Nya ECB-miljarder i coronakrisstöd

Europeiska centralbanken (ECB) lanserar ett stödprogram på motsvarande knappt 8 300 miljarder kronor.
– Det är en viktig signal, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde. Arkivbild.
Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde. Arkivbild.Foto: Jean-François Badias/AP/TT

Stödpaketet, som ECB kallar Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), är ett ytterligare försök att mildra coronavirusets ekonomiska konsekvenser.

Resurserna ska användas för stödköp av stats- och företagsobligationer.

De europeiska börserna stiger svagt efter beskedet.

Ett signalvärde

Det har funnits en besvikelse över ECB:s agerande hittills under coronakrisen, enligt Annika Winsth. Krispaketet på 750 miljarder euro som nu kom är ett försök från dem att visa att man har handlingskraft och tar situationen på allvar.

– Det här är en viktig signal. En effekt man vill uppnå är att den ränteuppgång vi ser på vissa håll när marknaden är stressad ska minska, säger hon.

Ett exempel är italienska räntor som jämfört med tyska räntor har stigit, något som skapar en enorm stress i det italienska systemet.

– Det är bland annat det här ECB vill komma åt och lugna marknaderna, säger Annika Winsth.

Minska stress

Hon tror också att ECB inte vill sänka räntan ännu mer.

– Det gäller även Riksbanken. Räntorna är redan så låga att det inte hjälper i det här läget. Det är snarare en risk om man sänker för då skapar det ännu mer stress i det finansiella systemet. Jag tror att man ska uppfatta agerandet som att man vill hålla det finansiella systemet i gång, men att ECB inser att de inte kan stimulera i gång ekonomin med räntan, säger Annika Winsth.

Det nya programmet kommer att avslutas när ECB bedömer "att coronavirusets krisfas är över, men åtminstone inte före årets slut", heter det i ett uttalande.

Rättelse: I en tidigare version angavs en felaktig siffra i svenska kronor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.