Corona: Läkemedel mot malaria och ebola testas

Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Oslos universitetssjukhus ingår i studien. Arkivbild.
Oslos universitetssjukhus ingår i studien. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/TT

Läkemedel mot malaria och ebola – Hydroxiklorokin och Remdesivir – ska testas på norska patienter som har smittats med coronaviruset sars-cov-2, rapporterar norska TV 2.

Testningen av läkemedlen sker i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO) och ingår i en internationell studie som ska kartlägga vilka mediciner som är effektiva mot viruset. Sammanlagt ingår 1 500 personer i studien som leds av forskare vid University of Minnesota i USA.

Ebolaläkemedlet Remdesivir verkar hittills vara mest lovande, enligt norska läkemedelsverket.

Nina Skei, anestesiöverläkare på Levangers sjukhus, säger att den antivirala medicinen minskar antalet sjukdagar, rapporterar NRK.

– Den gör dig inte helt frisk, men den minskar komplikationerna av sjukdomen samt tiden som du är sjuk, säger Skei.

Det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis erbjuder sig att donera 130 miljoner doser Hydroxiklorokin. Företaget har 50 miljoner doser i lager och uppger att det kan tillverka ytterligare 80 miljoner doser till slutet av maj.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.