Kultur

Malmö stadsteater pausar

Kitte Wagner är vd på Malmö stadsteater. Foto: Emmalisa Pauly
Artikel Kultur och Nöje På fredag eftermiddag kom besked om att både Malmö Stadsteater och Malmö Live Konserthus tillsammans med ägaren Malmö stad beslutat att med anledning av coronapandemin pausa den publika verksamheten.

Inga publika konserter på Malmö Live och inga publika teaterföreställningar för Malmö stadsteater, så blir det från och med måndag 23 mars och till och med torsdag 30 april. Anledningen är så väl att förhindra smittspridning som att det inte finns tillräckliga förutsättningar för att genomföra vissa föreställningar, konserter och arrangemang med begränsad publik.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Stadsteater och Malmö Live som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Samtal om trängselskattpaus avbokat

Det blir inga samtal om en eventuell coronapaus för trängselskatten i Stockholm och Göteborg.
Det blir inga samtal om en eventuell coronapaus för trängselskatten i Stockholm och Göteborg.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Det blir inga samtal om en eventuell coronapaus av trängselskatten i Stockholm och Göteborg mellan regeringen och regionernas politiker. Stockholmspolitikerna ser inget behov av ett möte längre, enligt ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Jag konstaterar att det nu ges tydliga signaler från Stockholmsregionen om att man inte längre tycker att det är aktuellt att ta bort trängselavgifterna. Därför finns det ingen anledning att ha ett möte, säger Tomas Eneroth.

Han bjöd häromdagen in politiker från Stockholm, Göteborg och Västra Götalandsregionen till ett digitalt möte den 29 maj.

I ett brev skriver Region Stockholms finansregionråd Iréne Svenonius (M), Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och fem ytterligare moderata kommunstyrelseordföranden i Nacka, Österåker, Solna, Järfälla och Vallentuna att de inte längre ser något behov av ett möte om det. Som skäl för det anger de att smittspridningen börjar avta och statsministern redan den 28 april, som de uppfattade det, sade definitivt nej till att pausa trängselskatten.

Ett skäl som angavs tidigare för en paus var att människor avråddes från att åka kollektivt, inte minst vårdpersonal, och att de skulle slippa skatt om de tvingades ta bilen i stället.

Brevskrivarna anser att ett möte i stället borde handla om vem som ska betala de kraftiga fördyringar av utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm. De talar om nio miljarder i ökade kostnader och de vill ha ett besked av regeringen om framtiden.

Infrastrukturministern anser att den frågan får tas i annan ordning.

Lars Larsson/TT

Hässleholm

Körde fel bil utan rätt till det

Hässleholm
HÄSSLEHOLM

När polisen stoppade en bil på Norra Kringelvägen under tisdagseftermiddagen blev mannen bakom ratten snabbt misstänkt för dubbla brott. För det första saknade han nämligen rätt att alls köra bil, och hade tidigare dömts för olovlig körning. Dessutom var registreringsskyltarna för bilen utbytta till skyltar som tillhörde en annan bil som mannen ägde. Den misstänkte är en man i 35-årsåldern.

Inrikes

Frias från mord på ung kvinna i Vällingby

Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes En 18-årig kvinna sköts ihjäl med 19 skott. Nu frias de två män som stått åtalade för mordet i en lägenhet i västra Stockholm.

Det var den 28 augusti förra året som skotten avlossades med två automatvapen mot lägenheten i Råcksta i Vällingby i västra Stockholm. Två män, 23 och 30 år gamla, åtalades för mordet på den unga kvinnan. De åtalades också för försök till mord på hennes 33-årige make, som också befann sig i samma lägenhet. Han var, enligt åklagaren, den egentliga måltavlan.

Båda frias för mordet och för mordförsöket i Råcksta. Tingsrätten har kommit fram till att det inte är bevisat att 23-åringen avlossat skott där och att det inte heller är bevisat vilken flyktbil som använts.

Tingsrätten anser inte att det går att knyta vare sig 23-åringen eller 30-åringen till brottsplatsen eller de vapen som använts. De kan därför varken dömas för mord, försök till mord eller för medhjälp till mord.

Den yngre mannen fälls däremot för medhjälp till försök till mord på kvinnans make, i Nacka utanför Stockholm den 8 september i fjol då maken färdades i en taxi tillsammans med tre andra personer. Taxin blev beskjuten med såväl automatvapen som revolver. Taxichauffören träffades av en kula och en man som bodde 115 meter bort träffades av en kula i ögat. Skott gick även in i flera andra lägenheter i samma bostadshus.

23-åringen döms till åtta års fängelse.

De två män, 30 och 38 år gamla, som åtalats för försök till mord och grovt vapenbrott vid händelsen i Nacka frias på de åtalspunkterna.

En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i västra Stockholm den 28 augusti förra året. Arkivbild.
En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i västra Stockholm den 28 augusti förra året. Arkivbild.
Fotograf: Marko Säävälä/TT

Osby

Extra plan ska göra strategi konkret

Osby
Osby Osby kommuns landsbygdsstrategi ska få sällskap av en handlingsplan som konkret visar hur kommunen ska arbeta för att förverkliga visionen i strategin.

Landsbygdsstrategin puttrar vidare och på onsdagen fanns dokumentet med när kommunstyrelsen sammanträdde. Strategin klubbades vidare och förväntas finnas med när kommunfullmäktige har sitt sista sammanträde innan sommaren måndagen den 8 juni.

Dock har ytterligare ett uppdrag tillkommit. Kommunstyrelsen gav nämligen tjänstemännen i uppgift att ta fram en konkret handlingsplan som ska komplettera den mer visionärt orienterade landsbygdsstrategin.

– Handlingsplanen ska på ett konkret sätt visa hur vi i kommunen kan arbeta för att uppnå visionen i strategin, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C).

Varför behövs handlingsplanen?

– För att strategin ska kunna bli verklighet. Handlingsplanen ska även följas upp varje år.

Ska bli verkstad

Häromdagen riktade Lantbrukarnas riksförbunds kommungrupp kritik mot landsbygdsstrategin och beskrev den exempelvis i ordalag som ”hyllvärmare”. Niklas Larsson (C) menar att syftet med handlingsplanen är att strategin faktiskt blir konkret och verklig.

– Det ska bli verkstad och ingen hyllvärmare eller liknande, säger han.

Beslut till hösten

Avsikten är att tidsramen för den nya handlingsplanen ska vara till och med nuvarande mandatperiods slut. En färdig handlingsplan ska vara framtagen och klar för beslut till hösten.

Landsbygdsstrategin seglade från kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige utan någon större diskussion enligt Larsson (C). Han tror dock att handlingsplanen kan komma att vålla desto mer politisk debatt när den väl gör sitt inträde på dagordningen.

– Det kan nog komma att bli intressanta diskussioner kring handlingsplanen, siar han avslutningsvis.

FAKTA

Strategin

Landsbygdsstrategin är ett övergripande strategiskt dokument på 30 sidor som beskriver landsbygden i kommunen och ska ge förslag på vad som kan göras för att stärka den.

Målet är att skapa en attraktiv landsbygd med goda förutsättningar att besöka, bo och verka i.

Strategin har varit ute på två remissomgångar och flera möten samt dialoger har hållits mellan kommunen och olika intressenter.

Inrikes

46 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Inrikes
Inrikes Ytterligare 46 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige. Dödssiffran stiger därmed till 4 266 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.
Sedan utbrottet startade har totalt 35 727 personer bekräftats smittade.
I Västra Götaland har ett trendbrott setts – antalet inlagda covid-patienter på Sahlgrenska har ökat lite igen.

Antalet personer som fått eller får intensivvård är nu uppe i 2 032, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. För närvarande vårdas 335 covid-sjuka på IVA, enligt Socialstyrelsen.

– I IVA-vården ser man en utplanande kurva, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, vid dagens pressträff.

Ett trendbrott

Hon talar vidare om regionerna, speciellt Västra Götaland där ett trendbrott setts vad gäller antalet inlagda patienter med covud-19 vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

– Vi kan se att de hade en tydligt nedåtgående trend som bröts runt den 18 maj och där det blev det en utplaning. Man har den här veckan sett en liten uppgång, säger Sara Byfors.

– Men det är relativt få patienter som läggs in per dygn, säger hon.

Gotland har däremot ett stabilt läge. Antalet sjukdomsfall per 100 000 invånare ligger på 117,3 vilket kan jämföras med Stockholms 490,2.

– Vi ligger strax över Skåne och Blekinge i antalet fall per 100 000 invånare, säger Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.

– Vi har haft en fördel av pandemins långsamma utveckling som har gjort att vi har kunnat förbereda oss, säger hon.

Läget i äldrevården

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen valde att ta upp läget inom äldrevården. Han säger att Socialstyrelsens statistik inte stödjer bilden att äldrevården skulle vara dålig överallt.

– Vi ser att det är en variation mellan olika boenden och olika kommuner och det är ett problem i sig, säger han.

– Vi vänder oss emot det kraftigt överdrivna ordbruket kring dödshjälp. Jag finner att det är direkt stötande, säger Lindén.

Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet, säger att det skapats en hel del oro i debatten huruvida man får en medicinsk bedömning eller inte.

– Personalen gör allt de kan för att ge patienter inom äldrevården, såväl som inom slutenvården, bra vård, Heidi Stensmyren.

På presskonferensen ställs en fråga kring besöksförbuden på äldreboenden och hur länge förbuden kommer finnas kvar.

– Vi vet inte det. Det vi funderar på nu är egentigen hur man kan ordna så att besök kan ske utan att det gynnar smittspridningen, säger Thomas Lindén.

– Det är förstås ansträngt att vara sjuk under lång tid och inte kunna träffa anhöriga, så fokus ligger på att hitta former så att besök kan ske säkert, säger han.

från vänster: Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Heidi Stensmyren, ordförande, Läkarförbundet, Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen, Sara Byfors, enhetschef Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19.
från vänster: Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Heidi Stensmyren, ordförande, Läkarförbundet, Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen, Sara Byfors, enhetschef Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Hässleholm

Hittade fel vapen hos man

Hässleholm
BJÄRNUM

Polisen var på en adress i Bjärnum för att omhänderta ett vapen, men åkte därifrån med två brottsmisstankar mot den äldre man som skulle ha haft vapnet. Patrullen hittade nämligen inte det vapen som mannen hade licens för, utan ett annat för vilket han saknade licens.

Polisanmälan har upprättats för såväl vapenbrott i form av otillåten överlåtelse, och innehav av jaktvapen.

Utrikes

Sipri: Färre deltar i fredsbevarande insatser

Fredsbevarande insats i Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa), en av många fredsbevarande insatser som pågick under 2019. Arkivbild.
Fredsbevarande insats i Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa), en av många fredsbevarande insatser som pågick under 2019. Arkivbild.
Fotograf: Jerome Delay/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ny data från fredsforskningsinstitutet Sipri visar att antalet personer som deltar i fredsbevarande insatser runt om i världen minskade under 2019 – detta trots att antalet fredsbevarande insatser ökade från 60 fredsbevarande multilaterala insatser 2018 till 61 under 2019.

Under 2019 minskade personalstyrkan i insatser globalt med nästan fem procent. Detta då de tio största fredsbevarande insatserna antingen minskande sin personalstyrka eller hade ett oförändrat antal anställda.

En annan trend under året som gått var att insatserna runt Afrika söder om Sahara minskat något samtidigt som insatserna i Mellanöstern och Nordafrika ökat.

Men något fokus bort från södra Afrika är det inte frågan om – under 2019 återfanns 71% av de som arbetar med världens fredsbevarande insatser i just Afrika söder om Sahara.

Kultur och nöje

Sami betalar ut pengar till musiker tidigare

Organisationen Sami betalar ut stödpengar till sina medlemmar i förtid på grund av coronaepidemin. Arkivbild.
Organisationen Sami betalar ut stödpengar till sina medlemmar i förtid på grund av coronaepidemin. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sami, Svenska artisters och musikers intresseorganisation, betalar ut drygt 27,5 miljoner kronor till sina medlemmar tidigare än vanligt, på grund av coronakrisen. Vanligtvis gör Sami kvartalsvisa utbetalningar och det är årets tredje utbetalning som nu sker i förtid. Pengarna ska underlätta för artister och musiker som har drabbats av intäktsbortfall på grund av bland annat inställda konserter.

"Vi är väldigt glada över att kunna betala ut Sami-pengar som normalt brukar betalas ut i september, redan nu i maj. Vårt fokus har varit att styra om jobb för att kunna tidigarelägga den här utbetalningen – som blir den tredje i raden – för att underlätta för artister och musiker som drabbas av intäktsbortfall till följd av pandemin", säger vd Stefan Lagrell i ett pressmeddelande.

7 296 artister och musiker får dela på summan, men det betyder även att årets senare utbetalningar kan bli lägre, poängterar Sami.

NÄSTA ARTIKEL