MQ sätter Joy i konkurs – ber ägarna om mer

Dotterbolaget Joy i konkurs, hundratals miljoner i förlust. Dessutom ber klädkedjan MQ ägarna om mer pengar.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

MQ har det tufft, coronakrisen gör inte saken bättre även om det inte syns i siffrorna ännu. Redan tidigare blöder klädkedjan kraftigt och ledningen har också försökt stuva om i organisationen och byta namn till Marqet.

Förlusten före skatt landade på 287 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets andra kvartal, avslutat i februari. Det var ändå klart bättre, jämfört med förlusten på 529 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare. Resultatet tyngs av en nedskrivning av immateriella tillgångar på 192 miljoner kronor.

Försäljningen under kvartalet föll till 382 miljoner kronor, ned från 424 miljoner.

Coronavirusets spridning har hittills främst inneburit "smärre förseningar".

"Coronavirusets påverkan på marknaden är naturligtvis något vi ännu inte helt kan överblicka men detta i kombination med en osäker makroekonomi kan förväntas påverka konsumentbeteendet", skriver MQ:s vd Ingvar Larsson i en kommentar.

I samband med kvartalsrapporten har styrelsen beslutat att dotterbolaget Joy, med 40 butiker, försätts i konkurs, bolaget är insolvent och bedöms inte kunna vända utvecklingen inom rimlig tid, motiverar ledningen beslutet som samtidigt föreslår för ägarna en nyemission av aktier som ska dra in 250 miljoner kronor till bolaget.

Knappt 50 procent av ägarna har lovat rösta för nyemissionen på den extra bolagsstämman 20 april, enligt ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.