Uppgifter om friskolor affärshemligheter

Uppgifter om hur friskolors elever klarar studierna är affärshemligheter som inte ska lämnas ut.
Det blir följden av att sekretessfrågan är färdigprövad. Högsta förvaltningsdomstolen tar inte upp fallet.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Uppgifter om fristående skolor som tidigare varit tillgängliga för alla ska inte lämnas ut, enligt en dom som inte prövas i högsta instans. Arkivbild.
Uppgifter om fristående skolor som tidigare varit tillgängliga för alla ska inte lämnas ut, enligt en dom som inte prövas i högsta instans. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hittills har alla som vill kunnat ta del av en mängd statistiska uppgifter om skolor, kommunala som fristående. Det handlar till exempel om en skolas elevsammansättning vad gäller social bakgrund och svensk eller utländsk bakgrund samt elevernas snittbetyg. Uppgifterna används regelmässigt av skolmyndigheter, forskare och kommuner.

Men i slutet av förra året fick Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) oväntat nej av Statistiska centralbyrån (SCB) på sin förfrågan om att få del av statistik om fristående gymnasieskolor. SCB motiverade sin nya policy med att uppgifter om eleverna är sådana som friskolorna konkurrerar med. Med andra ord: elevdata är affärshemligheter och ska inte lämnas ut.

Flera konsekvenser

SKR överklagade SCB:s beslut men fick inte stöd av kammarrätten som gick på SCB:s linje. Däremot uttryckte såväl utbildningsminister Anna Ekström (S) som Friskolornas riksförbund sitt stöd för fortsatt insyn i fristående skolor. Men den juridiska prövningen stannar vid kammarrättens dom. Högsta förvaltningsrätten beviljar inte prövningstillstånd.

– Det är klart att detta får konsekvenser för hela det nationella skoluppföljningssystemet. Det får också konsekvenser för fördelning av statsbidrag och kommunernas möjlighet att fördela resurser efter elevers behov. För elever betyder det att det inte kommer att finnas helt jämförbar information för alla skolor tillgänglig, säger utredare Karin Hedin vid SKR.

Begära samtycke

SCB har själv föreslagit att kommunerna kan begära samtycke av friskolorna i kommunen för att få in uppgifterna, fortsätter hon.

– Men det är inte administrativt rimligt för många kommuner. Där analyserar vi nu hur vi ska kunna stötta kommunerna.

SKR har haft kontakt med utbildningsdepartementet och Friskolornas riksförbund under processens gång.

– Jag uppfattar det som att det finns en stark konsensus för att frågan behöver lösas och att det behöver tillgänglig information om alla skolor, säger Karin Hedin.

Utbildningsminister Anna Ekström hälsar via sin pressekreterare att läget måste analyseras före ett uttalande. Frågan kan få vänta med tanke på det rådande coronaläget.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta: SCB:s motivering

Fakta: SCB:s motivering

I det aktuella fallet sade SCB nej till SKR att få del av statistik om fristående gymnasieskolors sammansättning av elever, hur stor andel som slutfört studierna inom tre eller fyra år samt betygsresultat.

"På det fria skolvalets marknad får samtliga dessa uppgifter anses vara sådana som friskolorna konkurrerar med", skrev SCB. Vidare att uppgifterna "kan komma att påverka potentiella elevers val av skola på ett sätt som leder till skada för en enskild friskola."

Beslutet innebär att om det bara finns en fristående skola i kommunen lämnas inga uppgifter alls om skolan. Finns det flera friskolor lämnas uppgifter för friskolorna som grupp, ej för en enskild friskola.

Det kan tilläggas att uppgifter som omfattar väldigt få elever alltid är skyddade, för att enskilda elever inte ska kunna identifieras. Så kan vara fallet på små skolor med små klasser.

Källor: SKR och kammarrätten i Göteborg, mål nr 6267-19

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.