Annons

Döda sekreterare får sjunga i ny opera

Kultur och Nöje Trots coronaviruset sätter Helsingborgs konserthus upp minioperan Makten och härligheten, en berättelse om krisen i Svenska akademin. Publiken som inte kan gå kommer att kunna se föreställningen hemifrån.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Minioperan har premiär i kväll och skildrar händelserna i den Svenska akademin under de senaste årens skandaler.

– Namnet Makten och härligheten illustrerar precis vad det handlar om för mig, säger Fredrik Österling som är konserthuschef på Helsingborgs konserthus.

Annons

Makten och härligheten handlar om den svenska akademins maktstrider när det stormade efter Metoo.Fredrik Österling tror inte det handlade om pengar, snarare den respekt medlemmarna fått när de väl valts in i n akademin. De har gått från att ha fått kämpa för respekt till att plötsligt vara del av den finaste, inre cirkeln.

– Har man väl fått det är man nog ganska ovillig att ge upp det, säger han.

Föreställningen har flera fantastiska element. Bland annat dyker akademins grundare kung Gustav III upp och undrar vad de håller på med. Alla tidigare ständiga sekreterare gestaltas också av en manskör som ger råd åt ledamöterna. Den är helt nyskriven.

– Jag blev klar med musiken strax innan Kalle Anka på julafton, berättar han.

Liberettisten Hanna Höglund har skrivit texten.

Operan kommer att blanda stilar och gå igenom stora delar av musikhistorien. Det blir allt från schlager till opera. Bland annat kommer karaktären Horace Engdahl att rappa.

Enligt Fredrik Österling tar de inte någons sida i konflikten. De försöker i stället visa varför folk reagerar som de gör när de är pressade.

– Vi försöker ge rum åt allas perspektiv. Det finns ju något mänskligt och något knepigt hos alla dessa karaktärerna, säger han.

En del av det ledamöterna skrev under händelserna sägs högt som repliker. Fredrik Österling säger att det blir ganska komiskt när någon läser ut det som som ledamöterna skrev om varandra.

För att fler ska kunna ta del av föreställningen ska den kunna streamas. När tidningen intervjuar Fredrik Österling under onsdagen är det fortfarande en del som är oklart. Det finns tekniska utmaningar. Men de vill ge möjligheten åt alla som vill att kunna se föreställningen.

Annons

– I synnerhet som människor över sjuttio måste stanna hemma, då känns det som en bra service, säger han.

Coronaviruset har gjort att fler saker har fått ändras. Helsingborgs konserthus har fått ta bort vissa delar av orkestern och några har blivit sjuka. Det kommer ändå finnas drygt 100 personer i ensemblen. Bara orkestern har drygt 60 personer.

Föreställningen skulle också egentligen ha varit längre. Den har förkortats och bara andra halvan visas, vilket är Makten och härligheten. Första halvan skulle innehållit musik som alla haft grund i någon slags skandal, bland annat musik från John Cage och Arnold Schönberg. Men dessa verk får spelas upp en annan gång. Makten och härligheten prioriteras.

– De flesta har ju köpt biljetter för att se den här operan, säger Fredrik Österling.

Publiken delas upp i två grupper som kommer att hållas isär med hjälp av en längre paus och olika trappuppgångar.

Blir det då någon föreställning om coronaviruset? Kanske, Fredrik Österling berättar att Hanna Höglund redan lagt fram idén. Men det lär dröja.

– Man får väl vänta tills folk kan se på det med en viss distans, säger han.

bild 1/2
Helsingborgs symfoniorkester sätter upp Makten och härligheten. Det ska gå att streama föreställningen hemifrån så att alla får chansen att se den, även om de sitter instängda hemma.Foto: Mattias Berglund
Fredrik Österling säger att de inte tagit någon sida i konflikten, de försöker visa allas perspektiv. Fotograf: Mats Bäcker
Helsingborgs symfoniorkester sätter upp Makten och härligheten. Det ska gå att streama föreställningen hemifrån så att alla får chansen att se den, även om de sitter instängda hemma.Foto: Mattias Berglund
Fredrik Österling säger att de inte tagit någon sida i konflikten, de försöker visa allas perspektiv. Fotograf: Mats Bäcker
Linnea NybogårdSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons