KRISTIANSTAD

Ilska över snål ersättning kring Robin Hood

Artikel KRISTIANSTAD Robin Hood-föreställningen i Kristianstad ställdes in som så mycket annat i coronatider.Men kompensationen som erbjudits har fått flera biljettköpare att gå i taket.

Robin Hood-musikalen som skulle hållits i Kristianstad arena i lördags ställdes in när sammankomster om fler än 500 personer förbjöds. Varpå produktionsbolaget bakom hänvisade till en force majeure-klausul och valde att inte återbetala biljettkostnader.

Det har i sin tur fått flera arga biljettköpare att klaga. Den kompensation som biljettköparna erbjudits har varit en värdecheck på 200 kronor till en föreställning i Göteborg under nästa år. Och det begränsat till sex biljetter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ny gränsthriller för "Bron"-författaren

Hans Rosenfeldt är mest känd som en av skaparna av tv-serien 'Bron'. Nu är han aktuell med en ny kriminalserie i bokform, där första delen, 'Vargasommar', ges ut i dagarna.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Först kom ”Saga Norén, länskrim Malmö”. Sedan den plågade engelska polisen Marcella.
Nu presenterar Hans Rosenfeldt en ny hjältinna, den drygt 50-åriga polisen Hannah från Haparanda.

– Jag tänker inte så mycket på om det är män eller kvinnor jag skriver om, jag tänker mera mänskligt, säger Rosenfeldt en tidig morgon på ett fik på Kungsholmen i Stockholm.

Att säga att världssuccén ”Bron” förändrade livet för honom vore en underdrift. Numera är han en internationellt eftertraktad och uppskattad författare av både tv-serier och kriminalromaner. Tillsammans med kollegan Michael Hjorth har han skrivit sex böcker om den sexmissbrukande gärningsmannaprofileraren Sebastian Bergman (det kommer två böcker till i den serien).

Med ”Vargasommar” startar han nu en ny bokserie, där poliskvinnan Hannah i Haparanda får tampas med ryska och inhemska gangsters samt en dödligt träffsäker kvinnlig proffsmördare.

Kände för en kvinna

– Micke och jag fick inte ihop våra scheman, så då tänkte jag att jag skulle pröva på att skriva en bok själv under tiden. Vi har en manlig huvudroll i Sebastian-serien, och där reser de runt mycket. Då kände jag för en kvinnlig huvudroll som håller sig till en plats.

– Sedan kan det ju inte ske hur många mord som helst i en ort som Haparanda. Så lite kommer hon att röra på sig. I bok nummer tre hamnar hon i Ryssland.

Eftersom han pendlar mellan att skriva tv-manus och böcker, känner han att dessa båda jobb påverkar varandra?

– Ja, numera tänker jag mer i klipp och i scener. Jag tänker mera filmiskt numera.

"Kommit många propåer"

Det är ofrånkomligt att fråga Hans Rosenfeldt om ”Bron” och om det har kommit några propåer om att göra en fortsättning (det har gjorts sex olika remakes utomlands).

– Det har kommit många propåer. Jag tyckte att det var bra att sluta efter fyra säsonger. Det är få serier som håller för mera. Fast man vet ju aldrig. Man skulle ju kanske kunna avsluta med en film. Men då gäller det att någon kommer med en fantastiskt bra idé, och hittills har ingen kommit med en sådan.

"Inte sugen på en fyra"

Och den brittiska serien om Marcella, med Anna Friel i huvudrollen, är slut, i alla fall vad det gäller Hans Rosenfeldts medverkan.

– Jag är inte sugen på en fyra. Jag är klar.

Hur det blir med tv eller film när det gäller Sebastian Bergman- och Hannah-böckerna är inte klart, men det finns intresse från många håll.

– Det kom en förfrågan om att göra tv-serie av ”Vargasommar”, men jag tycker inte att en bok håller för en serie i åtta–tio avsnitt. Då blir den alltför utdragen. Det är bättre att vänta tills det finns fler böcker, säger han.

Gunnar Rehlin/TT

'Vargasommar' är Hans Rosenfeldts senaste litterära projekt. Thrillern följer Haparandapolisen Hannah som tampas med både ryska och inhemska gangsters.
"Vargasommar" är Hans Rosenfeldts senaste litterära projekt. Thrillern följer Haparandapolisen Hannah som tampas med både ryska och inhemska gangsters.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
I dagsläget har Hans Rosenfeldt inga planer på att medverka till en fortsättning på 'Bron'. 'Jag tyckte att det var bra att sluta efter fyra säsonger', säger han.
I dagsläget har Hans Rosenfeldt inga planer på att medverka till en fortsättning på "Bron". "Jag tyckte att det var bra att sluta efter fyra säsonger", säger han.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

FAKTA

Fakta: Hans Rosenfeldt

Ålder: 56.

Bor: I Stockholm.

Familj: Hustrun Lotta.

Yrke: Författare. Tidigare bland annat nöjeschef på SVT.

Tidigare: Har skrivit tv-serier som ”Bron” och brittiska ”Marcella” och sex böcker tillsammans med Michael Hjorth om Sebastian Bergman.

Aktuell med: ”Vargasommar”, den första boken om polisen Hannah Wester.

Utrikes

Länder fördömer stängt nät i Belarus

Belarus president Alexander Lukasjenko och hans regering får internationell kritik. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes 29 länder, däribland Sverige, USA och Tyskland, fördömer gemensamt Belarus regerings beslut att strypa tillgången till internet i landet.

Ett gemensamt uttalande lades på torsdagen ut på USA:s utrikesdepartements hemsida.

"Vi, undertecknarna, är djupt oroade över och fördömer den nyligen rapporterade och pågående användningen av partiell och komplett nedstängning av internet, liksom direkt riktad blockering av innehåll av Belarus regering i efterspelet till det korrupta presidentvalet 2020", inleds uttalandet, som avslutas med ett krav att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Sedan de massiva protesterna inleddes efter presidentvalet den 9 augusti har demonstranter i landet uppgett att det har blivit svårt att koppla upp sig mot internet. Regeringen hävdar att oppositionen använder sig av internet för att vigla upp opinionen.

Under torsdagen riktade Belarus särskilda utredningsmyndighet formella brottsanklagelser mot oppositionsledaren Maria Kolesnikova, som gäller ungefär att hon uppviglat till handlingar som syftar till att skada den nationella säkerheten, "via medier och internet". För ett sådant brott kan man bestraffas med upp till fem års fängelse.

Sport

Tamba Bay vidare till Stanley Cup-final

Tampa Bays Victor Hedman (vänster) firar sitt mål med Ondrej Palat.
Foto: JASON FRANSON/AP/TT
Sport
Sport Tampa Bay är vidare till final, efter en förlängningsseger i sjätte semifinalen mot Islander.

Det var snudd på déjà vu när Tampa Bay och New York Islanders möttes i den sjätte semifinalen.

Liksom i förra mötet krävdes förlängning efter 1–1 vid fulltid. Och återigen var det Tampas backklippa Victor Hedman som stod för kvitteringsmålet, den här gången i första perioden.

Men till skillnad från förra matchen var det Tampa Bay som drog det längsta strået den här gången, efter drygt en halv förlängningsperiod. Matchhjälte blev Anthony Cirelli, och slutresultatet skrevs därmed 2–1.

Matchen böljade, även om Tampa Bay var det lag som sköt mest. Islanders fick ett visst spelövertag i tredje, då man pressade på för ett ledningsmål, och Tampa Bay hade bitvis svårt att stå emot. Men en Islandersutvisning i periodens fjortonde minut gav Floridaspelarna viss respit.

Hedman hade flera chanser i tredje, bland annat ett skott som strök strax utanför högerkrysset.

En hög Islandersklubba med 23 sekunder kvar av ordinarie matchtid gjorde att Tampa Bay fick gå in i förlängningen med dryga tre minuters powerplay. Trots tre skott på mål var det Islanders Brock Nelson som hade ett gyllene läge att avgöra matchen när han lyckades sno åt sig pucken i offensiv zon och fick friläge mot Andrej Vasilevskij i Tampa Bay-målet

Men till slut var det Cirelli som fick chansen, när han placerade sig framför mål, fick en passning av Barclay Goodrow och sköt Tampa Bay till final. Där väntar Dallas, som tidigare slog ut Vegas.

Gustav Sjöholm/TT

Tampa Bays Zach Bogosian (24) gör en lufttur efter närkontakt med Islanders Cal Clutterbuck.
Tampa Bays Zach Bogosian (24) gör en lufttur efter närkontakt med Islanders Cal Clutterbuck.
Foto: JASON FRANSON/AP/TT

FAKTA

Fakta: Semifinalerna i Stanley Cup

Västra konferensen:

Semifinal: Dallas–Vegas. Dallas vidare till final efter 4–1 i matcher.

Östra konferensen:

Semifinal: Tampa Bay–New York Islanders. Tampa Bay vidare till final efter 4–2 i matcher.

Ekonomi

Rekordår för kommunerna – trots coronakrisen

Kommunerna går mot ett rekordår, enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani / TT
Ekonomi
Ekonomi Aldrig tidigare har så mycket extra pengar strösslats över kommunerna som under coronakrisen. Men oväntat låga kostnadsökningar får SKR att räkna med ett rekordöverskott. Utmaningen för kommunpolitiker blir att hålla i plånboken.

64 kommuner gick med underskott förra året. Men i år ser det minst sagt annorlunda ut.

– Vi går mot ett rekordöverskott, totalt sett. Få kommuner, om ens några, kommer att gå med underskott, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Just nu jobbar SKR med höstens prognos inför kommunernas bokslut. Osäkerheten hur pandemin påverkar samhällsekonomin är stor. Men för 2020 ser det mycket ljust ut.

– Det är en unik situation, där man fått otroligt mycket pengar, samtidigt som kostnadsökningarna varit oväntat låga.

"Bergochdalbana"

Staten har skjutit till 28,5 välfärdsmiljarder i generella statsbidrag för 2020. Under pandemin har staten också lovat att stå för merkostnader för covid-19 inom sjukvård, funktionshinder- och äldreomsorg.

– Egentligen har kommunerna fått omkring 50 miljarder kronor i år, med alla olika stöd. Dessutom har skatteintäkterna inte vikt sig på det sätt som vi och andra förutspådde. Det beror i stora drag på korttidspermitteringarna, säger Wallenskog.

I våras trodde ekonomerna att skatteintäkterna skulle öka med 0,9 procent under det resterande året.

– Men det handlar snarare om två procent. Läget är helt annorlunda. Jag har aldrig varit med om en sådan bergochdalbana, säger Wallenskog.

Minskade kostnader

Därtill bedömer flera kommuner att kostnaderna har minskat i år, jämfört med förra året.

– Dels har folk inte velat söka äldreboenden och hemtjänst i samma utsträckning. Mycket daglig verksamhet har inte blivit av. Sommarskola och liknande har inte besökts på det sätt som det brukar. Även idrott och kulturområdet har blivit betydligt lägre.

Staten har dessutom betalat hela kommunernas sjuklönekostnader fram till sista juli.

– I och med att man inte haft lika stora behov har man i många fall inte tagit in någon vikarie för den som är sjuk. Då får man lägre kostnader totalt sett.

Tuffare framtid

Men guldregnet över kommunerna är inte för evigt.

Även under 2021 finns utlovade statsbidrag. Redan i våras lovades en permanent ökning med 12,5 miljarder, jämfört med 2019. Ytterligare 10 miljarder ligger i budgetpropositionen för 2021. Fem miljarder till 2022, för att därefter upphöra.

– 2022 ser fortfarande riktigt tufft ut. För 2023 är det många kommuner som säger att de inte får ihop budgeten, säger Wallenskog.

Utmaningen för kommunpolitikerna blir att lyfta blicken och att hålla i plånboken.

– Det blir konstigt. Man vet att man måste spara samtidigt som man har ett rekordöverskott.

Finns risker

På lång sikt gör årets överskott ingen större skillnad. Många kommuner står inför stora demografiska utmaningar, med en både växande och åldrande befolkning.

– Samtidigt borde man passa på att göra saker nu i år, när man har så pass mycket pengar, som kan effektivisera verksamheten framåt. Snarare än att använda pengarna till att anställa personal som man senare inte kan behålla.

TT: Vad finns det för risker med ett plötsligt överskott?

– Risken är att man bygger upp verksamheter som man inte klarar av att behålla framöver, säger Wallenskog.

Jonas Grönvik/TT

Sport

Femtionian - fågel eller fisk?

BK Femtionian laddar för seriepremiären på lördag.
Foto: Peter Paulsson
Sport
BOWLING När alla är med går inget lag säkert för BK Femtionian. Men risken är att alla inte är med särskilt ofta.
– Vi har tappat rätt många av diverse orsaker. Och tjejerna kommer nog bara att vara med i ungefär hälften av matcherna, säger tränaren Michael Wegner inför helgens seriepremiär i Sydallsvenskan.

På den här nivån får lagen ställa upp med mixade uppställningar, vilket BK Femtionian tackar för. Klubben har ju några superstjärnor på damsidan (Jenny Wegner, Cajsa Wegner och Ottilia Gunnarsson) som kan hjälpa laget i seriespelet.

Jenny Wegner.
Foto: Peter Paulsson

Men systrarna Wegner och Ottilia Gunnarsson spelar även elitseriebowling med Spader Dam, vilket begränsar antalet matcher de kan göra med Hässleholmsklubben.

– Jenny och Cajsa kommer att vara med oss elva eller tolv matcher av 22. Ottilia kan nog spela fler, beroende på hur mycket hon får spela i Spader Dam, säger Michael Wegner.

– Sen har vi några som har tagit uppehåll på grund av familj och jobb, säger Wegner och nämner Anton Borg, Kristoffer Persson och Johan Andreasson.

– Dessutom kommer exempelvis André Ekberg och Daniel Nilsson inte att kunna vara med alla helger på grund av jobb.

Så vad är en rimlig målsättning för Femtionian i seriespelet, blir ni fågel eller fisk?

– När vi är fullt manskap är vi ett topplag, men det ser lite tunt ut. Så målet är att undvika kval neråt, säger Wegner.

Casper Olsson (till vänster) och Casper Gunnarsson är två spelare i BK Femtionian med stor potential.
Foto: Peter Paulsson

Är det några spelare i ert lag som du tror kommer att kliva fram extra den här säsongen?

– Casper Olsson. Han kommer från Hovet och spelar grym bowling. Han kommer att bli grymt viktig. Och Casper Gunnarsson, som kommer från Osby. Jag tror på honom, han kan blomma upp.

På kort sikt är det naturligtvis ett minus att ett antal spelare fallit bort nu när seriespelet drar igång.

Men Wegner väljer att se långsiktiga fördelar.

– Vi får sätta in några juniorer i laget och det är en fördel på sikt att de får lite rutin. Det är bra för återväxten i klubben, säger han.

Vilka lag kommer att ligga i toppen av tabellen?

– Pergamon F, alltid. Pergamon vinner alltid elitserien och Pergamon F vinner alltid Sydallsvenskan, det är idel landslagsspelare och internationella stjärnor i den klubben. Sen hårdsatsar Kulladal på juniorsidan, de har samlat de bästa juniorerna och det kan gå hem.

Bowling är visserligen en individuell sport, men seriespelet väger tungt. Alla älskar seriespelet, konstaterar Michael Wegner.

– För oss är det det viktigaste. Och det är viktigt för alla. Det är inga pengar i det eller så, men det är det roligaste att spela. Det finns ju spelare som är proffs i USA som flyger hem bara för att spela seriebowling med sina klubbar, säger Wegner.

I premiären på lördag ställs BK Femtionian mot Bulltofta hemma.

– Det är ett lag vi ska slå med fullt manskap. Men tjejerna är iväg och vi har som sagt ytterligare några som saknas. Och Bulltofta brukar spela bra här i Hässleholm, säger Wegner.

FAKTA

Premiäromgången i Sydallsvenskan

Lördag den 19 september:

Forsheda-Kulladal F1

Kåess-Cahoot

Pergamon F-Olofström

BK Femtionian-Bulltofta

Sterling-Virveln

Lunds BK Mamba-Bulltofta

Marbodal-Cahoot

Borås-Olofström

Team Clan F1-Kulladal F1

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Sport

Hamdan – hungrigaste hyenan

Mohammed Hamdan är snabb, stark och har hög arbetskapacitet.
Foto: Marika Höghäll
Sport
FOTBOLL En hungrig hyena som gjort det till en vana att avgöra matcher sent. En i grunden ”klen kille” som jobbat hårt och nu har fysiken som en av sina främsta egenskaper.
Norra Skåne fick en pratstund med IFK Hässleholms formstarka fartfenomen Mohammed Hamdan inför lördagens match mot Älmeboda/Linneryd.

Han satte segermålet mot Bromölla i 84:e minuten.

Han satte segermålet mot Kristianstad i 80:e minuten.

Mohammed Hamdan kan dyka upp lite varsomhelst och målen kan se ut lite hursomhelst. Men den gemensamma nämnaren för mycket som 23-åringen uträttar på planen stavas: Fysiken.

– I grund och botten är jag en ganska klen kille men jag har jobbat väldigt mycket med min fysik ända sedan jag gick NIU på gymnasiet. Min fysik hjälper mig att hålla fokus länge i matcherna, säger Mohammed Hamdan.

Fyra mål hittills – är du nöjd?

– Man får absolut inte vara nöjd för då fortsätter man inte att utvecklas. Det är klart att det är fyra viktiga mål men jag ser fram emot att göra fler.

Gör du din bästa säsong?

– Individuellt kändes det bättre förrförra säsongen men som helhet, sett till mitt bidrag till laget, är det kanske bättre nu.

Mohammed Hamdan har haft olika offensiva roller beroende på spelsystem.

Om du fick önska fritt...?

– Jag gillar att komma från vänster och allra helst ett steg längre fram i banan. Jag föredrar ju att pumpa mer framåt än att ta hemåtlöpningar – i ett drömscenario, skrattar han.

Med fem matcher kvar att spela ligger IFK femma med fyra poäng till Syrianska på kvalplatsen uppåt och sju poäng till Bromölla på kvalplatsen nedåt.

Hur ser du på er tabellposition?

– Det svänger jättefort och en match kan betyda mycket. Men jag tror definitivt att vi kan utmana uppåt. Jag känner att vi kan slå alla lag i serien om vi bara kommer upp i vår rätta nivå.

Även om spelet fortfarande kan förbättras tycker Hamdan att IFK har lyft sig ett par snäpp i höst.

– Vi har hittat vårt spel lite mer, är mer rejäla och hänger ihop bättre som lag. När vi sätter hög press känner man stöttningen hela vägen bakifrån Calle (Lundahl Persson) i målet, konstaterar Hamdan som är nyutexaminerad stadsarkitekt men som också satsar hårt på fotbollen.

– Även om jag trivs i klubben så vill jag högre upp, men man måste ta ett steg i taget.

Mohammed Hamdan, IFK Hässleholm.
Foto: Marika Höghäll

I omklädningsrummet har han inget emot att bjuda på sig själv. Peptalks à la Hamdan inspirerar – och kan även vara (oavsiktligt?) humoristiska.

– Litegrann är det väl så, det ska man inte ljuga om, erkänner Hamdan och ger sig in i ett resonemang om hur liknelser från företagskultur går lika bra att applicera i ett fotbollslag.

Har du något favoritcitat som du gärna återvänder till?

– Jag har en liknelse som faktiskt Jonas (Jönsson, tränaren) har använt sig av några gånger. Jag frågade lagkamraterna om de kollar på Discovery. Hyenorna är ju de fulaste djuren som finns men de är hungriga och tar allt. Och vi ska vara lite som dem. Med andra ord: Äta upp motståndarna.

– Det är väl lite sådana liknelser som kommer ibland, skrattar Hamdan.

Vilka reaktioner får du från lagkamraterna?

– Jag får många skratt som respons och det är lite meningen också. Det ska vara seriöst men man ska också kunna skratta.

I morgon väntar nästjumbon Älmeboda/Linneryd på Österås. IFK Hässleholms och Mohammed Hamdan siktar på tre poäng och fjärde raka segern.

– Definitivt! Vi har ju varit väldigt starka i andra halvlek. Kan vi börja på den nivån redan i första halvlek så blir vi väldigt svåra att ha att göra med.

Mohammed Hamdan på språng förbi en motståndarback.
Foto: Stefan Sandström

Hässleholm

Skånetrafikens app tar inte alla bankkort

Skånetrafikens app klarar inte att ta emot betalningar från vissa bankers betalkort.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm EU:s nya betallag som kräver bank- id vid betalning över nätet har stoppat flera kunders köp av biljetter i Skånetrafikens app. Bankernas tekniska lösningar pratar inte alltid med banken som levererar Skånetrafikens betaltjänst.

Swedbank Pay står för Skånetrafikens betallösning i appen. När kunden lagt in sitt kortnummer och identifierar sig med bank-id reserveras summan för köpet på kundens personkonto.

I de allra flesta fall fungerar detta utan problem. Men när qr-koden, som visas i appen inte kommer upp, trots att kunden betalat, kan det bli jobbigt när tågvärden ska kontrollera biljetten.

Stoppad

Gösta Karlsson köper månadsbiljett i appen för sina resor mellan Hässleholm och Perstorp.

– Jag har Länsförsäkringars betalkort. När kortet förnyades kunde jag inte betala i appen längre. Köpet fungerade ända fram till sista steget med bank-id. Efter några sekunder kommer ur-koden upp i appen, men den här gången genomfördes inte köpet. Pengarna som hade reserverats på mitt konto drogs däremot inte, berättar Gösta Karlsson, som gjorde flera försök att betala sin biljett, utan framgång.

Han ringde supporten på Skånetrafiken och fick veta att det var problem med betalning med bland annat Länsförsäkringars och olika sparbankers kort.

Problem

Jörgen Olsson på Skånetrafikens försäljningsenhet berättar att Swedbank Pay, som sköter betaltjänsten åt dem, jobbar med att skapa kompabilitet mellan bankernas olika system så att alla köp ska gå igenom i appen.

– Det här problemet började dyka upp i och med införandet av den nya betallagen i fjor som stärker kundens identitet med bank-id. Varje transaktion kräver mobilt bank-id. Vid transaktioner öppnar vi ett fönster till Swedbank Pays miljöer där köpuppgifterna matas in. Men när betaluppgiften ska hitta tlllbaka till Skånetrafiken hoppar den över den delen i kedjan och biljetten kan därför inte aktiveras i appen, förklarar Jörgen Olsson.

Lösning

Skånetrafiken har statistik på alla betalningar och den visar att vissa bankers kort är överrepresenterade när det gäller missade betalningar i appen.

– Swedbanks tekniska team försöker lösa problemet med de kortutställande bankerna. Bankerna har olika teknisk utrustning, som inte alltid pratar med Swedbank Pays utrustning. Vi kan se att Länsförsäkringar och en del sparbanker har problem att ”prata med” Swedbank Pays betallösning, säger Jörgen Olsson.

Det är ganska komplicerade tekniska system som ska ses över för att bli kompatibla med Swedbank Pay, som är en betalleverantör bland flera på uppdrag av olika kunder.

Vanligare

Betalning i app blir allt vanligare. Parkeringsautomater ersätts med apptjänster med rekordfart. Betalning med mynt och sedlar är ett minne blott. I Malmö försvinner betalning av kort i p-automaterna successivt. Det gäller även i Lund och Helsingborg. Som kund gäller det att ha ett par betalningsappar i telefonen för att vara på den säkra sidan.

Om nu betalningen inte kan genomföras med bank-id i Skånetrafikens app så finns möjligheten att välja faktura.

– Fakturatjänsten kostar inget extra, berättar Jörgen Olsson.

Gösta Karlsson valde att betala med faktura.

– Biljetten aktiverades direkt i appen. Jag betalar i efterhand, men det är ju skönt att slippa räkningar. Appen är bra och behändig när tekniken fungerar, säger han.

Utrikes

Djurrättslag vållar politisk strid i Polen

PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski i sejmen tidigare i år.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Polens underhus röstade tidigt på fredagen igenom en djurrättslag som har splittrat regeringskoalitionen.
Nu hotas de pågående samtalen om en minsterrockad.

Efter en maratonsittning i det polska parlamentets underhus sejmen kunde oppositionen och djurrättsaktivister för en gångs skulle gemensamt fira tillsammans med det styrande partiet Lag och rättvisa (PIS).

En lag som bland annat förbjuder uppfödning av pälsdjur och export av kosher- och halalslaktat kött hade med bred marginal röstats igenom, men PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski var ändå inte nöjd.

Det nationalkonservativa partiet fick nämligen inte stöd av något av sina koalitionspartier och lagen ses som ett sätt för PIS att nå yngre och urbana väljare, vilket har visat sig så split i koalitionen.

De högerextrema partierna Konfederationen och SP vägrade liksom PIS jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski, som aktivt opponerat sig mot lagen, rösta ja, trots hot om att slängas ut ur koalitonen.

Minoritetsregering?

Omröstningen kommer nämligen samtidigt som koalitionen diskuterar en rockad av ministerposter och en eventuell minskning av antalet ministrar, åtgärder som skulle kunna göra PIS till ensamt regeringsparti i minoritetsställning. Något Jaroslaw Kaczynski har hotat med efter stödpartiernas nej till hans nya lagförslag.

– Förhandlingarna har skjutits upp tills vidare, på grund av den rådande situationen i sejmen, sade vice talmannen och PIS-ledamoten Ryszard Terlecki på torsdagen.

Han slog då bort tanken på en egen minoritetsregering.

– Om det skulle hända får vi gå till val på nytt. Med egen plattform så klart, sade han.

Stor industri

Men det kan alltså ske, nu när den omstridda lagen har passerat det första hindret och ska tas upp av senaten.

Polen är världens tredje största producent av päls, efter Kina och Danmark, och industrin anställer runt 50 000 personer. Enligt djurrättsgruppen Otwarte Klatki (Öppna burar) finns det omkring 550 pälsfarmar i Polen, där sammanlagt 5,2 miljoner djur föds upp. Landet är även en stor exportör av kosherslaktat kött, runt 70 000 kött exporteras varje år till såväl Israel som övriga Europa. Men industrin har fått kritik för sin djurskötsel.

– Polens standard för djur borde varken vara sämre eller bättre än de i de västeuropeiska länderna, sade Kaczynski förra veckan, och premiärminister Mateusz Morawiecki (PIS) fyllde på Twitter i helgen på med: "I det 21:a århundradet är det fullt möjligt att se riktigt fin ut utan att sätta på sig en päls".

Nobelprisat stöd

Lagen har även fått stöd av såväl Nobelpristagaren Olga Tokarczuk som amerikanska djurrättsgruppen Peta.

Men på landsbygden är den inte populär. Och det är utanför storstäderna som både PIS och dess koalitionspartier har sitt allra starkaste stöd.

Ett stort antal bönder demonstrerade på onsdagen utanför PIS huvudkontor i Warzsawa och skanderade enligt nyhetsbyrån AFP "Kaczynski, landsbygdens förrädare".

Det polska förbundet för köttproducenter är som väntat skarpt kritiskt till lagen och säger att den kommer få stora konsekvenser. Lagen sägs av oberoende utredare kosta industrin 1,6 miljarder Euro.

NÄSTA ARTIKEL