Sänkt kreditbetyg för SAS

Ratinginstitutet Moody's Investors Service sänker kreditbetyget för flygbolaget SAS med ett steg till nivån B2-PD.
Betygssänkningen är en konsekvens av det tvärstopp för internationella flygresor som coronapandemin har skapat.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
SAS har ställt in permitterat 90 procent av sina anställda till följd av coronapandemin. Arkivbild.
SAS har ställt in permitterat 90 procent av sina anställda till följd av coronapandemin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Moody's hänvisar bland annat till en färsk prognos från branschorganisationen Iata, enligt vilken flygtrafiken räknat i passagerare rasar med 11–19 procent i år.

SAS har till följd av pandemin ställt in merparten av sin trafik och permitterat 90 procent av sina anställda.

Ratinginstitutet har som huvudscenario att coronapandemin innebär helt eller delvis utslagen internationell flygtrafik under kommande tre månader, med en återhämtning under tredje kvartalet.

Det finns dock en stor risk för betydligt mer ihållande avbrott för flygtrafiken, varnar Moody's.

Moody's noterar att SAS har utlovats statliga lånegarantier på sammanlagt tre miljarder av de två storägarna, den danska respektive svenska staten.

"Detta likviditetsstöd kommer om det genomförs framgångsrik öka SAS finansiella beredskap", skriver Moody's, som även noterar att den danska regeringen har antytt att det kan bli aktuellt med mer stöd till SAS för att säkra att flygbolaget kan starta verksamheten igen efter krisen.

SAS-aktien stiger 1,2 procent efter Moody's besked.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.