Östra Göinge

Åt kycklingklubbor och revs

Östra Göinge
Östra Göinge Broby Förra lördagseftermiddagen ska en kvinna ha traskat in på Ica i Broby, tagit ett paket med grillade kycklingklubbor och börjat att äta av dem inuti butiken.

Förra lördagseftermiddagen ska en kvinna ha traskat in på Ica i Broby, tagit ett paket med grillade kycklingklubbor och börjat att äta av dem inuti butiken. Personalen ska inte ha tyckt om agerandet och uppmanat kvinnan att betala för kycklingklubborna. Det ska enligt en polisanmälan inte fallit kvinnan i smaken. Hon ska ha blivit arg, börjat skrika samt rivit en i personalen på halsen. Därefter ska hon ha lämnat butiken. Polisen ska ha åkt till platsen och förgäves letat efter kvinnan. Dock uppges det finnas uppslag om vem kvinnan är. En anmälan rubricerad som ringa misshandel och ringa stöld har upprättats.

Östra Göinge

Väktare vid kommunhuset

Skylten vid Östra Göinges kommunhus.
Östra Göinge
Östra Göinge Östra Göinge drar ner på öppettiderna för fysiska besök i kundtjänst. Och väktare finns på plats för att se till så att endaste en besökare åt gången släpps in.

För att minska smittrisken i dessa coronatider ber kommunledningen sina kunder att i möjligaste mån undvika fysiska besök i kommunhuset. Alla som vill ha kontakt med kundtjänst uppmanas använda telefon eller mejl.

"Viktigt att man visar hänsyn"

- Våra handläggare jobbar mest med digitala möten nu. Om man ändå känner att man måste komma till kommunhuset är det viktigt att man visar hänsyn och håller avstånden. Det handlar om att vi vill vara rädda om våra kunder och rädda om vår personal, säger Anna Bertram, tillväxtchef.

Öppettiderna har dragits ner och kundtjänst håller öppet för fysiska besök mellan 10 och 15 från och med tisdag. Väktare är på plats för att se till så att kunderna släpps in en i taget.

- Normalt kan det samlas rätt mycket folk i kundtjänst, personer som ska på möten eller som behöver hjälp. Plus personal som går där. Nu vill vi ju undvika folksamlingar och därför har vi väktare från vaktbolaget här som öppnar dörren och släpper in kunderna en och en, säger Bertram.

Personligt

Tomt och tyst i Paris just nu

Bild på en kopp med cappuchino.
Gunnel Götesdotter slinker gärna in på ett kafé och njuter av en cappuccino.
Fotograf: Gunnel Götesdotter
Personligt
Östra Göinge
Hässleholm
Personligt Gunnel Götesdotter har lämnat Ateljé Götesdotter i Bjärnum för att bo och arbeta i Paris under ett år. Hon kommer dela med sig av sina erfarenheter och tankar i Norra Skåne under året. Här kommer den andra delen.

Jag har nu suttit instängd i min parislya norr om Sacr’e Coeurkyrkan i Montmartre i tio dagar. Troligtvis kommer utegångsförbudet att vara i två-tre veckor till. Alla restauranger, kaféer och affärer är stängda. Gatorna är helt tomma på både bilar och människor. Aldrig någonsin har jag sett ett så tyst och tomt Paris som nu.

Jag tillbringar mina ensamma dagar med att skriva, skissa, teckna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Östra Göinge

Ringer runt till äldre S-medlemmar

Heléne Fritzon.
Heléne Fritzon.
Östra Göinge
Östra Göinge EU-parlamentariker Heléne Fritzon (S) kommer till Broby. Tillsammans med lokala S-politiker ska hon ringa runt till partimedlemmar i kommunen och informera om vad som händer inom partiet samt erbjuda stöd så här i coronatider.

Fritzon (S) är normalt mycket i Bryssel, men nu när det inte är mycket som är "normalt" har hon inga möjligheter att jobba på plats i Bryssel utan. Istället passar hon bland annat på att träffa lokala partigrupper.

Fast fysiska möten i större grupper är som bekant inte aktuellt och därför blir det i Broby en eftermiddag med många telefonsamtal för Fritzon.

- Hon kommer hit klockan 14 på onsdag och då kommer vi att ringa runt till våra partimedlemmar och framförallt till våra äldre medlemmar, berättar Anders Bengtsson (S), oppositionsråd i Östra Göinge.

Informera och erbjuda stöd

Tanken är att dels informera, dels erbjuda stöd.

- Vi har ju fått ställa in en del möten, bland annat ställde vi in årsmötet senast. Därför vill vi uppdatera våra partimedlemmar om vad som är på gång, säger Bengtsson.

- Sen handlar det också om att kolla läget lite med våra äldre medlemmar, som sitter isolerade. Höra hur de har det och se om det är något vi kan hjälpa till med, säger Bengtsson och påpekar att det kan kännas bra att få lite kontakt och känna att man inte är bortglömd om man sitter isolerad.

Runt 70 personer hoppas Bengtsson att man ska hinna ringa under onsdagseftermiddagen.

Östra Göinge

Hade narkotika i en liten ask – döms

Östra Göinge
Östra Göinge Mannen hävdar att han aldrig sett narkotikan som påträffades i hans jackficka förut. Tingsrätten tror dock inte på hans version utan dömer honom till dagsböter.

Kristianstad tingsrätt dömer en man i 30-årsåldern hemmahörande i en mindre ort i Östra Göinge för ringa narkotikabrott.

Mannen ska några dagar innan jul ifjol ha besökt en krog i Kristianstad. Han ska då ha visat tecken på att vara narkotikapåverkad och efter visitation påträffades strax under ett halvt gram cannabisharts i hans jackficka.

Narkotikan ska ha funnits i en tändsticksask som i sin tur var placerad i en mindre plåtburk. I polisförhör har mannen berättat att plåtburken och tändsticksasken är hans, men att han aldrig tidigare sett narkotikan. Han vet således inte hur den har hamnat där, men konstaterar att han hängde in sin jacka i garderoben när han besökte krogen. Därför har han förnekat brott.

Rätten väljer dock att inte tro på hans version utan tidigare i mars dömdes mannen för ringa narkotikabrott till 30 dagsböter om sammanlagt 8 100 kronor.

Östra Göinge

Motorburna skruvade upp volymen

Max Olsson limmar utskurna träringar på en träskiva.
Max Olsson tillverkade bland annat försänkningar till sitt högtalarsystem.
Fotograf: Magnus Wahlström
Östra Göinge
Broby I helgen har Motorburen Ungdom i Östra Göinge fått besök av en av Sveriges främsta inom billjud.

Bilar är populärt bland hos hel del unga i Östra Göinge. Men det är inte bara ljudet från motorerna som lockar – för många är ljudsystemet minst lika viktigt.

Genom Fryshusets projekt Motorburen Ungdom, MBU, träffas unga bilintresserade göingar vid ett par tillfällen i veckan för att skruva, snacka och hänga. Sedan en tid tillbaka har de även en dedikerad lokal att meka i på pappersbruksområdet. I helgen stod just ljudsystem på menyn när Nicklas Johansson Löfgren, eller "Nicko" som han kallas, från Åtvidaberg var på besök.

– En av Sveriges främsta experter på att bygga dörrsidor. Det har varit efterfrågat och ungdomarna tycker att det är roligt, säger Fryshusets projektledare Mikael Bergvall och tillägger att besöket är möjligt tack vare medel från Allmänna arvsfonden.

"Min stora passion"

När tidningen gjorde ett besök på lördagen var det fullt fart i lokalerna. "Nickos" kunskap togs tillvara och frågorna var många till experten som hängett sig åt billjud i många år.

– Jag började själv när jag var 14 år. Det är min stora passion som jag hållit på med i halva livet, säger "Nicko" och fortsätter:

– Det går att göra så mycket med ljud, ett system kan egentligen aldrig blir färdigt utan det går alltid att förbättra. Någonstans där ligger nog också passionen.

Inne i verkstaden befinner sig bland annat Max Olsson. Han berättar att han alltid haft ett intresse för bilar och ljud, men att det accelererat på senare år. När tidningen är på plats arbetar han för fullt med att tillverka försänkningar till sina högtalare.

– Jag satsar även på att få lite mer "stamp" i högtalarna, berättar han.

"Nickos" besök, där fokus ligger på praktiskt byggande, föregicks av en teoretisk utbildning helgen innan med Mikael Bergvall, som själv har lång erfarenhet av billjud. Ett utmärkt upplägg, menar Max Olsson.

– Innan snackade vi om dörrsidor och nu står vi här och bygger. Det är skitkul, jag älskar att lära mig nya saker och utöka min kunskap, säger Max Olsson.

Nicklas "Nicko" Johansson Löfgren visar upp ljudsystemet i bakluckan på sin bil.
– Det här är familjebilen. Frun ville att barnvagnen skulle få plats, så jag har byggt så att både barnvagn och baslåda går plats, berättar Nicklas "Nicko" Johansson Löfgren med ett skratt. Fotograf: Magnus Wahlström

Tipset: Ligg ett steg före

Billjudsbygge är en mångfacetterad och bred konst. Att definiera "bra ljud" blir därför ingen lätt uppgift enligt "Nicko".

– Oj, svårt att säga. Det beror helt på din personlighet och skiljer sig från person till person. En del vill ha en jättestor bas, andra vill inte ha någon bas alls. Det handlar ju i alla fall om mycket mer än att det bara ska låta högt, säger "Nicko".

Vad är viktigt att tänka på när man bygger dörrsidor?

– Att vara noggrann och ligga ett steg före. Eller två steg. Det är lätt att göra fel och kanske tvingas göra om allt. Att göra fel är dyrt, säger han och fortsätter med ett råd:

– Testa dig inte fram utan fråga de som kan och be om hjälp. Dels kan det som sagt bli dyrt, dels är det elektronik som kan börja brinna.

Bra med en dyr hobby

Just att bilar är ett dyrt intresse menar projektledaren Mikael Bergvall inte nödvändigtvis är av ondo.

– Man kan komma bort från mycket skit genom att hålla på med bilar eftersom det är en dyr hobby, det blir inte råd till mycket annat. Det är viktigt att vi ger möjlighet för de som vill att kunna utveckla sitt intresse, säger han.

Förra hösten arrangerade MBU i Östra Göinge en träff för bilintresserade i Knislinge som föll väl ut. Planen har varit att arrangera fler träffar med början i vår, bland annat i anslutning till den nya lokalen, men på grund av coronaviruset har de planerna lagts på is. Träffarna varje tisdag och torsdag fortsätter dock i nuläget som vanligt.

Östra Göinge

Oro märks bland låntagare

Elin Randhede Shute bläddrar bland böcker.
Elin Randhede Shute pysslade bland annat ihop en fisk under familjelördagen på kulturhuset Vita skolan i Broby, men även böckerna lockade. Här med Zara Randhede.
Fotograf: Magnus Wahlström
Östra Göinge
Broby Biblioteket i Broby märker av en oro bland låntagare och antalet besökare på familjelördagen var klart färre än normalt.

Familjelördagarna med diverse pyssel och aktiviteter på kulturhuset Vita skolan i Broby lockar vanligtvis en rejäl skara barn och vuxna. Men precis som det mesta i samhället påverkas antalet besökare av coronavirusets framfart och allt skarpare restriktioner.

När tidningen svängde förbi biblioteket på lördagen var Elin Randhede Shute och mamma Zara Randhede i full gång med att pyssla och bläddra bland böckerna. Bland annat resulterade pysslet i en fisk. Jämfört med en "normal" lördag var det dock tämligen tomt i bibliotekslokalerna.

– Vi märker ju en minskning, det gör vi, konstaterar bibliotekarien Tina Andersson.

"Håller rätt låg profil"

Hon konstaterar att de varit tvungna att ställa in de flesta evenemangen och i synnerhet de som väntas locka besökare som befinner sig i de så kallade riskgrupperna. Samtidigt är exempelvis familjelördagen igång, om än med lite mindre marknadsföring än vanligt.

– Det är en fin balansgång; hur mycket eller lite ska vi lägga ut om evenemangen så att det inte blir för många besökare, frågar Tina Andersson sig och tillägger:

– Vi håller en rätt låg profil just nu.

Biblioteket har den senaste tiden nåtts av en hel del telefonsamtal från äldre låntagare som känner oro och har frågor. En del undrar vilka tider då besöken är som glesast, andra om biblioteket riskerar att tvingas stänga ner framöver, berättar Tina Andersson.

En åtgärd för besökare som upplever ovilja att gå in på biblioteket men som som ändå vill låna böcker, eller annat material, har varit att via telefon avtala vad som är av intresse. Sedan har personalen plockat ihop det önskade materialet och levererat utanför, något som varit uppskattat.

Östra Göinge

Han är årets kulturpristagare

Magnus Haraldsson.
Östra Göinge
Östra Göinge Buskis och revy och teater och humor och musik - Magnus Haraldsson har roat göingarna på många olika sätt genom åren. Och nu tilldelas han kulturpriset i Östra Göinge.

- Väldigt överraskande. Jag hade ingen tanke på det kulturpriset. Men det känns så klart bra, det var en glad överraskning, säger Haraldsson om utmärkelsen.

- Det blir ju att man tittar tillbaka lite på allt man gjort, från Dennis kapell och Lustteatern till buskis och revy. Jag kan väl inte säga att det är något som ligger man extra varmt om hjärtat, allting har varit väldigt roligt.

Lyfter fram gemenskapen

Gemenskapen med alla som han har spelat ihop med och den omedelbara responsen från publiken lyfter han fram som två anledningar till att han dras till scenen.

- Gemenskapen blir speciell, den är fantastisk. Och när man står på scenen och folk skrattar, när man känner att de tycker det är roligt, det är jätteroligt. Sen blir man ju glad när det kommer fram folk i affären och säger att det var på föreställningen i helgen och tyckte den var jättebra, säger Haraldsson.

Någon risk för att han ska tröttna på att underhålla göingarna är det inte. Han har inga planer på att lämna scenen.

- Nej, det hoppas jag inte. Jag känner mig ännu mer taggad, det är lika roligt fortfarande.

Vad ska du göra med prissumman på 5 000 kronor?

- Så långt har jag inte tänkt, det vet jag inte.

FK Göingarna prisas på nytt.

Östra Göinge kommun har även utsett övriga kultur- och fritidsstipendiater och pristagare.

Idrotts- och fritidspriset går till FK Göingarna, som på ett succéaartat sätt arrangerade den gigantiska och högklassiga orienteringstävlingen Tiomila med Trollacenter i Glimåkra som tävlingscentrum.

Balassa och Ragnarsson prisas också

Årets kulturstipendium, ungdom (5 000 kronor), delas ut till 20-årige Brobybon Nils Balassa. Han spelar främst elbas och går just nu på Gospellinjen i Glimåkra. "Spelskicklig elev som visat stor talang och engagemang och alltid ställt upp på musikskolans projekt genom åren och som har siktet inställt på att studera vidare inom kulturområdet," lyder motiveringen.

Kommunens idrotts- och fritidsstipendium (5 000 kronor) går till 16-åriga simmaren Emma Ragnarsson, SS Delfin. "En målmedveten och intelligent idrottare ... under 2019 tog hon sin första mästerskapsmedalj under sommarens ungdoms-SM, på hösten förbättrade hon sig ytterligare och är i sin paradgren 200 fjäril näst bästa svenska i sin åldersgrupp," lyder motiveringen.

Kultur och nöje

Ny bokning till Time to Rock

Hank von Helvete på Melodi Grand Prix i Oslo.Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Kultur och nöje
Östra Göinge
Musik Senaste bokningen till Time to Rock, före detta Helgeåfestivalen, är Hank von Helvete.

Norska artisten Hans-Erik Dyvik Husby, känd som Hank Von Helvete, är senaste bokningen för årets Helgeåfestival som numera heter Time to Rock.

Hank von Helvete var frontman i Turbonegro mellan 1993 och 2010. Han har också spelat Jesus i Jesus Christ Superstar i Oslo och Ole Bramserud i musikalversionen av Lasse Åbergs Sällskapsresan samt spelat Cornelis Vreeswijk i filmen Cornelis. I samband med filmen släppte han också en skiva med Cornelis-tolkningar.

Till Time to Rock kommer han dock för att spela låtar från sitt senaste soloalbum, Egomania (2018) och även Turbonegrolåtar.

Östra Göinge

Torget fylldes av folk när Reko-ring hade utlämning

Ingrid Persson tar betalt av en kund.
Ingrid Persson, Nedanbäck, tog initiativet till Reko-ring i Östra Göinge. Här delar hon ut varor på torget i Broby.
Fotograf: Peter Paulsson
Östra Göinge
Broby Torget i Broby fylldes av bilar och människor. Varorna lämnades ut och nöjda kunder åkte hem med lokalproducerad mat. Satsningen på Reko-ring i Östra Göinge har visat sig vara en fullträff.

– Det här är tredje gången vi har utlämning och det ökar för varje gång, säger Ingrid Persson, Nedanbäck, initiativtagare till Reko-ring Östra Göinge.

Hon lämnar ut varor till ännu en kund på torget och säger sen:

– Det var långt över förväntan redan första gången vi hade utlämning. Och sen har det bara blivit mer och mer. Det är fantastiskt.

Utlämning varannan vecka

Norra Skåne berättade om att ett antal lokala producenter - Nedanbäck, Lilla Matvagnen, Viltboden Hanaskogs gård, Uddarps Kryddgård, Glada Tantens Skafferi, Lilla Skafferiet, Kaffeterian, Baggagården och Ekegården - startat Reko-ring Östra Göinge.

– Det är en försäljningsplattform för alla som vill köpa och sälja lokal mat utan mellanhänder, sa Ingrid Persson och förklarade att Reko-ringkonceptet går ut på att kunderna ska kunna beställa sina varor från lokala matproducenter via Facebook.

Sen är det utlämning på torget i Broby vid samma tidpunkt varannan vecka.

Företagen i Östra Göinges Reko-ring har utlämning på torget i Broby. Fotograf: Peter Paulsson

Torsdagar udda veckor mellan fem och halv sex samlas producenterna på torget i Broby och delar ut de beställda varorna och när Norra Skåne besökte torget i torsdags ringlade köerna vid respektive producents utlämningsstation långa.

En av kunderna, Catharina Rooth, hämtade sina varor hos Jarl och Gustav Sjunnesson från Baggagården.

– Det är en lyx att kunna sitta hemma och beställa och sen komma hit och handla sina varor. Det är fantastiskt och man vet att man får närproducerade varor av bra kvalitet, säger Rooth.

Catharina Rooth köper varor av Jarl och Gustav Sjunnesson på Baggagården när företagen i Östra Göinges Reko-ring har utlämning på torget i Broby. Fotograf: Peter Paulsson
NÄSTA ARTIKEL