Opinion Även om det inte verkar så i dessa dagar finns det tydligen fler frågor än corona i huvudet på politiker. Socialminister Lena Hallengren har uppenbarligen läst Sydsvenskans granskning av äldrevården i Lomma kommun.
Opinion • Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Även om det inte verkar så i dessa dagar finns det tydligen fler frågor än corona i huvudet på politiker. Socialminister Lena Hallengren har uppenbarligen läst Sydsvenskans granskning av äldrevården i Lomma kommun. Hon ser genast chansen att dra politiska poäng när det gäller vinster i välfärden.

Bolagen som har skött äldrevården i Lomma har lyckats så dåligt att den moderatledda kommunen tar tillbaka vården i egen regi. Det är stort av dem att bortse från prestige, men kan delvis höra ihop med att kommunstyrelsens ordförande tidigare har forskat om privata välfärdstjänster och därmed troligen har en mer pragmatisk syn på dessa.

Annons

Lena Hallengren tycker att det är ”värt löpsedlar att vi har moderata kommunledningar som inte vill ha privata bolag i äldreomsorgen” och verkar le i mjugg. Hon verkar förtränga att en av punkterna i Januariöverenskommelsen är att regeringen inte ska driva förslag om vinstbegränsningar för privata aktörer inom välfärdstjänster. Eller så vill hon bara njuta av ögonblicket som uppkommit.

Att situationen i Lomma blivit så alarmerande att kommunen tar tillbaka driften av äldreboendena behöver inte betyda att moderatledningen plötsligt blivit negativa av princip. Det kan ha andra orsaker, som att kommunen gjort en bristfällig upphandling eller att uppföljningen under åren inte varit tillräckligt konsekvent. Ministern får säkert veta mer om hon vill.

Katarina Erlingson

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons