inrikes

Stort antal svårt sjuka väntas till helgen

Karolinska universitetssjukhuset räknar med en kraftig ökning av svårt sjuka patienter. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv
Artikel inrikes I helgen befarar Karolinska universitetssjukhuset att antalet patienter svårt sjuka i covid-19 kommer att öka kraftigt. Nu går kurvan brant uppåt, men exakt var vi hamnar är svårt att bedöma, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell.

Hur många som är smittade av coronaviruset i Sverige är det ingen som vet, men enligt Folkhälsomyndigheten är det i alla fall så pass många att äldre gör klokt i att "isolera" sig och undvika sociala kontakter.

De närmaste dagarna räknar Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna att antalet svårt sjuka patienter kommer att öka kraftigt, uppger Dagens Nyheter. För att möta efterfrågan på vård har sjukhuset satt upp ett stort tält utanför entrén till Nya Karolinska i Solna, redo att ta emot patienter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Uppåt på Stockholmsbörsen

Turistaktier rusade under börsdagen i förhoppningar om lättnader. Arkivbild.
Turistaktier rusade under börsdagen i förhoppningar om lättnader. Arkivbild.
Fotograf: Mats Schagerström/TT
Ekonomi
Ekonomi Det glada humöret på Stockholmsbörsen höll i sig under tisdagens handel. Bland de stora vinnarna märktes rese- och turistrelaterade bolag efter förhoppningar om att resandet snart kan komma i gång mer.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens breda OMXS-index stigit med 0,9 procent.

Flygbolagens aktier fanns med bland tisdagen börsvinnare och drog med sig SAS som landade på en uppgång på 15,2 procent. Även hotellbolaget Scandics aktie rusade, upp 17,4 procent.

– Det är en blandning av flera faktorer. En är att de sydeuropeiska länderna nu tävlar om att öppna för att ta emot turister. Turismen kommer att komma i gång med mycket god fart, på en relativ skala, i Europa och det är självklart viktigt för alla researrangörer, säger Martin Guri, aktiestrateg på analysfirman Kepler Cheuvreux.

Tyska signaler

En annan viktig faktor som fått fart på aktiekurserna är medieuppgifter om att Tyskland är redo att ge grönt ljus för tyskar att resa till 31 europeiska länder i sommar. I måndags kom också beskedet att den tyska staten går in och räddar Lufthansa och tar en tjugoprocentig ägarandel – enligt Martin Guri en viktig signal om vad som händer i flygbranschen.

– Lufthansa är ett av världens största flygbolag och tyska staten visar på en lösning. I stort sett är det så i hela världen, att går inte staterna in och räddar kommer flygbolagen att gå i konkurs, säger han.

Att kursökningarna är så pass stora beror på att just rese- och turistrelaterade bolag varit de absolut största förlorarna på börsen i krisen.

– Då behövs inte särskilt mycket för att de ska gå upp mycket i procent, säger Martin Guri.

Bred uppgång

Stockholmsbörsen, precis som de ledande indexen på övriga börser världen över, steg överlag i tisdagens handel på förhoppningar om att de mindre nedstängda samhällena ska få ekonomierna att vakna.

Uppgången var bred med övervägande stigande kurser bland börsens tungviktare. Flera konjunkturkänsliga verkstadsaktier gick bra – med SKF i spetsen, upp 4,7 procent. Volvo steg 3,7 procent. Även bankaktierna gick starkt, med Nordea som draglok, plus 5,1 procent

Mot strömmen gick läkemedelsbolaget Astra Zeneca, minus 2,9 procent, och medicinteknikbolaget Getinge som backade 3,1 procent.

Londonbörsens FTSE100-index gick upp 1,2 procent, DAX-index i Frankfurt steg 1,0 procent och CAC40-index i Paris lyfte 1,5 procent.

Inrikes

Linde: Jag förstår skåningars frustration

Utrikesminister Ann Linde har intensiva kontakter med sin danske kollega för att Sverige inte ska missgynnas när Danmark öppnar sina gränser. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde har intensiva kontakter med sin danske kollega för att Sverige inte ska missgynnas när Danmark öppnar sina gränser. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Snart ger danska regeringen besked om gränsen mot Sverige ska öppnas eller inte. En het politisk fråga, även på den svenska sidan av Öresund.
– Jag förstår hur frustrerade man är i Skåne, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Senast på fredag har statsminister Mette Frederiksen utlovat besked om hur landet ska öppna sina gränser. De har varit stängda sedan mitten av mars och trycket är hårt på att lätta på restriktionerna inför turistsäsongen. Men flera danska oppositionspartier vill enbart öppna mot Tyskland och Norge, inte Sverige.

– Jag tycker att de i Danmark ska titta på hur situationen ser ut i Skåne. Är det verkligen så att man riskerar att få mer smittspridning i Danmark om skåningar åker över? säger Linde.

Hon framhåller att dödstalen är högre i Köpenhamnsområdet än i Skåne. Och så länge rekommendationen om att inte resa mer än två timmar från hemorten gäller, blir det inga stockholmare över Öresundsbron.

Förstår frustration

Sverige har inte stängt gränsen mot Danmark och den senaste tiden har det varit en strid ström av turistande och shoppande danskar i Skåne, alltmedan gränsen varit stängd åt andra hållet.

– Jag förstår hur frustrerade man är i Skåne, säger Linde.

Från och med den här veckan har det dock skett en viss lättnad för svenskar som har sommarstuga, en dansk käresta eller mor- och farföräldrar i Danmark och därför kan passera gränsen.

När alla länder i Europa nu diskuterar gränser och hur sommarsemestrandet kommer att se ut, inriktar sig den svenska regeringen i första hand på att samordna sig med övriga nordiska länder.

– Vi har väldigt mycket kontakter med våra nordiska kollegor, just för att förklara vilka regler och rekommendationer som vi har, hur smittspridningen ser ut och varför vi har ett högre dödstal, säger Ann Linde.

– Vi erkänner att vår strategi inte har lyckats när det gäller att inte få in smittan på äldreboenden.

Ses som smittorisk

Även i Norge och Finland ses svenskar som ett riskmoment för smittspridning och Ann Linde, inrikesminister Mikael Damberg (S), EU-minister Hans Dahlgren (S) och Nordenminister Anna Hallberg (S) jobbar alla med att förklara att det inte är gränsområdena till de nordiska grannarna som är de värst smittdrabbade.

I helgen meddelade Cypern vilka nationaliteter som är välkomna med direktflyg i sommar – svenskar var inte med på den listan.

– Varje land har ansvar för sitt smittskydd och sina åtgärder, säger Ann Linde.

Hon påminner om att UD har en global avrådan för alla resor till den 15 juli och att rekommendationen för korta inrikes resor fortfarande gäller.

– Så i praktiken har det väldigt liten betydelse eftersom svenskar måste hålla sig nära hemorten.

Tyskar kan resa

Den tyska regeringen väntas lyfta på sin reseavrådan och låta tyskar resa i Europa från den 15 juni. Den svenska regeringen studerar hur andra länder gör och har redan tidigare sagt att reseavrådan kan tas bort eller ändras.

– Men som det ser ut nu har vi kvar den till 15 juli, säger Linde.

TT: Tror du att svenskar kommer att resa utomlands i sommar?

– Jag tror att det är många som kommer att välja att stanna hemma i Sverige, säger hon och hänvisar till den stora osäkerhet som råder.

TT: Tror du att det kommer att komma utländska turister hit?

– Det är väldigt svårt att säga, men det är tveksamt. Det är väldigt svårt att säga hur man kommer att resonera i olika länder, säger Linde.

Maria Davidsson/TT

Sport

"Vill att det försvinner så fort som möjligt"

Frida Karlsson tycker det är bra att fluorvallan tas bort från skidsporten. Arkivbild.
Frida Karlsson tycker det är bra att fluorvallan tas bort från skidsporten. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Frida Karlsson hade gärna sett ett totalförbud mot fluorvalla – under rättvisa förhållanden – redan till kommande säsong.
– Helst skulle man vilja att det försvinner så fort som möjligt, säger skidstjärnan.

Högfluorerade ämnen har länge varit givna komponenter för att få till den perfekta skidvallan – men snart blir det ändring på det.

Internationella skidförbundet (Fis) beslut att gradvis fasa ut fluorvallan, som är skadlig för både hälsa och miljö, med målet att förbjuda den helt från och med säsongen 2022-2023 glädjer Frida Karlsson.

– Om vi kan göra någonting för miljön så ska vi göra det. Det ska inte vara en hälsorisk att åka och valla skidor, säger 20-åringen.

Ska vara rättvist

En följdfråga som har diskuterats efter Fis besked är hur vallan ska kontrolleras i tävlingssammanhang så att de nya reglerna efterföljs.

– De jobbar väl för fullt med det just nu och jag litar på att det kommer finnas bra verktyg för att se till att alla tävlar under rättvisa förhållanden, säger Karlsson.

TT: Tycker du det är rimligt att fasa ut fluorvalla successivt eller tycker du man ska införa ett totalförbud redan nu?

– Jag tycker att det ska komma så snabbt som möjligt. Men det måste också finnas ett system där alla har samma förutsättningar, det ska vara säkert. Men självklart vill jag att det ska vara en process som går fort. Fluor är inte bra för miljön eller för de som vallar. Helst skulle man vilja att det försvann så fort som möjligt.

Även Petter Myhlback, som nyligen ersatte Anders Niemi som svenska skidlandslagets vallachef, är positiv till förändringen.

"Hur bra som helst"

– Arbetsmiljön kommer att bli bättre. Den kommer att förändras, att man känner sig mer trygg med hälsan, säger Myhlback som säger sig bara se möjligheter och inte begränsningar utan fluorvalla.

– Det är klart att man måste vara ännu mer på tå. Nu har man chansen att ligga först i utvecklingen. När det kommer till det gamla, med fluortänket, ligger alla (landslag) i stort sätt på samma nivå. Nu kanske man inte börjar om från noll, men det är så mycket annat som spelar in om skidorna ska gå riktigt fort.

Myhlback tillägger:

– Kan man tagga i gång hela vallagänget, vilket vi har gjort, att köra fluorfritt så kan det bli precis hur bra som helst för vår del.

Frida Karlsson har fått ett positivt intryck av den nye vallachefen och hoppas på snabba skidor till de kommande säsongerna – utan fluorvalla.

– Han (Myhlback) verkar väldigt engagerad och vill ligga i framkant. Han är väldigt driven som person och det känns väldigt bra för oss åkare. De (vallateamet) kommer göra allt de kan för att ge oss de bästa förutsättningarna och jag litar på dem, säger hon.

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: Så ska fluorvallan fasas ut

Internationella skidförbundet Fis har tagit fram möjligheter att testa fluorhalten i en valla. Dessa testmetoder ska förhoppningsvis kunna användas i start- och målområdet när världscupen i skidor kommer i gång från november i år.

Under säsongen 2020-2021 ska gränsen för fluor "definieras för att ge tillverkare, vallare och lag möjlighet att anpassa sig till den nya situationen".

Efter utvärdering av den kommande säsongen kommer gränsen, från och med säsongen 2021-2022, att "sänkas till ett minimun med målet att ha en nollgräns för fluorerad valla från säsongen 2022-2023".

Källa: Internationella skidförbundet Fis

Inrikes

Kritik mot förslag på psykförsvarsmyndighet

Mustchefen Lena Hallin. Arkivbild.
Mustchefen Lena Hallin. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen siktar på att inrätta en ny myndighet för psykologiskt försvar 2022 som ska motverka påverkanskampanjer mot Sverige.
Men militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) kritiserar förslaget att ge myndigheten rätt att beställa signalspaning.

Ett uppdrag för den nya myndigheten blir att motverka påverkanskampanjer från främmande makt som syftar till att skapa splittring och sänka försvarsviljan. Därför föreslår regeringens utredare Anders Danielsson att myndigheten ska ha rätt att beställa inriktning på signalspaning hos Försvarets radioanstalt, FRA, och militära underrättelse och säkerhetstjänsten (Must).

– Den här typen av informationspåverkan är väldigt svår att upptäcka tidigt. Det är extremt viktigt att i tid få förvarning om att normalbilden förändras så att man tidigt kan sätta in adekvata motåtgärder, säger Danielsson.

Signalspaning innebär spaning mot kommunikation via radiovågor eller kabel över Sveriges gränser. Det är i dag bara ett fåtal myndigheter som har rätt att beställa inriktning på FRA:s och Musts signalspaning.

Kritik från Must

Mustchefen Lena Hallin tycker inte att den nya myndigheten för psykologiskt försvar behöver den rätten.

– Vi ser inte att det är nödvändigt att det är ytterligare en myndighet som får det. Så som det är reglerat i dag kan man få information från andra källor på ett sådant sätt att det tillgodoser de behov man har, säger hon

Det finns i dag flera myndigheter som har psykologiskt försvar inom sitt ansvarsområde, förutom Must även till exempel MSB, Säpo och Försvarsmakten.

Utredaren föreslår att ett Nationellt centrum för psykologiskt försvar inrättas i den nya myndigheten. Inom centrumet ska representanter för olika myndigheter kunna samarbeta. Det kan till exempel handla om att sammanställa lägesbilder eller göra analyser av hot. Tanken är att även personal från underrättelsetjänsterna, Must, FRA och Säpo ska delta och kunna dela känslig information.

Mustchefen Lena Hallin tycker dock att möjligheterna till samverkan som myndigheterna har i dag är tillräckliga.

Känslig information

Att dela med sig av underrättelseinformation är känsligt. I utredningen betonas vikten av det finns ett förtroende mellan myndigheterna. För det krävs bland annat en god säkerhetskultur och en god förståelse för vad som är skyddsvärd information.

– Det är viktigt att centret har en koppling till säkerhets- och försvarsunderrättelsetjänsten, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson.

Moderaterna är, trots Mustchefens invändningar, öppna för att i en översyn av signalspaningslagen undersöka möjligheten för den nya myndigheten att beställa signalspaning.

Mustchefen Lena Hallin tror dock att en ny myndighet i övrigt kan ge ett värdefullt bidrag när det gäller det psykologiska försvaret. Till exempel genom att utbilda, att beställa forskning på området och att förstärka försvarsviljan på längre sikt.

Klar 2022?

När det gäller den nya myndighetens operativa arbete föreslår inte utredaren några särskilda nya befogenheter för att bemöta påverkanskampanjer.

Om sådana kampanjer gränsar till brottslighet så är det upp till Säpo och polisen att hantera det.

– Men många gånger är det inte brottsligt och då får det hanteras med de demokratiska medel vi har, säger Danielsson.

– Det kan handla om diplomatiska kontakter eller motberättelser. Ytterst handlar det om att man ska få en annan bild än den som motståndaren vill förmedla.

Myndigheten föreslås ha ungefär 45 anställda.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ser den nya myndigheten som en viktig del i det svenska totalförsvaret. Utredningens förslag ska nu ut på remiss och regeringen siktar på att den nya myndigheten ska kunna inrättas 2022.

– Sverige möter alltfler komplexa hot, främmande makt utnyttjar möjligheterna att sprida desinformation och propaganda och då måste Sverige ha en stärkt förmåga att upptäcka det, säger Damberg.

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT

Utredaren Anders Danielsson presenterade sin utredning via bildskärm.
Utredaren Anders Danielsson presenterade sin utredning via bildskärm.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT

Utrikes

Norsk minister orolig för ny smittvåg

Norges hälsominister Bent Høie (H) varnar för antalet fall kan öka igen om norrmännen börjar ta lättare på coronarestriktionerna. (H). Arkivbild.
Norges hälsominister Bent Høie (H) varnar för antalet fall kan öka igen om norrmännen börjar ta lättare på coronarestriktionerna. (H). Arkivbild.
Fotograf: Örn E. Borgen / NTB scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Få nya fall av coronasmitta har registrerats i Norge de senaste dagarna. Men medan Norge långsamt återgår till det normala pyr en oro.
– Det är fortfarande mycket viktigt att vi tar de allmänna råden på allvar för att undvika att infektionen får en uppåtgående kurva igen, säger hälsominister Bent Høie (H).

Det växer ett hopp i Norge om att det värsta snart kan vara över. Folkehelseinstituttet (FHI) rapporterade i måndags att tio av elva län inte har registrerat några nya infektionsfall under de senaste två dagarna. Bara ett litet antal fall registrerades i Oslo.

Men hälsominister Bent Høie (H) påminner om att det finns anledning till oro.

– Vi har ju alla släppt ner axlarna lite. Vi är i en fas där vi gradvis och kontrollerat öppnar upp, säger Høie och påminner om det är väldigt viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som finns i samhället.

Det finns farhågor för att norrmännen inte längre ska ta risken för att bli smittad på samma allvar som tidigare nu när antalet nya fall är så få. Men att siffrorna är låga kan ha flera förklaringar.

– Låga smittotal betyder inte nödvändigtvis att vi inte har någon smitta någon annanstans i Norge. Det handlar också om i vilken utsträckning folk uppsöker läkare och blir testade, säger avdelningschef Line Vold vid FHI.

Myndigheten har också ändrat sina riktlinjer vad gäller testning. När spridningen av coronaviruset i Norge är så liten finns den ingen anledning att testa stora grupper av friska personer, som till exempel alla anställda i ett företag, konstaterar FHI.

FAKTA

Fakta: Virusläget i Norge

Vid midnatt, natten mot tisdag, hade Norge registrerat totalt 8 374 fall av coronasmitta, enligt preliminär statistik från norska Folkehelseinstituttet (FHI).

Detta var en ökning med 22 fall från dagen före.

Totalt 37 personer fick behandling på ett sjukhus för covid-19. Totalt 235 dödsfall i covid-19 hade rapporterats in.

Siffrorna är hämtade från det norska meddelandesystemet för smittsamma sjukdomar (MSIS) och visar en preliminär sammanräkning.

Källa: NTB

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

Mamman gav annan version än i tidigt förhör

Kammaråklagare Anna Lander vid rättegången mot kvinnan som är misstänkt för mord alternativt synnerligen grov misshandel av sin dotter. Bilden är från i måndags.
Kammaråklagare Anna Lander vid rättegången mot kvinnan som är misstänkt för mord alternativt synnerligen grov misshandel av sin dotter. Bilden är från i måndags.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Dagen efter att den treåriga flickan – "Lilla hjärtat" – hittades död berättade mamman i polisförhör hur hon och pappan badade de två minsta barnen när det plötsligt kom ett "donk" från badkaret. De försökte rädda flickan, men ringde inte ambulans.
Under andra rättegångsdagen i Norrköpings tingsrätt hävdade hon dock att alla minnen från händelsen är borta.

Med svag röst berättar den mördade treåringens mamma att hon var i en bubbla med sitt yngsta barn och inte ville bli störd när flickan, som kommit att kallas "Lilla hjärtat" i medierapporteringen, hittades död.

– Det är bara minnesbilder och känslor. När jag inser vad som hänt så vet jag inte vad vi ska göra och det är väl därför jag stänger av. Det är som en dröm. Ju mer jag försöker komma ihåg, desto mer försvinner det, säger hon.

Mamman står åtalad för mord, synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden och har hela tiden förnekat brott. 

"Fick superpanik"

Första rättegångsdagen presenterade hennes försvarsadvokat Per Oehme en alternativ gärningsbeskrivning: Att flickan ska ha dött i samband med en halkolycka när hon badade. Hon ska då ha halkat och slagit i huvudet. Enligt försvaret var det pappan som tog hand om henne vid badet.

En ljudinspelning med pappan, som avled i häktet, som spelas upp den andra rättegångsdagen ger också bilden av att det var en olycka.

Han berättar hur han efter att flickan slagit i huvudet i badkaret bland annat försökte stoppa ner en slang i hennes hals för att suga upp slem, men att det inte lyckades och att hon slutade andas. Då kom paniken.

– Jag vet inte hur man ska förklara en sådan här sak. När man får en chock och känner att polisen och myndigheterna inte är något alternativ. Jag känner bara superpanik, det går bara runt i skallen, säger han.

Rösten spricker när han säger "Jag vet inte hur jag ska kunna bära det här". Han återkommer flera gånger till att han inte visste vem han skulle vända sig till. Till slut pratade han med sina bröder, som sade att han måste ringa polisen direkt.

Under inspelningen tar mamman fram en pappersnäsduk och tittar med blanka ögon ner i papperen framför sig. Sedan är det hennes tur att berätta vad som hände.

Hård kamp

Hon uppehåller sig länge vid hennes och pappans kamp mot myndigheterna för att få tillbaka flickan från familjehemmet.

– När man varit granskad i så många år och kämpat så hårt för att få tillbaka henne då känner man sig ständigt övervakad. Det förklarar att han (pappan) tog beslutet att inte ringa SOS. Jag vill inte skylla på honom. Det var bra att han fick berätta, så att det blev hans ord, säger hon.

Men även om pappan tar på sig hela skulden ger mamman i ett tidigt polisförhör, dagen efter det att flickan hittades död, en annan version som visar att hon var betydligt mer aktiv i händelseförloppet. Att hon var i badrummet samtidigt som flickan slog i huvudet och att hon deltog i återupplivningsförsöken. Det säger hon sig nu inte ha några minnen av. Hon säger sig över huvudtaget inte ha annat än minnesfragment från den 20 januari till i mitten av mars när hon kom till rättspsykiatriska kliniken i Vadstena från häktet.

Enligt åklagare var dödsorsaken nedsatt andning och aspirationspneumoni, alltså att man andats in exempelvis magsäcksinnehåll. Detta ska ha uppstått till följd av trubbigt våld mot huvudet.

Petronella Uebel/TT

Rättegången, som beräknas pågå i fem dagar, hålls i rättssal 3 i Norrköpings tingsrätt. Bilden är från i måndags.
Rättegången, som beräknas pågå i fem dagar, hålls i rättssal 3 i Norrköpings tingsrätt. Bilden är från i måndags.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Mamman till den döda flickan berättade att hon bara har minnesfragment från den 20 januari till i mitten av mars då hon kom till rättspsykiatriska kliniken i Vadstena från häktet.
Mamman till den döda flickan berättade att hon bara har minnesfragment från den 20 januari till i mitten av mars då hon kom till rättspsykiatriska kliniken i Vadstena från häktet.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT
När försvarsadvokaten ställde frågor om hur mamman kände när flickan fick komma hemma efter tre år i familjehem brast hon i gråt. Hon sade att det var den lyckligaste dagen i livet.
När försvarsadvokaten ställde frågor om hur mamman kände när flickan fick komma hemma efter tre år i familjehem brast hon i gråt. Hon sade att det var den lyckligaste dagen i livet.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT

FAKTA

Fakta: Fallet med flickan

Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.

Några veckor senare beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placeras i familjehem där hon växer upp.

Några månader före flickans tvåårsdag 2018 vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn och begär att tvångsvården ska upphöra.

Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Föräldrarna överklagar och våren 2019 upphör tvångsvården av flickan genom en dom från kammarrätten i Jönköping.

I slutet av januari i år, tio månader efter det att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i en lägenhet i centrala Norrköping.

Föräldrarna grips samma dag.

Pappan avlider i häktet. Mamman sitter häktad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov misshandel vid två tillfällen. I maj åtalas hon för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden. Kvinnan förnekar brott.

Källa: Domstolarna

Inrikes

Hissmontör förd till sjukhus efter klämolycka

Händelsen utreds som en misstänkt arbetsplatsolycka. Arkivbild.
Händelsen utreds som en misstänkt arbetsplatsolycka. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En hissmontör har förts till sjukhus sedan han klämts fast i en hiss i Nordstans köpcentrum i Göteborg, enligt polisen.

Olyckan inträffade vid 15.30-tiden på tisdagen. Polisen har inga uppgifter om hur skadad mannen är, men uppger att han troligen är allvarligt skadad.

– Vi har ingen förklaring till hur det har gått till över huvud taget, det är det vi ska undersöka, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Polisen ska genomföra en teknisk undersökning på platsen. Händelsen utreds som en misstänkt arbetsplatsolycka.

Osby

Full rusch till blodbuss

Porträttbild på Ellinore Johansson som gav blod för första gången när blodbussen var på besök.
Ellinore Johansson gav blod för första gången när blodbussen var på besök.
Fotograf: Magnus Wahlström
Osby
Osby En hel del människor tog chansen att ge blod när blodbussen besökte Osby på tisdagen.

På tisdagseftermiddagen var blodbussen på plats utanför Osby Aktivcenter på Västra Storgatan. Och det var många som ville passa på och ge blod.

När tidningen körde förbi i samband med att bussen kom dit vid 15-tiden var kön lång och ungefär en timme senare väntade lika många. Bussen var på plats i tre timmar och för att hinna med alla hade personalen fullt sjå.

Hon tog chansen

Utanför bussen stod bland annat Ellinore Johansson från Broby som väntade på att få ge blod för första gången. Hon berättar att hennes närvaro är slumpmässig – hon fick höra att bussen var på plats i Osby på tisdagen och valde helt enkelt att ta chansen.

– Jag vill göra något gott för de som behöver blod. Det behövs verkar det som, de söker blodgivare hela tiden. Jag tänker att jag kan göra en insats, säger hon.

Vid blodbussen utanför Osby Aktivcenter befann sig även Hilda Lundqvist från Osby. Även för henne skulle det bli första gången, men besöket var inte lika slumpartat.

– Jag har gymmat här i flera år och sett bussen utanför. Men jag har fått vänta tills jag fyllde 18 år innan jag får lov att ge blod, säger Hilda Lundqvist.

Varför vill du ge blod?

– Jag har alltid varit intresserad av att hjälpa människor och det är ett bra sätt, svarar hon.

65 gånger

Osbybon Lena Persson är däremot allt annat än en novis i sammanhanget.

– Det här blir min 65:e gång, säger hon.

Det är ganska många.

– Det blir så när jag ger blod tre gånger om året.

Hon berättar att en anledning till att hon började ge blod var att hon var spruträdd. Med tiden gick spruträdslan över, men blodgivandet fortsatte.

– Det är viktigt att kunna hjälpa andra, det behövs. En dag kanske man själv hamnar i den sitsen att man behöver blod, säger Lena Persson, som inte har några planer på att stanna vid 65 tillfällen:

– Jag tänker fortsätta tills jag inte får ge blod längre. Mår man bra och har bra blodvärden ser jag inte skäl till att låta bli.

Febril aktivitet

Under tiden tidningen pratar med de väntande blodgivarna råder febril aktivitet i blodbussen. Personalen meddelar att de inte hinner med att svara på några frågor under dagen.

På geblod.se står bland annat, med anledning av coronapandemin, att läsa att det inte råder akut brist på blod i landet just nu, men att de är ”bekymrade över hur läget kan utvecklas”. Det beskrivs även att blodgivarna ska ha varit fullt friska i 14 dagar innan de kan ge blod.

Nästa gång blodbussen besöker Osby är den 22-24 september.

Porträttbild på Hilda Lundqvist från Osby som fått vänta tills hon fyllde 18 år innan hon fått ge blod.
Hilda Lundqvist från Osby berättar att hon sett blodbussen utanför nära hon tränat på Osby Aktivcenter. Sedan har hon fått invänta sin 18 födelsedag innan hon på tisdagen fick ge blod för första gången.
Fotograf: Magnus Wahlström
NÄSTA ARTIKEL