Trump öppnar för ny medicin för coronasjuka

President Donald Trump vill att USA:s läkemedelsmyndighet tillåter en ny medicin för coronasjuka, det ännu ej godkända läkemedlet remdesivir.
Antalet smittade i USA är nu över 10 000.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
President Donald Trump vid dagens presskonferens i Vita huset.
President Donald Trump vid dagens presskonferens i Vita huset.Foto: Evan Vucci/AP/TT

På en presskonferens säger president Trump att malariamedicin i form av hydroxiklorokin kan ha effekt i bekämpningen av coronaviruset, samt remdesivir som har tagits fram för behandling av så kallat RNS-virus. Läkemedlet, som tillverkas av amerikanska bolaget Gilead, är under utveckling och inte formellt godkänt som läkemedel i USA eller Sverige.

I USA är det myndigheten FDA som har ansvar för läkemedelsutvärdering. Trump hoppas att myndigheten snabbt fattar beslut, medan forskning pågår om att få fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

– Vi måste ta bort alla hinder, säger han.

FDA:s chef Stephen Hahn säger på samma presskonferens att myndigheten gör allt den kan för att snabbt utreda alla möjligheter.

– Vi arbetar så snabbt som vi kan, säger han och poängterar samtidigt vikten av väga bieffekter och möjliga problem i beslut.

Läkemedelsverket i Sverige har nyligen beviljat så kallad beredskapslicens för remdesivir.

100 miljarder dollar

Trump har även skrivit under kongressens senaste hjälppaket som uppskattas vara värt 100 miljarder dollar (motsvarande 1 033 miljarder kronor).

Det ska bland annat garantera gratis virustester och betald sjukledighet i minst två veckor för förvärvsarbetande som drabbats av det nya coronaviruset. Personer vars familjemedlemmar är sjuka eller som har barn vars skolor håller stängt kan få upp till två tredjedelar av sin lön med vissa begränsningar.

Ytterligare ett gigantiskt stimulanspaket rapporteras vara på gång från Vita huset värt 1 000 miljarder dollar. De pengarna ska främst användas för skattelättnader och lån till företag, skriver tidningen The New York Times.

I USA, där nu över 10 000 människor bekräftas vara smittade, säger Trump att han betraktar sig som en president i krigstid. "Jag vill att alla amerikaner ska förstå: vi är i krig mot en osynlig fiende", skriver han i ett inlägg på Twitter.

Vill se undantagslagar

Trump har meddelat att han vill att undantagslagar ska införas som ger militären rätt att styra företags produktion – om det blir nödvändigt.

Vidare stängs den långa gränsen mot Kanada, flygtrafiken har kraftigt begränsats, primärval flyttats och militären skickat två jättelika sjukhusfartyg för att avlasta vårdapparaten. Det ena är på väg mot New York, som i nuläget är värst drabbat, och det andra ska till USA:s västkust.

Smittskyddsmyndigheten CDC har sedan tidigare rekommenderat att sammankomster med mer än 50 deltagare ställs in. Trump har sagt att människor inte bör samlas i grupper om fler än tio personer.

Fakta: USA

Fakta: USA

Amerikas förenta stater, USA, beskrivs oftast som världens enda supermakt. Landet gränsar till Kanada och Mexiko och dominerar inom den globala ekonomin, forskning och nöjesindustrin.

Antal invånare: 326 miljoner

Huvudstad: Washington DC

Stats- och regeringschef: President Donald Trump

BNP per person: 62 641 dollar

Källa: UI/Landguiden

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.