Spelbolag åker på 100 miljoner i böter

Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Spelinspektionen delar ut den högsta boten sedan införandet av den nya spellagstiftningen. Arkivbild.
Spelinspektionen delar ut den högsta boten sedan införandet av den nya spellagstiftningen. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Spelinspektionen delar ut den högsta boten hittills sedan införandet av den nya spellagstiftningen i fjol. Det är spelbolaget Spooniker, dotterbolag till Kindred Group, som åker på 100 miljoner i sanktionsavgift för att ha erbjudit otillåtna bonusar och spel utan licens.

Koncernen har bland annat populära varumärken som Maria Casino och Unibet.

Enligt lagtexten får en sanktionsavgift högst vara på upp till 10 procent av bolagets årsomsättning, förklarar My Hamrén, pressansvarig på inspektionen.

– Anledningen till att den här sanktionsavgiften är så hög är att bolaget har en väldigt hög omsättning. I nuläget är vi trygga med att bolaget inte kommer att bryta mot reglerna igen, och bedömer att det är tillräckligt att ge en varning och sanktionsavgift.

Det var i samband med en kontroll i mars 2019 som Spelinspektionen uppmärksammade att bolaget hade erbjudit flera olika otillåtna bonuserbjudanden, vilket upptäcktes även igen ett par månader senare. Då noterades även att bolaget erbjöd spel som inte omfattades av licensen.

Kindred Groups aktie rasar med nästan 16 procent efter beskedet om jätteboten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.