Kultur

Döda sekreterare får sjunga i ny opera

Fredrik Österling säger att de inte tagit någon sida i konflikten, de försöker visa allas perspektiv. Fotograf: Mats Bäcker
Artikel Kultur och Nöje Trots coronaviruset sätter Helsingborgs konserthus upp minioperan Makten och härligheten, en berättelse om krisen i Svenska akademin. Publiken som inte kan gå kommer att kunna se föreställningen hemifrån.

Minioperan har premiär i kväll och skildrar händelserna i den Svenska akademin under de senaste årens skandaler.

– Namnet Makten och härligheten illustrerar precis vad det handlar om för mig, säger Fredrik Österling som är konserthuschef på Helsingborgs konserthus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Tre reformer för att hjälpa skåningar i arbete

Pandemin ställer krav på omställning. Utbildning under hela livet är en viktig faktor, menar Eva Wikström, vd Omställningsfonden.
Foto: Dan Hansson/TT
Opinion
Debatt
Opinion

DEBATT. I kölvattnet av pandemin har den svenska arbetsmarknaden drabbats hårt och historiskt höga arbetslöshetssiffror är att vänta. Att satsa på kompetensutvecklande åtgärder för att hjälpa skåningarna i arbete är viktigare än någonsin, skriver Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Ekonomisk nedgång, en allt rörligare arbetsmarknad och ett längre arbetsliv ökar människors behov av att kunna byta karriär flera gånger. För att förbli anställningsbar kommer det vara nödvändigt för skåningarna att ständigt vidareutbilda sig genom hela arbetslivet. Det kan också innebära att man behöver vara beredd på att helt sadla om och byta karriär, till branscher där det finns efterfrågan på arbetskraft. Ett sådant exempel är välfärden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt föremål hittat hos ambassad

Ett misstänkt föremål har hittats hos den brittiska ambassaden i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har spärrat av ett område runt Storbritanniens ambassad på Gärdet i Stockholm sedan ett misstänkt föremål hittats inne på ambassadområdet.

– Vi fick larmet klockan 11.57. Vi har gjort avspärrningar men det ska inte påverka trafiken, uppger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Nationella bombskyddet kallades först till platsen men den utryckningen återkallades.

Enligt Aftonbladet ska det röra sig om en försändelse med ett vitt pulver som kommit till ambassaden.

– Jag vet inte vad det är för typ av föremål. Nu är det räddningstjänsten och polisen som sköter hanteringen, säger Towe Hägg.

Inrikes

Inga lättnader av coronarestriktioner

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, höll en presskonferens under torsdagen.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes Regeringen avvaktar med att lätta på restriktioner med hänvisning till smittoläget.
– Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger statsminister Stefan Löfven.

Många hade väntat sig att regeringen vid dagens pressträff skulle lätta på gränsen om 50 deltagare vid allmänna sammankomster.

Men något beslut om att häva coronarestriktioner har inte tagits på torsdagens regeringssammanträde, säger statsminister Stefan Löfven (S). De allra flesta i Sverige tar ett stort ansvar, men många har blivit mindre noggranna när det gäller att bromsa smittspridningen, säger Löfven.

– Hur tråkigt det än är så är meddelandet till det svenska folket att vi måste hålla i och hålla ut.

Han uppmanar arbetsgivare att uppmana anställda att arbeta på distans. Han ber också människor att varken delta i eller ordna trånga hemmafester. Människor bör fortsätta tvätta händerna och inte kramas.

– Krisen är inte över, långt därifrån. Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger han.

Liten ökning

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson beskriver läget i världen och Europa som bekymmersamt. Sverige har samma förutsättningar till smittspridning som andra länder. Orsaken är bland annat att man inte håller distans.

– Vi har en liten ökning som vi ser brett i landet. Vi ser ökningen i alla förvärvsarbetande åldersgrupper och arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning och vi vill därför åter vända oss till arbetsgivarna att ge förutsättningar för att arbeta hemifrån.

– Vi ser även problem inom idrotten, säger Carlson.

Statsminister Stefan Löfven säger att det är just den ökade smittspridningen som ligger till grund för dagens besked.

– Fortsätter det att öka i fel riktning tvekar vi inte att vidta fler åtgärder, säger Stefan Löfven.

Bättre samhällsberedskap

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) bedöms samhället ha en bättre virusberedskap nu än tidigare. Inte minst med tanke på möjligheten till lokala och regionala åtgärder. Trots det uppmanar regeringen till sunt förnuft.

– När allt kommer omkring är det dina och mina vardagsbeslut det hänger på, säger Lena Hallengren.

Dagens besked påverkar inte det tidigare beslutet om lättade restriktioner för besök på äldreboenden som börjar gälla den 1 oktober.

I augusti meddelade regeringen att man skulle utreda undantag från 50-regeln för arrangemang med sittande publik. Tanken var att ändringarna skulle träda i kraft den 1 oktober.

– 1 oktober ligger väldigt nära i tiden, säger Hallengren nu.

Folkhälsomyndigheten föreslog i sitt remissvar att man kunde lätta på taket för folksamlingar för vissa arrangemang, och att man till en början kunde höja gränsen från 50 till 500 personer.

Det skulle gälla evenemang där man kan ha numrerade sittplatser och minst en meter mellan deltagarna i publiken.

'Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare', säger Stefan Löfven.
"Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare", säger Stefan Löfven.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kultur och nöje

Inget besked om publiklättnader för kulturen

Biografer och andra kulturverksamheter får fortsätta att förhålla sig till en gräns på 50 personer. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den hårt pressade kultursektorn får det fortsatt tufft efter dagens beslut. Regeringen avvaktar med besked om att lätta på restriktionerna.

Lättnader av publikrestriktioner har varit hett efterlängtade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan starten av pandemin.

Hoppet ökade också tidigare i höstas när Folkhälsomyndigheten i sitt remissvar begränsade avståndet för sittande publik till en meter (i stället för två) och föreslog ett tänkt maxtak på 500 personer.

Men något sådant besked kom inte under dagens presskonferens där regeringen meddelade att den avvaktar med att lämna besked om lättnader av restriktionerna.

– Det beror på den smittökning som vi ser nu. Remissvaret vi fick från Folkhälsomyndigheten var under förutsättning att smittspridningen var på en låg nivå, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio är uppgiven:

– Det är intressant att man talar om att smittspridningen sker på barer och restauranger. Där har man ju obegränsat antal. Det är en intressant brist på logik här. Vissa näringar har inte den här gränsen, de tillåts använda sunt förnuft. Men vi får inte göra det. Vår verksamhet som vi bedriver den nu borde innebära mindre smittspridning än på en bar. Det här får ju konsekvenser för oss på sikt, hur länge ska vi sitta med fulla hyror och personal?

TT: Om publikrestriktionerna förändras är ni redo att ta emot en större publik?

– Det är en knapptryckning bort. Vi har gjort en dragning om alla åtgärder för kulturministern och där var även Folkhälsomyndigheten närvarande. Jag tycker att vi har redovisat att vi tar det här på största allvar.

Sport

Tungt besked för idrotten – publiken får vänta

Större publiksamlingar på idrottsevenemang i Sverige dröjer. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Idrotten i Sverige får vänta på att ta in fler åskådare på läktarna.
Regeringen lättar inte på restriktionerna och rekommendationerna kopplade till coronaviruset.
Det är ett tungt besked för många klubbar som lider ekonomiskt när publiken inte släpps in på arenorna.

Ett förslag om ett tak på 500 personer, jämfört med nuvarande 50, har utretts av regeringen och det fanns förhoppningar om att en förändring skulle kunna träda i kraft från och med den 1 oktober. Men efter att smittspridningen på nytt har börjat öka i Sverige sker ingen förändring, meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson.

Det är ett tungt besked inte minst för publiksporter som fotboll och ishockey som förlorar stora intäkter när läktarna gapar tomma. Till exempel innebär det att hockeyallsvenskan, med startdatum den 2 oktober, får inledas utan större åskådarantal.

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson säger till Aftonbladet att han förstår myndigheterna, men konstaterar samtidigt att läget är tufft.

– Det är tråkigt och jag undrar om någon klubb kan fullfölja säsongen, men vi måste förhålla oss till det här. Vi har redan sparat in på 14 miljoner kronor den här säsongen och kan inte spara mer, säger han.

Statsminister Stefan Löfven:

– Fokus måste vara att begränsa smittspridningen, skydda liv och hälsa. Det är nummer ett, säger han.

– Om läget förbättras och smittspridningen verkligen går ner finns möjlighet att göra lättnader.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Utrikes

Finland återinför karantän för svenskar

Testpersonal inväntar anländande resenärer vid Helsingfors-Vanda flygplats. Bilden är från i augusti.
Foto: Roni Rekomaa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Finland gör en kovändning. Från och med måndag återinförs reserestriktionerna gentemot Sverige, rapporterar Svenska Yle.

De nya reglerna innebär att svenskar än en gång måste tillbringa två veckor i isolering vid inresa.

För knappt två veckor sedan beslutade Finland att tillåta resenärer från länder med maximalt 25 smittade per 100 000 invånare, vilket gjorde det möjligt för svenskar att åter besöka grannen i öst. Men nu har det svenska incidenstalet ökat till 36 coronafall per 100 000 invånare.

Från och med måndag är endast Cypern, Lettland, Litauen, Liechtenstein, Polen och San Marino undantagna det finska karantänskravet.

Coronaviruset har på nytt börjat spridas i en oroväckande takt i Finland efter flera månader av en relativt kontrollerad situation, enligt landets social- och hälsovårdsdepartement.

Antalet nya upptäckta fall av covid-19 per 100 000 invånare under de senaste två veckorna är dock få jämfört med många andra länder i Europa. Men myndigheterna ser det som alarmerande att dubbelt så många fall, 798, registrerades mellan 7 och 20 september, jämfört med 387 under de två föregående veckorna.

Ett nytt beslut gällande reserestriktioner tas igen i nästa vecka.

Ekonomi

Apple-kritiker går samman mot App Store-regler

Spotify hör till de företag som är less på Apples villkor i appbutiken App Store och vill driva fram en förändring. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

En lång rad företag har fått nog av Apples villkor i appbutiken App Store. En grupp, bestående av bland andra Spotify och Fortnite-utvecklaren Epic Games, går nu samman för att pressa Iphone-tillverkaren till förändringar. Företagsgruppen, som kallar sig "The coalition of App fairness", har sin bas i Washington och Bryssel och planerar bland annat att inleda rättsprocesser mot Apple.

Apple kritiseras bland annat för att ta ut provisioner på 15–30 procent på betalningar som sker i appar och för de krav som ställs för att få appar representerade på plattformen.

EU-kommissionen inledde tidigare i år två utredningar mot Iphonetillverkaren på grund av misstankar om att Apple bryter mot konkurrensregler. Den ena utredningen föranleddes av klagomål från Spotify. Epic Games driver också en process mot Apple vid den federala domstolen i Kalifornien.

Nyheter

Folkhälsomyndigheten håller pressträff om coronaläget

Nyheter
Direkt

Sändningen startar klockan 14. Vi sänder live.

NÄSTA ARTIKEL