Schweiz centralbank räknar med recession

Den schweiziska centralbanken räknar med att alplandets BNP krymper i år till följd av coronapandemins ekonomiska effekter. Det kan jämföras med en tidigare prognos på en tillväxt på 1,5–2,0 procent.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Schweiz, värdland till storbanker som UBS och Credit Suisse, står inför en recession varnar landets centralbank och uppger att man ökar sina valutainterventioner för att dämpa lyftet för schweizerfrancen. Arkivbild.
Schweiz, värdland till storbanker som UBS och Credit Suisse, står inför en recession varnar landets centralbank och uppger att man ökar sina valutainterventioner för att dämpa lyftet för schweizerfrancen. Arkivbild.Foto: Steffen Schmidt AP/TT

Centralbanken lämnar styrräntan oförändrad på minus 0,75 procent, men ökar nu sina interventioner på valutamarknaden för att hejda det kraftiga kurslyftet för den schweiziska francen som uppstått i den globala orosvåg som har uppstått.

Schweizerfrancen, som tillhör de valutor som betraktas som säkrare än andra i orostider, har trots de massiva valutainterventionerna från centralbanken i Zürich lyft med 3 procent mot euron sedan årsskiftet till en kurs på 1:05 franc per euro.

Bland ekonomer spekuleras det nu i att den schweiziska regeringen, med en relativt låg statsskuld, går in med mer finanspolitiska stimulanser än vad som hittills kommit. Trycket på regeringen för att göra detta ökar när centralbanken sänker BNP-prognosen.

– Som jag ser det trycker centralbanken nu på för massiva finanspolitiska stimulanser och säger sig vara redo att stödja en sådan plan med de penningpolitiska åtgärder som behövs, säger Charlotte de Montpelleri, analytiker på ING Bank.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.