Annons

Kommunen hjälper företag i coronakris

Hässleholm Hässleholms kommun ska vidta åtgärder som ska dämpa effekten av Coronaviruset på det lokala näringslivet.– Vi ska ta ställning till ett förslag på måndag, lovar Lars Johnsson, M, kommunstyrelsens ordförande.
Hässleholm • Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Daniela Zimbran är djupt bekymrad för Konditoriets framtid. Hon öppnade i augusti förra året. - All hjälp som kan ges är värdefull nu, säger hon.  Foto: Stefan Olofson
Daniela Zimbran är djupt bekymrad för Konditoriets framtid. Hon öppnade i augusti förra året. - All hjälp som kan ges är värdefull nu, säger hon. Foto: Stefan Olofson

De nationella insatserna räcker inte långt för de små och medelstora företagen, som lider svårt nu och dräneras på inkomster och kapital. Varslen duggar tätt, arbetslösheten skjuter fart med expressfart och butiker och näringsställen riskerar att gå i konkurs.

Småföretagarnas Riksförbund kritiserar regeringens kreditstöd på 500 miljarder kronor, som förmedlas via Riksbanken till bankerna för krediter till företag i nöd kommer ytterst få mindre företag till del, eftersom bankerna kräver garantier och vill ha ränta på utlånade pengar.

Annons

Lars Johnsson har tillsammans med oppositionsledare Lena Wallentheim, S, och Hanna Nilsson, SD, samlat berörda förvaltningschefer för att få grepp om vad det är för stödåtgärder som kommunen kan bistå med.

Kommundirektör Bengt-Arne Persson har fått i uppdrag att presentera ett förslag på måndag.

– Coronaviruset skapar stor oro, vilket gör att många lokala företag har det svårt. Därför ska vi vidta ett antal åtgärder som syftar till att underlätta för dem, förklarar Lars Johnsson.

Han vill inte nämna specifika initiala åtgärder innan förslaget presenteras på måndag.

– Det handlar bland annat om anstånd med avgifter, säger han.

I flera kommuner, bland annat Helsingborg och Växjö, har man valt att avstå från sådan tillsyn och kontroll som inte är kritisk.

För verksamheter med uteservering kan restauranger och kaféer öppna sina uteserveringar redan nu och fakturan på avgiften skickas ut senare i år.

Det erbjuds möjlighet att skjuta på avgifter om företagen begär anstånd.

Inom detta finns miljöförvaltningens avgifter, markupplåtelse, serveringstillstånd, räddningstjänstens avgifter, avgifter för sophämtning, va och energifakturor och andra avgifter.

I Helsingborg inför man två timmars gratis parkering på lördagar.

Annons

Viveka Wikborn äger fastigheten Vagnmakaren 7 vid Stortorget i Hässleholm.

Hon har kontaktat tekniska kontoret med en önskan om att hennes hyresgäst, Danielas Konditori, som öppnade i augusti förra året, ska slippa alla kostnader i samband med uteserveringen, som polistillstånd, hyra för mark och annat som kan tillkomma.

– Danielas har det mycket svårt nu. Kunderna uteblir på grund av rädsla för coronavirus. Min vädjan måste ju ses som generell för alla andra näringsställen och företag också, men jag kan bara tala för mina hyresgäster, säger Viveka Wikborn.

I samband med utdelningen av hyresavierna för kommande kvartal har Viveka Wikborn bifogat ett presentkort, som hyresgästerna kan handla för på Danielas Konditori.

Carina Forsback, tillståndshandläggare på tekniska förvaltningen, har vidarebefordrat Viveka Wikborns skrivelse till tekniska nämndens ordförande Torsten Nilsson, M.

– Upplåtelse av offentlig mark lyder under ordningslagen och handläggs av polismyndigheten i Malmö. Polisen utfärdar tillstånd. Taxan bestämmer politikerna, säger Carina Forsback.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons