SEB överväger sänkt utdelning

Storbanken SEB skjuter fram bolagsstämman och överväger sänkt aktieutdelning.
– Styrelsen får nu en tankepaus, säger presschef Frank Hojem.
Överraskande, enligt en analytiker.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Storbanken SEB skjuter upp bolagsstämman och utvärderar om man ska sänka aktieutdelningen. Arkivbild.
Storbanken SEB skjuter upp bolagsstämman och utvärderar om man ska sänka aktieutdelningen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Banken anger två skäl till att stämman skjuts fram, dels hälsoläget där det är svårt att hålla en stämma med tusentals aktieägare i coronatider. När den nu kommer att hållas är oklart, men banken antyder i juni, absolut senast sista juni, enligt de regler som gäller.

Det andra skälet är av större betydelse: Styrelsen flaggar för att det tidigare förslaget till aktieutdelning kan komma att sänkas, även om det inte finns något sådant beslut nu.

"För att skapa ännu större utrymme för SEB att agera i kundernas och aktieägarnas intresse kommer SEB:s styrelse att analysera och bedöma situationen för att därefter utvärdera förslaget till utdelning för 2019", skriver SEB i ett pressmeddelande.

Tid på sig

Presschefen Frank Hojem beskriver det som en tidspaus. Styrelsen får nu längre tid på sig att utvärdera den ekonomiska krisen som skär genom samhället.

– Vi ser en väldigt stark efterfrågan från bankens kunder, på likviditet och kapital, och som tilltar, säger han.

Och för att skapa ett ännu större handlingsutrymme, avvaktar banken nu läget.

– Och då skapar vi oss en tankepaus. Styrelsen skapar sig en tid fram till juni och utvärdera förslaget till utdelning, säger Hojem.

För bankanalytiker Andreas Håkansson på Danke Bank kom beskedet något oväntat, trots coronakrisen.

– Jag tycker att det är lite överraskande. Jag tycker att SEB var välkapitaliserade nog att betala sin utdelning och det är mycket möjligt att man kommer att göra det också, bara att man vill vänta och se litegrann, säger han.

– Kanske ett sunt beslut att vara konservativ, men jag tycker egentligen inte att det hade funnits behov för det, fortsätter han och tillägger att trycket från finansministern, Riksbanken och media kan ha pressat på.

Ger avtryck

Coronakrisen kommer att ge avtryck i bankernas kreditförluster. Nu måste bankerna ta hänsyn till förändrade omständigheter av det här slaget när de gör bedömningar, enligt finansanalytiker Peter Malmqvist.

– Det finns inget unikt i SEB:s situation. Däremot är SEB mer exponerat mot företagskrediter än vad exempelvis Swedbank och Handelsbanken är.

TT: Vad är din bedömning, kommer de ställa in utdelningen?

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Däremot att de sänker utdelningen för att markera nya förutsättningar och samla i ladorna inför nya tider.

Något nytt datum för bolagsstämman är inte beslutat. Ursprungligen var datumet satt till 23 mars.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.