Förslaget: Flytta allsvenska starten till juni

Flytta fram starten för allsvenskan och superettan till juni.
Det är klubbarnas förslag efter ett extrainsatt klubbchefsmöte.
– Alla klubbar var helt eniga, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll (Sef).
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Djurgården och övriga allsvenska klubbar vill flytta seriepremiären till juni. Arkivbild.
Djurgården och övriga allsvenska klubbar vill flytta seriepremiären till juni. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Intresseföreningen Sef representerar de 32 klubbarna i de två högsta herrserierna. Efter beskedet att flytta fram fotbolls-EM till 2021 har klubbcheferna haft ett extrainsatt möte. Där togs ett så kallat "inriktningsbeslut" att flytta fram seriestarten till juni.

"Svenska fotbollförbundet ska nu ta ställning till klubbarnas önskemål, och i samverkan med Sef ta fram förslag på en konkret spelordning att fastställa", skriver Sef i ett pressmeddelande

– Det är ett förväntat beslut. Vi ser att en uppskjutning är naturlig med tanke på den situation som råder i Sverige och Europa, säger Håkan Strandlund, tillförordnad vd i AIK, till TT.

Beslutet – eller "ambitionen" som Sef kallar det – har förankrats hos både huvudsponsorer, bland annat tv-bolaget Discovery som sänder allsvenskan och superettan i år, och Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU).

Inga intäkter till juni

"Vi är ytterst medvetna om att vi inte kan styra utvecklingen av coronaviruset, och att det därmed kan ske förändringar som gör att vi när tiden närmar sig behöver omplanera ytterligare för att värna om människors hälsa. Den diskussionen tas i så fall då, och endast om den behövs", skriver Sef i pressmeddelandet.

Mats Enquist, generalsekreterare för Sef, säger att samtliga klubbar var överens om beslutet.

– Vi diskuterade lite olika lösningar, men det var ingen som lade något motförslag, säger han.

TT: Avspark först i juni. Vad betyder det ekonomiskt?

– Det beror helt på coronaläget. Just nu innebär det att man förskjuter matchintäkter. Största delen av konsekvensen är att klubbarna får fulla kostnader och inga intäkter. Men det har heller inte varit någon tvekan om att vi ska göra vår del av arbetet för att skydda samhället.

"Har viss uthållighet"

Ordföranden i Sef, Lars-Christer Olsson, säger till C More att det finns en oro för de ekonomiska konsekvenserna för klubbarna.

– Men kan man kombinera insatser som regeringen utlovat med våra egna möjligheter, med hjälp av våra samarbetspartners, ska vi kunna överbrygga detta tills vi kommer igång och får publikintäkter, säger Olsson.

– Jag tror att vi har en viss uthållighet, men den varar inte hur länge som helst.

En känslig fråga för svensk fotboll är publikintäkterna. Klubbarna vill väldigt ogärna spela inför tomma läktare.

– Vi vill spela matcher med publik, men rättar oss efter vad regering och myndigheter säger, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

– Målet och förhoppningen är att vi ska kunna spela med folk på läktaren, säger Mats Enquist.

Åtgärdsprogram

I ett pressmeddelande skriver AIK att man nu kommer införa ett "åtgärdsprogram" för att hantera den rådande situationen.

– Vi tittar på alternativa intäktskällor och också på alternativa fotbollsmatcher tillsammans med andra klubbar, men vi kommer återkomma inom kort med detaljer om vad det här innebär, säger Håkan Strandlund.

När det gäller Europaspel säger Mats Enquist att Sef räknar med att det ska gå att spela.

– Alla inser att vi inte kan ta samma höjd för allt. Vi räknar med att det, tack vare att EM ställdes in, finns hyfsat planeringsutrymme.

Patrik Larsson/TT

Simon Sjöstrand/TT

Mikael Widerberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.