SN och Unionen överens om korttidsarbete

Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Unionens medlemmar kan få korttidsarbete. Arkivbild.
Unionens medlemmar kan få korttidsarbete. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tjänstemannafacket Unionen och Svenskt Näringsliv har enats om att i kollektivavtal skriva in regleringen av så kallat korttidsarbete som regeringen beslutat om.

Överenskommelsen berör cirka en halv miljon tjänstemän i privat sektor.

Korttidsarbete innebär att staten vid en allvarlig ekonomisk kris, i det här fallet coronakrisen, tar ungefär halva arbetskostnaden när den anställde går ner i tid men får behålla jobbet. Förhoppningen är att färre ska förlora jobbet när företag börjar gå på knäna.

Även Facket IF Metall tecknar avtal med arbetsgivarna om korttidsavtal där regeringens särskilda stöd om korttidspermittering ingår. Avtalen innebär att anställda behåller stora delar av lönen även när arbetstiden minskas. Stödet kommer att gälla under hela 2020.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.