Råoljepriset det lägsta på 18 år

Världsmarknadspriset på råolja föll för tredje dagen i rad.
Ett terminskontrakt för leverans av amerikansk råolja är nu nere på 20:37 dollar per fat. Och det är den lägsta nivån på 18 år.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Råoljepriset på väg ned mot 20 dollar per fat, varnar ekonomer på storbanken Goldman Sachs. Arkivbild.
Råoljepriset på väg ned mot 20 dollar per fat, varnar ekonomer på storbanken Goldman Sachs. Arkivbild.Foto: Jacob Ford AP/TT

Motsvarande kontrakt för så kallad brentolja har samtidigt sjunkit till 24:88 dollar per fat, den lägsta nivån sedan 2003.

Investmentbanken Goldman Sachs konstaterar i en kommentar att efterfrågan på bränsle har kollapsat på global nivå till följd av coronapandemin och att nedgången ser allt värre ut.

Bankens analytiker räknar med att priset på brentolja kan falla så lågt som till 20 dollar per fat, vilket skulle vara den lägsta nivån sedan 2002.

En indikation på den kollaps i efterfrågan som pågår kom från Japans handelsdepartement på onsdagen, enligt vilken råoljeimporten till landet föll 9 procent i februari jämfört med ett år tidigare.

Iraks regering har begärt ett krismöte mellan oljekartellen Opecs medlemsländer och andra stora oljeländer som Ryssland för att göra upp om krisåtgärder.

Sedan en tid pågår dock ett priskrig mellan Opecländerna och Ryssland, vilket inleddes sedan de misslyckades med att göra upp om sänkta produktionskvoter. Inte minst har oljejätten Saudiarabien och andra länder i Mellanöstern ökat produktionen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.