Annons

Så ska kommunen stötta näringslivet

ÖSTRA GÖINGE Åberg (M): ”Våra företag är under stor press”
Östra Göinge • Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Patric Åberg (M).
Patric Åberg (M).

I nuläget handlar det om fyra insatser från kommunens sidan:

p Om företag begär anstånd kan kommunen förlänga betalningstiden på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, sophantering, fjärrvärme samt tillstånd och tillsyn. Det vill säga fakturor från Östra Göinge kommun.

Annons

p Om företag begär anstånd kan det kommunala bostadsbolaget Göingehem förlänga betalningstiden på hyra i lokaler för företag där det kommunala bolaget är hyresvärd.

p Om företag begär att kommunen ska tidigarelägga betalning för levererad vara/tjänst kan kommunen göra det för att stärka företagets likviditet.

p Kommunens näringslivschef Fredrik Persson får ett utökat uppdrag att stötta företagen kring de förslag som regeringen annonserat för att stärka företagen.

– Vi kan inte lösa alla problem. Men vi gör allt vi kan för att stötta våra företag i Östra Göinge, säger Åberg.

– Konsekvenserna av det här ser vi redan, många företag drabbas, och då måste vi vara förberedda.

Han säger också att det finns en stor vilja att hjälpa och att kommunen ska fungera i spindeln i nätet, en plattform som hittar former för hur alla på bästa sätt kan hjälpas åt.

Patric Åberg poängterar att Östra Göinge kommun följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och han uppmanar alla att visa hänsyn och ta ansvar för att begränsa smittspridningen och skydda personer i riskgrupperna.

Men han menar också att det är viktigt att försöka hitta sätt att begränsa konsekvenserna för företag och andra aktörer i samhället.

– Jag är oroad för hur det kommer att se ut efter viruset. Vi måste försöka hitta tillbaka till någon form av normalläge.

Åberg tycker vidare att man kan anpassa åtgärder lite efter hur läget är i respektive region och kommun.

– Det kan finnas anledning att sätta in olika åtgärder i olika delar av landet. Situationen i Stockholm och i Östra Göinge ser inte likadan ut, säger han.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons