Spridning i Centralamerika – dödsfall i Mexiko

Efter att hittills ha varit relativt förskonade börjar centralamerikanska länder nu känna konsekvenserna av det nya coronaviruset.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Renhållningsarbetare tvättar en tunnelbanevagn i Mexico City i syfte att motverka spridningen av det nya coronaviruset.
Renhållningsarbetare tvättar en tunnelbanevagn i Mexico City i syfte att motverka spridningen av det nya coronaviruset.Foto: Marco Ugarte/AP/TT

I Mexiko har antalet som bekräftats smittade ökat till 118, samtidigt som landet fått sitt första coronarelaterade dödsfall. Det rör sig om en 41-årig man med diabetes, som fick sina första symptom på virussjukdomen covid-19 i förra veckan, meddelar hälsodepartementet enligt Reuters.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har avvaktat med restriktioner såsom inreseförbud av oro för att det skulle skada en redan haltande ekonomi. Kongressens underhus har dock godkänt ett förslag om att upprätta en fond på 181 miljarder pesos, motsvarande omkring 76 miljarder kronor, som kan användas för att bland annat bekämpa coronaviruset. Förslaget behöver också godkännas i senaten.

Pandemin har nu även nått El Salvador och Nicaragua, som båda rapporterade sina första fall under onsdagen. Det rör sig om personer som nyligen besökt Italien respektive Panama.

Nicaragua har hittills, till skillnad från grannländerna, varken utlyst nödläge eller infört några särskilda restriktioner i syfte att hejda viruset. I helgen valde regeringen att, i strid med alla råd om att undvika större folksamlingar, kalla till en omfattande manifestation under parollen "Kärlek i covid-19:s tid".

Men vicepresident Rosario Murillo säger nu att man aktiverat en nationell plan för att skydda befolkningen mot pandemin, rapporterar nyhetsbyrån Efe.

El Salvador, som tidigare bland annat begränsat folksamlingar och infört reseförbud för samtliga utländska medborgare, meddelar att man nu också stoppar flyg med salvadoraner som ska deporteras från USA och Mexiko.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.