Musiker kräver coronahjälp av Spotify

Trycket ökar på Spotify att hjälpa musiker i ekonomisk kris genom högre ersättning för strömmade låtar.
Artister kräver en tredubbling – och pengar till en välgörenhetsfond som mildrar de ekonomiska effekterna av coronaviruset.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Spotifys vd Daniel Ek. Arkivbild.
Spotifys vd Daniel Ek. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Konserter och turnéer har ställts in över hela världen och många musiker går på knäna ekonomiskt. Bland dem som har ställt krav på Spotify märks Evan Greer som uppmanar företaget att skänka motsvarande fem miljoner kronor till välgörenhetsfonden Sweet Relief, skriver The Guardian.

Plattformen Bandcamp offentliggjorde nyligen att man skulle avstå från sina inkomster från strömmade låtar i ett dygn för att bidra till drabbade musiker.

En talesperson för Spotify skriver till TT att musiktjänsten har gjort en del av sitt annonslager tillgängligt för myndigheter och ideella organisationer att dela information med användare världen över.

Spotify erbjuder även direkt ekonomiskt stöd för sådana insatser genom WHO:s och USA:s smittskyddsmyndighets stödfonder.

"Det är ingen tvekan om att detta också är en utmanande tid för musikbranschen och vi arbetar för att stötta den genom Musicares stödfond. Dessa ansträngningar är dock bara början. Vi undersöker också andra sätt att ytterligare utnyttja Spotify-plattformen för goda syften under de kommande dagarna och veckorna", skriver Spotify.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.