Annons

Skolstängning inte aktuell – just nu

Regeringen ser i nuläget inget behov av att stänga skolorna.
Om det behöver ske lovas föräldrar som måste stanna hemma med friska barn ersättning.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Föräldrar lovas ersättning om de tvingas stanna hemma på grund av en eventuell skolstängning. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera ministrar gick på torsdagen ut och meddelade att det ännu inte är aktuellt med en generell stängning av grundskolor och förskolor.

– Vi har ännu inte den situationen. Ska man stänga skolor måste man göra det för att begränsa smittspridningen och det är inte där smittan sprids, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Annons

På frågan om Löfven upplever ett tryck på att skolorna ska stängas svarar han:

– Jag hör också många säga: "stäng inte skolorna".

Löfven understryker att om regeringen ställs inför ett sådant beslut kommer den att lyssna väldigt noga på Folkhälsomyndigheten. Socialminister Lena Hallengren (S) går ett steg längre och uppger att det kommer att krävas att Folkhälsomyndighetens begär det av smittskyddsskäl.

Lag klubbad

Riksdagen beslutade på torsdagen om en lag som gör att regeringen vid extraordinära händelser i fredstid tillfälligt kan stänga förskoleenheter, skolenheter, fritidshem eller andra verksamheter enligt skollagen.

Lagen ska träda i kraft på lördag den 21 mars "inför ett eventuellt behov av stängning av verksamhet redan den 23 mars", står det i lagförslaget.

– När man ska ta ett sådant beslut måste man vara oerhört noga i analysen. Alla ser att samhällsviktiga verksamheter måste fungera, säger statsminister Löfven.

Han utesluter dock inte att ett stängningsbeslut kan komma att behöva tas.

– Vi ser inte att risken ökat eller minskat, men vi är beredda att fatta beslut, säger Löfven.

Måste stanna hemma

Problemet är att många föräldrar med barn måste stanna hemma från jobbet om förskola eller grundskola stängs. Enligt den nya lagen ska föräldrar med samhällsviktiga jobb erbjudas barnomsorg och fritids. Det gäller även barn med behov av särskilt stöd.

Löfven påpekar att det inte bara handlar om vårdpersonal som har samhällsviktiga jobb. Regeringen håller på att ta fram en lista över viktiga sektorer. På flera länsstyrelser tar man samtidigt fram mer detaljerade listor över specifika yrken.

Annons

Länsstyrelsen i Stockholm pekar ut en lång rad yrken, bland andra läkare, sköterskor, städpersonal, vårdbiträden, hemtjänstpersonal, polis i yttre tjänst, åklagare, domare och förare i kollektivtrafik.

– Det kan vara så att hälften av löntagarna måste fungera, säger Löfven.

Lovas ersättning

Vid en eventuell stängning av skolor och förskolor kan många föräldrar som inte bedöms ha samhällsviktiga jobb tvingas stanna hemma från jobbet för att ta hand om sina friska barn.

Med nuvarande lagstiftning har de inte rätt till ersättning.

Men socialförsäkringsministern går ut med ett lugnande besked.

– I det här läget är det inte aktuellt med en skolnedstängning. Om vi skulle hamna där så kommer vi att säkerställa att familjer får sin ekonomi tryggad i en sådan situation, säger Ardalan Shekarabi (S).

Regeringen har bett riksdagen om ett bemyndigande att få göra undantag från kraven i socialförsäkringslagen om det skulle behövas. Hur undantaget ska se ut är inte klart.

Shekarabi vill inte gå in på hur dyrt det kan bli för staten om skolorna skulle stängas

– Vi kommer att återkomma med detaljerna, men det viktiga här och nu är att meddela svenska folket att vi säkerställer att man har en ekonomisk trygghet om man skulle drabbas av corona, säger han.

Peter Wallberg/TT

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen på torsdagen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fakta: Viktiga yrken enligt länsstyrelsen i Stockholm

Fakta: Viktiga yrken enligt länsstyrelsen i Stockholm

Ett urval av yrken på listan:

Sjuksköterska

Undersköterska

Läkare

Ambulanspersonal

Labbpersonal

Städpersonal inom vård och omsorg

Vårdbiträden

Hemtjänstpersonal

Personliga assistenter

Socialtjänst

Kuratorer

Polis i yttre tjänst

Domare

Åklagare

Advokater

Gränskontrollpersonal

Förare i kollektivtrafik

Personal för kommuners vatten och avlopp

Avfallshantering

Bevakningspersonal

Apotekspersonal

Personal i livsmedelsbutiker

Personal på drivmedelsstationer

Personal på energibolag för el och fjärrvärme

Storkökspersonal

Begravningsverksamhet

Saneringspersonal

Personal på Sveriges Radios Ekot

Personal inom finansiella tjänster

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons