Skistar håller öppet – trots kritik från vården

Vården i Åre kräver att Skistar stänger sin skidanläggning inför påsken. Fortsätter skidåkare samlas i backarna kan vården överbelastas på grund av viruspandemin.
Men Skistar håller öppet och nu diskuteras en nationell rekommendation om att stänga ner landets skidanläggningar.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Åres närvårdsområdeschef vill att skidanläggningarna stängs. Arkivbild.
Åres närvårdsområdeschef vill att skidanläggningarna stängs. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vården har inte den extra kapacitet som krävs för att hantera det stora antal fall av covid-19 som skulle följa med de tiotusentals turister som normalt tillbringar påsklovet i fjällen. Det säger Åres närvårdsområdeschef Sofia Leje till SVT Jämtland.

– Jag har en väldigt stark oro, och tycker det är viktigt att vi lär oss av erfarenheter från övriga Europa och framför allt de skidorter som har varit väldigt hårt drabbade, säger hon till SVT.

Länsstyrelsen för en diskussion med Folkhälsomyndigheten om en eventuell rekommendation att stänga svenska skidanläggningar, rapporterar P4 Jämtland.

– Rekommendationen kan komma när de relevanta aktörerna har pratat ihop sig, säger Maria Kanka, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Jämtland, till radion.

Skistar, som förutom Åreanläggningen har verksamhet i Vemdalen och Sälen, planerar inte att stoppa sina verksamheter i Sverige.

"Ja, vi håller öppet och inväntar information efter att Folkhälsomyndigheten haft dialog med Länsstyrelsen och Regionen i de områden där vi är verksamma", skriver bolagets kommunikationschef Linda Morell i ett mejl till TT.

Risken för överbelastning av vården kommenterar hon så här: "Vi kan inte svara för vården."

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.