Svenska förbundsbasen ratar norskt EM-förslag

Norges fotbollsförbund vill att både damernas och herrarnas EM ska spelas nästa år. Karl Erik-Nilsson håller inte med och ser hellre att damerna spelar 2022.
– Jag tror för egen del att det är det bästa, säger Svenska fotbollförbundets ordförande till SVT.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet, är inte övertygad av Norges förslag. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet, är inte övertygad av Norges förslag. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Herrarnas EM ska spelas i tolv länder 11 juni till 11 juli 2021, beslutades tidigare i veckan. Damernas EM är sedan tidigare planerat att spelas i England 7 juli till 1 augusti 2021, vilket innebär att de två mästerskapen krockar.

Nu föreslår det norska fotbollsförbundet NFF, genom sin ordförande Terje Svendsen, att båda mästerskapen spelas under samma år.

"Tänk vilken signal"

NFF skriver att det europeiska fotbollsförbundet Uefa har tillsatt en arbetsgrupp för att reda ut om det går att genomföra.

– För NFF är det en självklarhet att damfotboll är lika viktigt som herrfotboll. Tänk vilken signal det skulle skicka om vi får till att båda spelas. Två EM-slutspel 2021 skickar en stark signal till alla unga tjejer som spelar fotboll, säger Svendsen till förbundets webbplats.

Han fortsätter:

– Mer än någonsin behöver vi nu något att se fram emot, som skapar gemenskap. Ju tidigare desto bättre. Den kraften har herrarnas och damernas EM.

Huruvida damernas mästerskap enligt förslaget också ska spelas under sommaren framgår inte.

Nilsson inte övertygad

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är inte lika övertygad om att det är en bra idé.

– Det finns några parametrar – jag är rädd att ett dam-EM hamnar i skuggan av ett herr-EM och jag är rädd att det engelska fotbollsförbundet får en helt övermäktig uppgift att direkt efter ett mästerskap arrangera ett nytt mästerskap, säger han till SVT.

Hans åsikt är att det är bättre att skjuta upp damernas EM till 2022.

– Men jag vill vänta med att ta en tvärsäker ställning om vad som är bäst i det här sammanhanget och det tänker jag också svara mina kompisar i Norge, säger Nilsson.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.