Formellt besked om allsvensk flytt

Fotboll Svenska fotbollförbundet har nu formellt skjutit upp premiären för all fotboll i de högsta serierna. Allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan startar allra tidigast i slutet av maj eller i början av juni.
Sport • Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Andreas Hillergren/TT
Foto: Andreas Hillergren/TT

Enligt spelprogrammet skulle damallsvenskan ha inletts den 3 april och herrarnas allsvenska dagen efter. Någon som är omöjligt i nuvarande läge.

Detaljer återstår

Beslutet att skjuta upp spelet går helt på den linje som Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam tidigare enats om.

Men det presenteras inget nytt spelprogram ännu.

"Arbetet med att utarbeta nya årsplaner för respektive serie är redan igång, men innan alla detaljer i spelprogrammen kan fastställas återstår att få klarhet kring bland annat speldatum för de europeiska klubbturneringarna", skriver Fotbollförbundet i ett pressmeddelande.

Bland annat måste de europeiska speldatumen tryckas in i programmet.

En annan aspekt är OS-turneringen i fotboll för damerna som ska spelas mellan 22 juli och 9 augusti. Så länge ett besked om OS dröjer är det svårt att placera ut nya speldatum.

Lägre serierna

Något beslut om att skjuta upp serierna under de två översta på herr- respektive damsidan är inte fattat ännu:

"Där pågår en förankringsprocess som inbegriper inblandade föreningar, rättighetsinnehavare och andra partners samt alla distriktsförbund vars verksamhet påverkas av beslut kring de lägre förbundsserierna", skriver Fotbollförbundet.

Det är dock högst oklart om smittspridningen i samhället minskat så pass att det går att spela fotboll i Sverige om två månader.

– Det är jättesvårt med prognoser. Vi hoppas ju att när vi kommer framåt sommaren att det blir varmare så att smittan ska lugna ner sig ordentligt. Andra liknande smittor gör det, det borde den här också göra. Om vi kan vara där i slutet av juni? Tveksamt skulle jag säga nu, sade statsepidemiolog Anders Tegnell till Fotbollskanalen på onsdagen.

Osäkerheten är något Svenska fotbollförbundet också konstaterar.

"Alla inblandade parter är införstådda med att de här redovisade besluten kan komma att påverkas av utvecklingen i samhället. Myndigheternas beslut och rekommendationer kommer att vara vägledande. Människors hälsa kommer i första rummet", skriver Svenska fotbollförbundet.

Sören Andersson/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.