inrikes

Stryker kravet på aktivitetsrapportering

Arbetsförmedlingen.Foto Erik Simander / TT
Ingen Sektion satt
inrikes Arbetsförmedlingen ändrar sina krav tillfälligt.

Allt fler åtgärder görs för att minska riskerna för spridningen av coronaviruset. Under onsdagsmorgonen beslutade Arbetsförmedlingen att ta bort kravet på att rapportera jobbsökaraktiviteter. Direktiv som kommer att gälla åtminstone till den 14 juli, men som kan komma att förlängas.

– På det här sättet vill vi minska risken för smittspridning eftersom frågor om aktivitetsrapporteringen gör att många kommer till våra kundtorg och avlasta verksamheten i det här utsatta läget. Vi hoppas också att det här kan minska den oro som finns hos många arbetssökande kring ersättning, säger Stefan Popovic, chef på Arbetsförmedlingens avdelning Kundsupport och ersättning i ett pressmeddelande.

Många av besöken är spontanbesök.

Beskedet innebär inte att arbetssökande kan sluta att söka arbeten, utan bara att de inte längre behöver rapportera om sina jobbsökaraktiviteter, skriver Arbetsförmedlingen i sitt pressmeddelande. Om och hur det ska kontrolleras att arbete fortfarande söks framgår inte utskicket.

Inrikes

Polarexpedition ställs in

Sjöfartsverkets isbrytare Oden vid kaj i hamnen i Luleå. Arkivbild.
Sjöfartsverkets isbrytare Oden vid kaj i hamnen i Luleå. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En expedition där svenska isbrytaren Oden skulle delta ställs in, uppger Polarforskningssekretariatet. Orsaken är coronapandemin.

Expeditionen skulle pågå 1 augusti–15 september och undersöka hur klimatförändringar påverkar Norra ishavet.

"Vi har arbetat intensivt med att undersöka flera karantänmöjligheter för att undvika eventuell smittspridning ombord, men bedömer att ingen av lösningarna kan eliminera risken", säger Katarina Gårdfeldt, direktör.

Utrikes

Coronafallen ökar i Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tidigare i mars.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tidigare i mars.
Fotograf: Burhan Ozbilici/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Antalet avlidna i covid-19 i Turkiet steg under tisdagen med 46 till 214. Totalt har 13 531 fall av smittade konstaterats i landet.

41 städer och byar i landet har satts i karantän och president Recep Tayyip Erdogan uppmanar till frivillig självisolering.

Hans styrande parti AFP lade under tisdagen fram två lagförslag som tillsammans skulle frige 90 000 gångar i landets överfulla fängelser, som riskerar att bli stora smittohärdar av coronaviruset.

Inrikes

Corona sprids på Bodenäldreboenden

Flera äldre på boenden i Boden har smittats. Arkivbild.
Flera äldre på boenden i Boden har smittats. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer på äldreboenden i Boden har smittats av coronaviruset, rapporterar Norr Media. Det rör sig om två–tre olika boenden och sex–sju smittade.

Uppgifterna har inte bekräftats från officiellt håll, men tidningarna hänvisar till flera av varandra oberoende källor.

– Det är en allmän smittspridning i samhället i dag men jag kan inte kommentera hur det ser ut hos oss. Jag måste hänvisa till sekretess, säger en verksamhetschef.

Utrikes

Stor avskrivning av Somalias skulder

Fotograf: TT
Utrikes
Utrikes

Den så kallade Parisklubben skriver av Somalias skulder med åtminstone 1,4 miljarder dollar, vilket motsvarar 67% av landets skulder.

Tre årtionden av konflikter och inbördeskrig har skurit av Somalia från det globala finansiella systemet och avskrivningen är avsedd att underlätta för finansieringen av landets uppbyggnad.

För att avskrivningen ska bli verklighet måste Somalia komma överens med varje enskilt långivarland om detaljerna i avtalet. Somalia måste även fortsätta med de finansiella reformer som ligger bakom tisdagens beslut, vilket landets finansminister Abdirahman Beileh säger kommer att ske.

– Vi har haft väldigt produktiva samtal med Parisklubben och vi välkomnar dess stöd i att lätta Somalias stora skuld, säger han.

Parisklubben är en informell grupp med 20 medlemsländer, däribland Sverige. Dess uppgift är att ta fram hållbara lösningar för skuldsatta länder med betalningssvårigheter, med motkrav att landet genomför ekonomiska reformer.

Kultur och nöje

Prisbelönt tidningsfotograf död i covid-19

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Tomas Oneborg, fotograf vid Svenska Dagbladet, har avlidit sedan han smittats av coronaviruset, uppger tidningen.

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi nåtts av beskedet. Tomas var en väldigt uppskattad medarbetare och en fantastisk yrkesman. Hans betydelse för Svenska Dagbladets bildjournalistik kan inte överskattas, säger Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg.

Oneborg började arbeta på Svenska Dagbladet 1986. 2018 tilldelades han andrapriset i årets bild för en bild från terrordådet på Drottninggatan året dessförinnan.

Tomas Oneborg blev 62 år.

Kultur och nöje

Max Martin etta på Billboard igen

Max Martin är återigen etta på den amerikanska Billboardlistan. Arkivbild.
Max Martin är återigen etta på den amerikanska Billboardlistan. Arkivbild.
Fotograf: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

The Weeknds låt "Blinding lights" har gått upp i topp på den amerikanska Billboardlistan. Den är skriven och producerad av The Weeknd själv, tillsammans med den svenske producenten Max Martin, som får sin första Billboardetta sedan Justin Timberlakes "Can't stop this feeling" från 2016, skriver Billboard.

"Blinding lights" blir därmed Max Martins tjugotredje etta på den amerikanska topplistan under karriären. Bara två andra låtskrivare har haft fler, Paul McCartney och John Lennon.

Åtta låtar från The Weeknds nya album "After hours" ligger på topp tio på Billboardlistan. Låten "Blinding lights" har möjligtvis fått draghjälp efter att den har fått en egen koreografi som har blivit populär i musikappen Tiktok.

Förutom Max Martin och The Weeknd har även svenske låtskrivaren Oscar Holter, rapparen Belly och Jason Quenneville varit med och skrivit "Blinding lights".

Inrikes

Färre utryckningar förra året

Räddningstjänsten på plats vid en bilolycka. Antalet räddningsinsatser minskade med drygt sex procent förra året. Arkivbild.
Räddningstjänsten på plats vid en bilolycka. Antalet räddningsinsatser minskade med drygt sex procent förra året. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Antalet larm till räddningstjänsten minskade med drygt sex procent förra året, jämfört med 2018. Det visar den årliga statistik som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sammanställt.

"Det är insatser för skog- och markbränder som minskade mest jämfört med 2018. Det beror helt enkelt på att vi hade färre bränder ute i skog och mark under 2019", säger Mikael Malmqvist, som arbetar med statistik på MSB, i ett pressmeddelande.

Förra året ryckte landets räddningstjänster ut på närmare 104 000 insatser, en minskning med runt 7 000 från året innan. Dessutom hjälpte räddningstjänsten till med 24 000 andra akuta uppdrag, som sjukvårdslarm och hjälp med ambulans.

Statistiken bygger på att räddningstjänsten själv rapporterar antalet larm och vilka åtgärder som har vidtagits.

Hässleholm

När passerar Konstrullen ditt fönster?

Hässleholm
Hässleholm Eller april, april... Någon Konstrull blir det tyvärr inte i år. Åtminstone fanns inget sådant initiativ innan denna artikel publicerades.

Men vi på tidningen hoppas att du ändå kan få en kulturellt berikad vår, även utan konstrundor.

Kommunens "Kultur på tur" som nämndes i vår aprilskämtsartikel är dock en helt riktig satsning. Läs vad vi skrev om den här:

Norra Skåne, genom skojreporter L-U Rhad

Opinion

Underhållning som undervisning

Tre kvinnor som sitter på en fåtölj.
STOCKHOLM 20191202Aliette Opheim, Gizem Erdogan och Nora Rios spelar huvudrollerna i SVT:s nya serie Kalifat.Foto Henrik Montgomery / TT kod 10060
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Opinion
Initierat Fördelen med public service är att även den underhållning de tar fram kan användas som undervisning i vissa fall. Så har blivit fallet med serien Kalifat.

SVT:s serie Kalifat slutade för några veckor sen, men finns att se på SVT Play. Där har den blivit det mest sedda programmet någonsin i SVT Play, vilket är intressant på många sätt.

Det var ett himla liv innan serien ens började sändas. Hur kunde man bidra till en glorifiering av IS? Eller tvärtom, hur kunde SVT upplåta sin tittartid åt kritik mot muslimer, det skulle bara bidra till polarisering? Det kom alltså kritik från flera håll, men den tystnade när serien började sändas. Serien var ju trots allt väldigt välbalanserad och därtill spännande.

Jag biter aldrig på naglarna, men det var snudd på att jag började när jag såg Kalifat, så spännande var det. Ingen figur var allt igenom ond eller god, utan precis som i vanliga livet komplexa individer. I vanlig ordning måste verkligheten förfinas för att få ihop historien, men serien kändes ändå realistisk. Huvudpersonerna är alla kvinnor, vilket är ovanligt och därmed extra intressant.

"Facit" kom i Dokument utifrån: I kalifatets ruiner som visades häromdagen. En fransk dokumentär där man utgick ifrån kvarglömda dokument och vittnesmål från överlevande. Där kunde man i princip checka av flera punkter från tv-serien Kalifat. Det är sällan man ger manusförfattare beröm för god research, men de verkar ha gjort ett bra jobb. Serien skapar en god förståelse hur människor kunde lockas till IS och att det kunde ske i vilken familj som helst, inte bara muslimska.

NÄSTA ARTIKEL