Skåne

Vårsolen tittar fram i helgen

För den som vill bättra på solbrännan är fredagen en bra dag.Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv
Artikel Skåne Enligt SMHI så väntas en solig helg med plusgrader på dagarna men lite kyligare nätter. För den som vill lapa mycket sol så rekommenderas fredagen, som blir den varmaste dagen.

Fredagen bjuder på en hel del sol där temperaturen kan nå ända upp till 10 grader, möjligen kan en liten regnskur passera över de södra delarna under kvällen.

- I och med att vi har en kall luftmassa som drar in på kvällen kan det vara lite snöinslag i regnskuren. Men det blir inga större mängder, utan mest regn, säger Mats Lindberg Stoltz, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fotboja ska motverka våld i franska hem

En elektronisk fotboja synlig genom en mans byxben. Arkivbild från USA.
Foto: Tyler Sizemore/AP/TT
Utrikes
Utrikes Personer i Frankrike som dömts för våld i hemmet kommer inom kort att kunna förses med elektronisk fotboja. Förhoppningen är att stävja ett ökat antal kvinnomord.

Förslaget röstades igenom tidigare i år i parlamentet och kommer att börja implementeras från och med fredag, meddelar Frankrikes regering. Domare kommer då att kunna besluta om elektronisk fotboja, försedd med gps, för dömda gärningsmän.

Syftet är att polisen så väl som kvinnorna ska kunna larmas om en förövare befinner sig inom ett visst avstånd från sina offer. Förespråkarna pekar på att införandet av liknande system i Spanien och flera amerikanska delstater tycks ha lett till en minskning av denna typ av våld mot kvinnor.

Enligt den officiella statistiken dödades 146 kvinnor av en närstående i Frankrike i fjol, jämfört med 121 året före. Enligt regeringens uppskattningar drabbas över 200 000 kvinnor varje år av våld i hemmet.

Tanken är att domare även ska kunna föreslå fotboja redan då kvinnor anmäler misshandel. Om den misstänkte förövaren då vägrar bära fotbojan ska domaren kunna beordra åklagare att inleda en brottsutredning.

Åtgärden är en del i en bredare satsning mot våld i hemmet från president Emmanuel Macron. Han har tidigare meddelat att poliser ska få mer utbildning om brottstypen och att det ska skapas 1 000 nya platser på skyddade boenden för misshandlade kvinnor.

Inrikes

Facklig protest mot hantering av nakenbad

Hörbys kommundirektör har bekräftat att det förekom olämpligt beteende i samband med poolbad på en kommunal konferens, men att det kan förklaras med bristande omdöme. Arkivbild.
Foto: Jae C. Hong/AP Photo/TT
Inrikes
Inrikes Efter en nakenbadincident under en kommunal konferens kräver sex fackliga organisationer en extern utredning av arbetsmiljön i Hörby kommun.

Under konferensen tidigare i september satt några kommunanställda, både män och kvinnor, sent på kvällen i konferensanläggningens pool, då två kommunchefer tog av sig kläderna och hoppade i. Övriga i poolen, som var påklädda, reagerade med att simma iväg, rapporterade Sydsvenskan om händelsen.

Hörbys kommundirektör har senare bekräftat att det förekom olämpligt beteende på konferensen, men att det bara var en chef som badade naken. Kommundirektören har förklarat att det handlat om bristande omdöme och att saken för kommunens del är utagerad.

– Man måste kunna förlåta, sade kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson till SVT Nyheter Skåne.

De fackliga organisationerna anser att händelsen måste utredas och hänvisar till diskrimineringslagen.

Arbetsgivaren är "skyldig att utreda vid minsta misstanke om sexuella trakasserier och det är inte gjort", skriver Vision, Akademikerförbundet SSR, SACO-rådet, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet samt Vårdförbundet till Hörbys kommunstyrelse.

Arbetsmiljöverket har tidigare i år hotat Hörby kommun med vite på grund av brister i arbetsmiljöarbetet.

Kultur och nöje

Margaux Dietz skriver barnbok – om sonen

Mångsysslaren Margaux Dietz barnboksdebuterar. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Mångsysslaren Margaux Dietz debuterar som barnboksförfattare med boken "Arnold reser till Sydafrika".

Boksläppet sker i samarbete med välgörenhetsorganisationen Biblionef SA, som jobbar för att främja läsning i Sydafrika. Boken riktar sig till barn mellan noll och tre år och är inspirerad av sonen Arnolds resor till mormor Eveline Dietz, som bor i Sydafrika.

”Margaux har en enorm plattform och är en viktig förebild för kvinnor i alla åldrar. Att hon använder sitt inflytande till att stimulera läsning och högläsning både i Sverige och Sydafrika är något vi är verkligt stolta över”, säger Ebba Barrett Bandh, förläggare på Bookmark förlag i ett pressmeddelande.

Margaux Dietz deltar på årets digitala bokmässa på torsdagen, vilket ska sändas på Bokmässan Play. Hon har tidigare släppt sin biografi "Your best life".

Lagfarter Nsk

Fastigheten på postadress Hässleholmsvägen 6 i Tyringe har bytt ägare

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Eva Inga-Lill Bakker och Pia Lise-Lotte Persson, båda 64 år, ärver fastigheten på adressen Hässleholmsvägen 6 i Tyringe från Ingar Lisa Persson. Husets byggår är 1957 och det har en boyta på 124 kvadratmeter. Affären blev klar i september 2020.

För ett par månader sedan såldes ett annat hus ett par hundra meter bort, på Kristianstadsgatan 3A. Priset blev där 1 078 000 kronor, för det 100 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Orbán: Inget genombrott om migration

Flyktingar i ett tillfälligt läger i nordöstra Lesbos i Grekland. Arkivbild.
Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT
Utrikes
Utrikes Argumenten slipas och pennorna vässas när EU-parlamentet och medlemsländerna nu inleder kampen om framtidens asylsystem.
Ungern blir återigen ett nyckelland – och tycks fortsatt hålla emot.

EU-kommissionens två förslagsläggare, Ylva Johansson och Margaritis Schinas, kom till EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) på torsdagen för att presentera sina planer.

Återigen trycks på önskemålet om en snar lösning.

– Vi vet att vi inte har byggt ett nytt Parthenon. Det är här inte något perfekt tempel. Men vi vet att förslaget sätter parametrarna för en potentiell kompromiss, säger grekiske Schinas.

I EU-parlamentet kan han och Johansson räkna med ett ganska stabilt stöd från de tre majoritetsgrupperna: konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE. Visserligen finns motstånd mot både det ena och det andra i förslagen – men önskan om en uppgörelse väger minst lika tungt.

– Det enda andra alternativet vi har är att fortsätta med den nuvarande situationen. Och att behålla det oförändrat är oacceptabelt, säger nederländska liberalen Sophie in 't Veld.

Utanför EU?

Den stora striden kommer i stället att föras med och bland EU:s medlemsländer. Nuvarande ordförandelandet Tyskland och dess konservative inrikesminister Horst Seehofer är visserligen optimistisk och talar om en "god grund" med hopp om att kunna förhandla fram en överenskommelse i princip under hösten.

De länder som blockerade EU-kommissionens gamla förslag tycks dock föga imponerande – inte minst Ungern, som vägrat acceptera en obligatorisk omfördelning av asylsökande och nu pressar på för att flytta asylhanteringen till länder utanför EU.

– Det är många förändringar, men ännu inget genombrott. Ett genombrott vore det om vi skulle få mottagningscentraler utanför så att ingen kan ställa sig på EU:s mark utan tillstånd, säger premiärminister Viktor Orbán till journalister i Bryssel efter ett möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på torsdagen.

"Inte mitt Europa"

I EU-parlamentet hörs samma krav från EU-skeptiska ECR, med bland andra SD och det polska regeringspartiet Lag och rättvisa som medlemmar, samt EU-fientliga nationalistgruppen ID.

EU-kommissionen håller emellertid emot.

– Det är inte mitt Europa. Det är inte vårt Europa. Det kommer inte att ske under den här kommissionen, fastslår Margaritis Schinas inför Libe-utskottet.

Wiktor Nummelin/TT

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på besök i Bryssel.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán på besök i Bryssel.
Foto: Francois Lenoir
Nederländska liberalen Sophie in 't Veld uppmanar sina kollegor i EU-parlamentet att samlas kring en ny gemensam asyl- och migrationspolitik. Arkivbild.
Nederländska liberalen Sophie in 't Veld uppmanar sina kollegor i EU-parlamentet att samlas kring en ny gemensam asyl- och migrationspolitik. Arkivbild.
Foto: AP/TT

FAKTA

Fakta: EU:s asyl- och migrationspakt

Här är de viktigaste delarna i EU-kommissionens förslag till ny migrationspolitik:

* Snabbare gränshantering, med id-, hälso- och säkerhetskontroller inom fem dagar, varpå personer från länder som sällan har asylskäl förs till en uppsnabbad process med asylbeslut inom tolv veckor.

* Utvidgade regler för att föra över asylsökande från ankomstlandet till länder de har koppling till, exempelvis via syskon, tidigare studier eller arbete.

* Obligatoriskt deltagande för alla medlemsländer vid krislägen, antingen genom att ta emot asylsökande som anlänt till ett hårt pressat EU-land eller att hjälpa till med hemsändande av personer som inte fått rätt att stanna i EU.

* Ökat fokus på hemsändande genom tillsättande av en särskild EU-koordinator och en expertgrupp.

* Oberoende övervakning för att undvika att flyende trycks tillbaka utan att ha fått sin sak prövad. Dessutom förbud mot kriminalisering av frivilliga hjälpinsatser, exempelvis till havs.

Förslagen behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s medlemsstater. Kommissionen hoppas på överenskommelser i princip för vissa delar redan under hösten och för hela paketet under 2021.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Sport

Klart: Åskådare stoppas från världscuppremiär

Frida Karlsson får tävla utan publik i världscupen i Finland. Arkivbild.
Foto: Annika Byrde/NTB/TT
Sport
Sport

Frida Karlsson, Charlotte Kalla och de andra skidstjärnorna avslutade förra säsongen utan publik – och den nya börjar på samma sätt.

Åskådare kommer inte att släppas in på världscuppremiären i Ruka i slutet av november, uppger det finländska skidförbundet.

"Vi övervägde frågan mycket noggrant i styrelsen och efter en grundlig bedömning kom vi fram till att den här lösningen är bäst för både publik och idrottare", säger Matti Heikkilä, lokal tävlingsansvarig, och tillägger att beslutet har tagits i samråd med regeringen i Finland.

Finländska myndigheter gick på torsdagen ut och varnade för att smittan börjat spridas i oroväckande takt i landet efter en längre period med positiv utveckling.

Inrikes

Större del elever behöriga till gymnasiet

Andelen behöriga elever till gymnasieskolan ökar. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Andelen behöriga elever till gymnasieskolan ökar. Behörigheten har förbättrats i alla elevgrupper.
Men skillnaden när det kommer till socioekonomisk bakgrund är fortfarande stor.

I år är 85,6 procent av niondeklassarna behöriga till gymnasieskolans nationella program, visar färsk statistik från Skolverket. Det innebär en ökning med 1,3 procentenheter från föregående år.

– Det känns naturligtvis bra att resultaten förbättras. Det är viktigt för eleverna att kunna studera vidare efter att de har lämnat grundskolan, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Större andel flickor

Av de totalt 114 000 elever som gick ut årskurs 9 i våras är det en större andel behöriga flickor, 87 procent. Det innebär en ökning med 1,1 procentenheter jämfört med föregående år. Pojkarnas behörighet ökade med 1,5 procentenheter till 84,3 procent.

– Det blir onödigt mycket fokus på skillnaden mellan pojkar och flickor. Det är klart att vi ska jobba för att pojkarna ska ha samma resultat som flickorna. Och vi har sett de senaste åren att skillnaderna har minskat, säger Peter Fredriksson och fortsätter:

– Men det är inte de skillnaderna vi ska vara oroliga för när vi tittar på de svenska elevernas resultat. Det vi behöver fokusera på är skillnaderna mellan resultat när det kommer till socioekonomisk bakgrund.

Föräldrars utbildning

Statistiken visar att föräldrarnas utbildningsnivå är den faktor som har störst betydelse för elevernas resultat. Av de eleverna vars föräldrar har eftergymnasial utbildning är 93 procent behöriga till något nationellt program jämfört med 77 procent av eleverna vars föräldrar har högst gymnasieutbildning. Peter Fredriksson anser att det här är den stora utmaningen för den svenska skolan.

– Vi måste fundera på hur vi fördelar resurser. Då handlar det i första hand om att säkra att de här eleverna får tillgång till legitimerade lärare.

Elevernas behörighet skiljer sig även beroende på deras bakgrund. Statistiken visar att antal år i svensk skola påverkar behörigheten. Lägst behörighet har den grupp av elever som invandrat till Sverige under årskurs 6–9, andelen behöriga i denna grupp är endast 32 procent. Även här har det stor betydelse vilken utbildningsnivå föräldrarna har, påpekar Fredrik Pettersson.

– Lite förenklat kan man säga så här: Är man pojke, har kommit sent in i det svenska skolsystemet och dessutom har föräldrar med låg utbildningsnivå, då finns det en uppenbar risk att man inte kommer att lyckas i skolan.

FAKTA

Fakta: Antal år i svensk skola påverkar

Elevernas behörighet skiljer sig beroende på migrationsbakgrund och det som har betydelse är hur länge en elev gått i svensk skola.

Svensk bakgrund: 91 procent

Utländsk bakgrund född i Sverige: 85 procent

Invandrat före ordinarie skolstart: 85 procent

Invandrat under årskurs 1–5: 68 procent

Nyinvandrad (årskurs 6–9) och okänd bakgrund: 32 procent

Källa: Skolverket

Inrikes

Man häktad för mord på restaurang

En man har häktats vid Jönköpings tingsrätt för mordet på en restaurang i Gislaved i december. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

En 24-årig man har häktats som misstänkt för att ha mördat en man i 55-årsåldern på en restaurang i Gislaved i december förra året. 24-åringen nekar till brottet, skriver Värnamo Nyheter.

Mordoffret var gäst på restaurangen. Han blev knivdödad i ett bråk, sedan tre maskerade män kommit in i lokalen.

En av polisens teorier har varit att de tre maskerade männen försökte råna restaurangen.

24-åringen har varit anhållen i sin frånvaro. Han greps i tisdags.

NÄSTA ARTIKEL