Venezuela nekas coronalån från IMF

Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Internationella valutafonden (IMF) har avslagit en begäran från Venezuela om ett lån på fem miljarder dollar för att hjälpa det krishärjade landet att hantera coronavirusutbrottet.

I ett brev till IMF-chefen Kristalina Georgieva i tisdags skrev president Nicolás Maduro att pengarna skulle vara viktiga för att stärka landets förmåga att kartlägga virussmittan och agera mot spridningen. Det är första gången sedan 2001 som landet ber IMF om ett lån.

Det Washingtonbaserade organet motiverar sitt nej med att Maduros ledarskap är omstritt.

"IMF:s engagemang med medlemsländer bygger på att det finns ett officiellt erkännande av regeringen från det internationella samfundet", skriver IMF i sitt svar. "Det finns för närvarande ingen klarhet i erkännandefrågan".

Ett 50-tal länder med USA i spetsen har erkänt oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropade sig till interimspresident förra året, som Venezuelas rättmätige president.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.