Annons

Svårt få bankhjälp för krisande företagare

Riksbanken har sträckt ut handen till krisande företag. Dock är det kalla handen från bankerna – de som ska distribuera pengarna.
Krav på varsel ställs nu för att låna ut pengarna enligt branschorganisationer TT talat med.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Företag ser inget spår av Riksbankschefs Stefan Ingves pengar. Arkivbild.
Företag ser inget spår av Riksbankschefs Stefan Ingves pengar. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Banken tittar på förslag, men än har vi inte sett något, säger Mikael Nilsson, ägare till ett mindre familjeägt bussföretag i mellersta Skåne som har det mesta av verksamheten riktad mot turistsektorn.

Det är inte totalnobben från banken, inte ännu i alla fall, men det brådskar, det mesta av intäkterna har blåst bort och nu måste bolaget betala tillbaka pengar till alla som avbokat, berättar Mikael Nilsson.

Annons

– Det är katastrof, säger han.

Förra veckan kom beskedet, via affärsbankerna lånar Riksbanken ut totalt 500 miljarder kronor till ekonomiskt drabbade företag i spåren av coronaviruset.

Då lyfte såväl finansminister Magdalena Andersson (S) som riksbankschefen Stefan Ingves vikten av att banker inte drar i bromsen och inte blir alltför försiktiga när det gäller låneåtgärder.

– Mycket vackra ord, men det tar alldeles för lång tid att slå igenom, om det ens når fram, säger Mikael Nilsson.

Uppenbart problem

Från bland annat företagarorganisationen Företagarna som representerar 70 000 företagare ser man dock redan ett uppenbart problem – bankerna är restriktiva och ställer krav som berörda företagare inte klarar av.

– De första signalerna vi fått från företagare som ansökt om lånen är att det ställts omfattande krav från bankerna om att varsla samtliga i personalen. Detta för att man från bankens sida ska kunna säkerställa att man har ett verktyg att ta till för att kunna säkra betalningsförmågan, säger vd:n Günther Mårder till TT.

Enligt Mårder blir det en tydlig polarisering där förlorarna är de bolag som faktiskt är värst drabbade, allt som oftast inom serviceföretagen.

– De som drabbas medelhårt kommer ta del av pengarna, de som drabbats skoningslöst kan glömma de här pengarna. Banken måste i ett sådant läge göra en bedömning att risken för att inte kunna betala är överhängande, säger han.

Stor kontrast

Kontrasten blir också kraftig när många bolag just kommer från en lång och utdragen högkonjunktur med tydlig framgång.

– Vi har haft företagare som är helt bottenlösa i sin sorg. Det finns exempel på företag som haft en väldigt expansiv resa de senaste åren och tar marknadsandelar. Ordet varsel är för många är förenat med skräck och en företagare som levt i framgång är det skam och sorg att behöva göra detta.

Annons

Mårders erfarenhet hittills delas av Småföretagarnas riksförbund och Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson:

– Jag är själv delägare i flera restauranger. När vi var i kontakt med banken fick jag till svar att banken inte fått några direktiv utan att de skulle höra av sig till oss. En kollega med ett annat företag fick till svar: "Har du inga kunder kan vi heller inte låna ut pengar".

– Tyvärr har det här blivit magplask men det var väl vad man kunde befara.

Tobias Österberg/TT

Olle Lindström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons