Misstänkta ryktesspridare gripna i Marocko

Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Marockansk polis har gripit ett tiotal personer som misstänks ha spridit desinformation om coronaviruset. En av dem är en kvinna som på sociala medier hävdat att viruset inte existerar.

– Falska nyheter är den främsta anledningen till panik bland medborgarna, säger premiärminister Saad Eddine El Othmani, och jämför spridning av desinformation med själva virusspridningen.

Gripanden genomfördes också av personer som kritiserar regeringen för att ha infört mötesrestriktioner, eller sagt att man inte ska följa regeringens uppmaningar.

Människorättsgrupper har kritiserat Marockos ledning för att i praktiken ha intensifierat begränsningar av yttrandefriheten det senaste året, bland annat genom gripanden av invånare som kritiserat regeringsföreträdare på Twitter.

Marockos premiärminister Saad Eddine El Othmani varnar för ryktesspridning i samband med coronaviruset.
Marockos premiärminister Saad Eddine El Othmani varnar för ryktesspridning i samband med coronaviruset.Foto: Abdeljalil Bounhar/TAP//
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.