Halv miljard till idrotten

Sport Idrotten får en halv miljard kronor i stöd för att klara effekterna av coronavirusets spridning. Det ska mildra effekterna för föreningar och arrangörerna sedan Idrottssverige stannat upp. - Det här är en svår situation och det är viktigt att vårt idrotts- och föreningsliv överlever, så att vi efter coronakrisen fortsatt ska kunna titta på och utöva idrott, säger Amanda Lind till TT.
Sport • Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) presenterar ett stöd på en halv miljard kronor till idrotten. Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) presenterar ett stöd på en halv miljard kronor till idrotten. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Stödpaketet presenterades av kulturminister Amanda Lind (MP) och kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) vid en presskonferens.

Den halva miljarden ska gå till verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar.

Coronakrisen har varit ett dråpslag mot den svenska idrottsförelsen, som drabbat både yttersta elitverksamheten och breddidrotten.

Beslutet att inga stora folksamlingar tillåts har fått all publikverksamhet att avstanna i Sverige.

SM-slutspelen i ishockey har ställts in, allsvenskan i fotboll har skjutits upp och andra stora evenemang på elitnivå – liksom stora tävlingar inom sporter som skidor, orientering och friidrott – har påverkats.

RF fördelar

Stödet ska lindra effekten av detta.

- Det kommer att gå till föreningar som organiserar idrottsevenemang såsom större cuper, motionslopp eller matcher på elitnivå, säger Nylander.

- RF har en fin och bra överblick. Det är viktigt att de här medlen går till de föreningar som behöver det mest, säger Amanda Lind.

- Vi gör inga sådana begränsningar nu i organisationsform, men detaljerna får vi återkomma till.

"Viktigt"

Men aktiebolag som driver stora motionslopp kan komma ifråga för annat stöd.

- Det är viktigt att säga att inom idrotten är det ganska många som omfattas av regeringens tidigare insatser, bland annat det kraftfulla paketet med näringslivsåtgärder som vi presenterade i måndags.

Lind konstaterar att det är många små föreningar i landet som arrangerar tävlingar och cuper vars intäkter de sedan lever på till stor del av året.

- Huvudsyftet med detta är att säkra att vi har en levande och stark idrottsrörelse även framåt. Det är viktigt.

TT: Hur snabbt kan pengarna delas ut?

- Så snart som det bara går, säger Lind.

Hon berättar att hon redan i måndags fick en skrivelse från RF med en första beräkning på hur mycket idrotten tappat i intäkter på grund av inställda evenemang.

TT: Hur långt räcker då 500 miljoner?

- Vi vet att beroende på vad coronaviruset har för effekter på samhället så kan den totala utvecklingen se olika ut, men 500 miljoner är ett viktigt tillskott.

Mikael Forsell/TT Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.