AIK vädjar om hjälp – vill få in fem miljoner

AIK vädjar om ekonomisk hjälp.
Den allsvenska fotbollsklubben har som målsättning att få in fem miljoner kronor innan juni och vänder sig nu till supportrarna.
– Det är en oviss situation, säger tillförordnade vd:n Håkan Strandlund till TT.
Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
AIK – här med Henok Goitom i mitten – vädjar om ekonomisk hjälp. Arkivbild.
AIK – här med Henok Goitom i mitten – vädjar om ekonomisk hjälp. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Utbrottet av coronaviruset har medfört ett stort intäktsbortfall för många idrottsklubbar. Den allsvenska premiären har skjutits fram och AIK har tidigare gått ut med att man infört ett "åtgärdsprogram" för att hantera den rådande situationen.

På fredagen gick klubben ut med ett nytt pressmeddelande där man ber sina supportrar om ekonomisk hjälp.

"Bristen på vetskap gör det nästintill omöjligt för oss att svara på var klubben står ekonomiskt till hösten", skriver AIK.

Fel formulering

Först gick klubben ut med att man "behöver säkerställa" fem miljoner kronor fram till den 31 maj, en formulering som sedan ändrades.

– Den formuleringen som användes var i mitt tycke alldeles för skarp, och inte godkänd heller, säger Håkan Strandlund till TV4:s Fotbollskanalen.

Till TT säger han att situationen är oviss, men inte akut. Han poängterar också att AIK, som en av Sveriges mest anrika och största klubbar, "nog har en bättre position" än vissa andra klubbar.

– Vi måste vidta åtgärder i god tid och därför genomför vi de här åtgärderna, säger Strandlund.

"Stort engagemang"

På AIK:s hemsida har det startats en insamling med underrubriken "En kraftsamling för AIK Fotbolls framtid", en insamling som efter någon timme var uppe i drygt 42 000 kronor.

– Jag tror att det finns ett stort engagemang bland supportrarna där ute, säger Håkan Strandlund.

TT: Är du orolig över den rådande situationen?

– Oro är fel uttryck. Jag försöker hitta en väg framåt, så jag går inte runt och oroar mig. Allt är kopplat till hur långt spelavbrottet blir. Blir det långvarigt så blir det förstås ännu svårare (att bedriva verksamhet), men vi vill vara transparanta och skapa en målsättning för att klara det här.

Simon Sjöstrand/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.