Transportbranschen kräver kontantstöd

Regeringens stödpaket till företagen måste utvidgas så att det även omfattar småföretagen, enligt Kristdemokraterna.
Transportbranschen vill se kontantstöd, som i Danmark.
Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed håller videopresskonferens från hemmakarantän under fredagen.
Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed håller videopresskonferens från hemmakarantän under fredagen.Foto: Owe Nilsson/TT

– Vi ser en djup och mycket allvarlig kris med en magnitud och hastighet jag aldrig har sett, säger KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed, på videolänk från hemmakarantän.

Han anser att regeringens och Riksbankens stödpaket är kraftfulla och bra, men att de inte når fram till småföretagen. Det handlar om cirka en miljon företagare. Riksbanken har tillfört 500 miljarder kronor till bankerna för lån till företagare i kris. Men många företag får ändå inga lån av bankerna. KD vill därför att staten går in med kreditgarantier för en del av lånen, vilket skulle öka möjligheten för mindre företag att få lån.

Räcker inte

Lån räcker inte, enligt den hårt drabbade transportnäringen. Branschorganisationen Transportföretagen begär av regeringen liknande åtgärder som Danmark beslutat om.

"För många av våra medlemsföretag som drabbats av covid-19 är kontantstöd det enda som kan rädda dem. De har svårt att finansiera sina löpande kostnader och verksamhet med lån", skriver Transportföretagen i sin hemställan till regeringen.

Pausa företag

KD vill också att regeringens förslag om korttidsarbete ska omfatta små familjeägda företag så att även familjemedlemmar omfattas. Vidare vill KD att företrädaransvaret för småföretagare slopas. I dag innebär det att företagare kan bli personligt ansvariga för skatteskulder, arbetsgivaravgifter och moms, om företagen går i konkurs.

Kristdemokraterna vill också att staten sänker räntan på uppskjutna skatteinbetalningar samt att möjligheterna att pausa ett företag, så att företagaren kan få a-kassa, utökas. Exakt vad alla de här förslagen kostar är det svårt att räkna på, men det handlar om miljardbelopp, enligt Jakob Forssmed.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.