Tegnell: Res inte till eller från storstäder

Stockholm är värst drabbat av coronaviruset och nu avråds från resor till och från storstadsregionerna.
– Både att resa till och från storstadsregionerna riskerar att sprida smittan i landet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar den svenska metoden för att begränsa smittspridningen vid torsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar den svenska metoden för att begränsa smittspridningen vid torsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.Foto: Jessica Gow/TT

Framför allt när vi närmar oss lov kan det leda till stor smittspridning till andra delar av landet, säger Tegnell på Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om virusläget i Sverige.

– Det sprids mycket smitta i storstadsregionerna. Låter vi bli att resa för mycket under påsken kan vi hjälpa till att hålla smittan undan andra delar av Sverige.

Det önskvärda är att lyckas hålla smittspridningen i olika takt i olika delar av landet, så att man kan hjälpa varandra mellan regionerna, påpekar han.

T-banan rörs inte

I Storbritannien har man även begränsat tunnelbanetrafiken, men det är inte aktuellt i Stockholm, enligt Tegnell.

– Sådana åtgärder har väldigt lite extra betydelse. Vi ser redan nu hur pass avfolkat Stockholm är. Vad det egentligen handlar om är att man ska ha så lite sociala kontakter som möjligt.

WHO rekommenderar att länderna ökar antalet tester, och Tegnell säger att man tittar på olika metoder för att lyckas med det i Sverige.

– Vi håller på att jobba på alla möjliga test för att kunna öka ytterligare. Vi försöker fylla på där det finns flaskhalsar så att man kan testa så mycket som möjligt.

Går inte att stoppa

Han säger också att det är tydligt att viruset inte kommer att gå att stoppa.

– Sjukdomen finns på så många ställen i världen så den kommer att komma tillbaka. Så småningom är många immuna så smittspridningen går långsamt, då kan vi förhoppningsvis hantera det som en vanlig influensa med vaccin, så att man kan hjälpa dem som blir riktigt sjuka.

Sammanlagt har elva personer i Sverige avlidit till följd av coronaviruset. Enligt intensivvårdsregistret har 41 patienter vårdats på intensivvårdsavdelning efter att ha smittats med viruset.

Totalt har över 1 400 personer bekräftats smittade, men eftersom Sverige nu nästan uteslutande gör prover inom sjukvården och äldreomsorgen är troligen fler smittade. Men hur många vet man inte.

Likt tidigare trycker Tegnell på vikten av att äldre försöker undvika sociala kontakter, och att Sverige ska få "en lång flack kurva" av fall, som inte överbelastar sjukvården. Där spelar också bland annat förbudet mot stora sammankomster, liksom stängda gymnasieskolor, att spela en roll.

Niklas Svahn/TT

Marc Skogelin/TT

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, och Maria Bergstrand, tillförordnad enhetschef för MSB:s operativa ledning, vid torsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, och Maria Bergstrand, tillförordnad enhetschef för MSB:s operativa ledning, vid torsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.Foto: Jessica Gow/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.