Kultur

Malmö stadsteater pausar

Kitte Wagner är vd på Malmö stadsteater. Foto: Emmalisa Pauly
Artikel Kultur och Nöje På fredag eftermiddag kom besked om att både Malmö Stadsteater och Malmö Live Konserthus tillsammans med ägaren Malmö stad beslutat att med anledning av coronapandemin pausa den publika verksamheten.

Inga publika konserter på Malmö Live och inga publika teaterföreställningar för Malmö stadsteater, så blir det från och med måndag 23 mars och till och med torsdag 30 april. Anledningen är så väl att förhindra smittspridning som att det inte finns tillräckliga förutsättningar för att genomföra vissa föreställningar, konserter och arrangemang med begränsad publik.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Stadsteater och Malmö Live som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Antalet bränder spås bli rekordmånga 2020

Antalet bränder spås bli fler i år jämfört med rekordåret 2019. Arkivbild.
Foto: Shmuel Thler/AP/TT
Inrikes
Inrikes 2019 var ett rekordår sett till antalet bränder globalt. Och 2020 kan bli ännu värre, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.
– Det är oroväckande, säger WWF:s regnskogsexpert Olle Forshed till TT.

Australien, Indonesien, Ryssland, Brasilien och USA. Det är några av de länder som i år härjats hårt av omfattande bränder. Antalet bränder var i april upp med 13 procent jämfört med motsvarande period i fjol och under årets första sex månader steg mängden förlorad skog till följd av bränder med 25 procent, enligt WWF.

I den brasilianska delen av Amazonas regnskog har antalet bränder den här månaden ökat med över 80 procent, jämfört med september 2019.

– Under en längre tid har antalet bränder gått ner på en global nivå. Men nu finns det klara tendenser på att de ökar igen, och framför allt i områden där det tidigare inte har brunnit mycket alls som i regnskogar, säger Olle Forshed.

Längre brandsäsong

En stor del av utvecklingen kopplas till klimatförändringar. För med stigande temperaturer och torrare klimat följer döda växtdelar som blir mer lättantändliga.

Men människan spelar också en inte obetydlig roll: Tre fjärdedelar av bränderna kommer från mänskliga faktorer som avskogning, markomvandling för jordbruk och bristande skogsskötsel.

– I tropikerna ser vi väldigt tydligt att det finns koppling mellan bränderna och avskogning. Ju mer avskogning desto mer brinner det, säger Forshed.

Vanligtvis sträcker sig den mest intensiva brandsäsongen från juli till december med en topp i september. Sedan slutet av 1970-talet har säsongen i genomsnitt förlängts med 19 procent – och ofta är bränderna mer intensiva än tidigare.

Då ökar bränderna

Ett aktuellt exempel på detta är Kalifornien. Hälften av den amerikanska delstatens 20 värsta bränder de senaste 100 åren har inträffat på 2010-talet.

För att få stopp på utvecklingen krävs fokus på långsiktiga åtgärder, snarare än att lägga allt krut på att släcka bränder här och nu, enligt Olle Forshed.

– Det handlar om att jobba vidare med klimatförändringarna, som är en central fråga, och att hindra vidare avskogning samt förbättra skogsbruket långsiktigt. Gör vi inget åt klimatet eller avskogningen kommer vi få se betydligt fler bränder, säger han.

Robin Salomonsson/TT

WWF:s regnskogsexpert Olle Forshed menar att det stigande antalet bränder globalt följer en oroväckande utveckling.
WWF:s regnskogsexpert Olle Forshed menar att det stigande antalet bränder globalt följer en oroväckande utveckling.
Foto: WWF -Sweden/TT

Kultur och nöje

Fleet Foxes nya album "en gåva till fansen"

'Det känns fint att veta att det finns någon där ute som bryr sig om vad man gör', säger Robin Pecknold i Fleet Foxes. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter ett par tysta år dök plötsligt ett nytt Fleet Foxes-album, med titeln "Shore", upp utan förvarning.
– Vetskapen att en del människor verkligen skulle bli glada av det här var en stark drivkraft, säger bandets huvudsaklige låtskrivare Robin Pecknold till TT.

Ett tag under slutet på 00-talet verkade det råda Fleet Foxes-yra. Skägg odlades, klädaffärer tömdes på mössor och flanellskjortor, diskussioner om låttexternas litterära kvaliteter avlöste varandra – och i en skogsdunge någonstans i Sverige spelade de två systrarna Johanna och Klara Söderberg in en cover på Fleet Foxes-låten "Tiger mountain peasant song" som blev viral.

Medan systrarna Söderberg nådde allt större framgångar med sitt band First Aid Kit, vars uttryck bygger på samma folkmusik som genomsyrar Fleet Foxes tidigaste släpp, var Pecknolds ambition att röra sig bort från en växande klunga artister som går att sortera under det lösa begreppet "americana".

Den ambitionen kulminerade i "Crack-up", Fleet Foxes tredje album och ett verk som fick vissa kritiker att skruva på sig när det släpptes 2017. Utlåtanden som "för pretentiöst" eller "var är melodierna?" avlöste varandra.

– Jag tycker verkligen om "Crack-up" och ville att "Shore" skulle vara att komplement till det i större utsträckning än till de gamla albumen, säger Robin Pecknold.

"Berör mig inte"

Belackarna till trots finns det fortfarande personer som hoppfullt har tagit minsta aktivitet från Pecknold på sociala medier som tecken på att ett nytt album med Fleet Foxes varit i görningen, och det är dem han har haft i åtanke när han beslutade att överraska med "Shore".

– Jag säger verkligen inte att albumet är en gåva till världen, men det är en gåva till våra fans. Det känns fint att veta att det finns någon där ute som bryr sig om vad man gör, säger han.

Ironiskt nog har Robin Pecknold, stundtals kritiserad för sina pretentioner, tidigare hävdat att det är farligt att ha ett allt för intellektuellt förhållningssätt till musik, och det är någonting han står fast vid. I sin enklaste form, om lagren av komplexa musikaliska arrangemang skalas bort, är låtarna på "Shore" de mest rättframt komponerade han skrivit på länge.

– Den som verkligen var ute efter att göra överintellektuell musik skulle snarare ägna sig åt att skapa väldigt futuristisk konstmusik med hjälp av den senaste teknologin, med största möjliga musikteoretiska komplexitet. Sådant berör mig inte alls på ett musikaliskt plan, säger Pecknold.

"Inga jämförelser"

Han öppnar munnen för att fortsätta, hejdar sig och skrattar, börjar prata igen men tvekar än en gång.

– Jag vill säga någonting om "Ulysses" men jag kommer att framstå som ett praktarsel. Äh, jag säger det. Det är en störtlöjlig bok, väldigt rolig och konstig, som saknar riktig handling, säger han.

– Det jag menar är att den hålls upp som ett skinande exempel på litterär fullkomning, men boken är en komisk och plojig lek med själva skrivandet som konstform. Inga jämförelser i övrigt, men på det här albumet ville jag vara mer lekfull än intellektuell.

Patrick Stanelius/TT

Fleet Foxes anno 2009 – skägg, flanell och stämsång. Arkivbild.
Fleet Foxes anno 2009 – skägg, flanell och stämsång. Arkivbild.
Foto: Tor Erik Schrøder/TT

FAKTA

Fakta: Fleet Foxes

Bildades i Seattle 2006.

Medlemmar: Robin Pecknold, Skyler Skjelset, Casey Wescott, Christian Wargo, Morgan Henderson.

Diskografi: "The Fleet Foxes" (ep, 2006), "Sun giant" (ep, 2008), "Fleet Foxes" (2008), "Helplessness blues" (2011), "Crack-up" (2017), "Shore" (2020).

Nästa år ska Pecknold för första gången skriva nya låtar från grunden tillsammans med Skjelset, Wescott, Wargo och Henderson.

"Det blir spännande, en kul grej vi gör ihop eftersom vi inte får turnera", säger han.

Kultur och nöje

"Studio paradise" och "PH-podden" tillbaka

Smail Alihodzic och Lisa Anckarman. Pressbild.
Foto: Johnny Wohlin/Viaplay Sverige
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Realityserien "Paradise hotel" är tillbaka i rutan, och får ännu en gång sällskap av eftersnacksprogrammet "Studio paradise" samt en ny säsong av "Paradise hotel-podden".

I "Studio paradise" visar programledarna Smail Alihodzic och Lisa Anckarman extramaterial från "Paradise hotel" och bjuder på intriganalyser samt överraskningar.

Mer analys blir det även i "Paradise hotel-podden" som leds av Anna Pankova och Kristian Täljeblad.

Samma par syns även i nya realityserien "Anna & Kristian: Forever", i vilken tittarna får följa deras väg till altaret. Den har premiär 11 oktober på Viaplay och Viafree.

Anna Pankova och Kristian Täljeblad. Pressbild.
Anna Pankova och Kristian Täljeblad. Pressbild.
Foto: Johnny Wohlin/Viaplay Sverige

Ekonomi

Konsumtionen stabil på lägre nivå

Korttransaktionerna visar att den totala konsumtionen i Sverige de senaste veckorna har legat på en nivå som är 3 procent lägre jämfört med för ett år sedan. Arkivbild.
Foto: Keith Srakocic/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Betalkorttransaktioner i Sverige fortsätter att visa en förhållandevis stabil trend, enligt ny data från storbanken Swedbank. Sett över de senaste fyra veckorna ligger den totala konsumtionen på en nivå som är 3 procent lägre jämfört med för ett år sedan. Räknar man bort livsmedel är nivån 10 procent lägre.

"Tillväxttakten i den totala konsumtionen ser ut att ha närmat sig ett nytt normaltillstånd sedan de nuvarande restriktionerna har varit oförändrade sedan början på sommaren", skriver Swedbank.

De shoppingkategorier som bäst stått emot krisen är livsmedel, hemelektronik och heminredning.

Inrikes

Misstänkt grov våldtäkt mot barn

Polisen utreder misstänkt grov våldtäkt mot ett barn, yngre än 15 år gammal. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen utreder en misstänkt grov våldtäkt mot ett barn, yngre än 15 år gammal.

En stor insats har under natten pågått i Rågsved, söder om Stockholm, efter att polisen fick in larm om en misstänkt våldtäkt mot barn. Barnet är under 15 år gammalt och det var en närstående till barnet som larmade.

– Det var och är fortfarande ganska oklart exakt vad som har hänt. Vi har tillbringat stora delar av natten med att lokalisera brottsplatsen. Vi tror att vi har hittat den, utomhus i Rågsved, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen.

Tekniker har varit på brottsplatsen och man har även gjort en del fynd där.

– I dag jobbar vi vidare med ärendet och vi kommer prata med brottsoffret som fått sjukhusvård under natten, säger Carina Skagerlind.

Polisen rubricerar i nuläget händelsen som grov våldtäkt mot barn.

– Skälet till brottsrubriceringen är att barnet hade skador, så om det kan konstaterats att det skett en våldtäkt så har det skett under någon form av våld och hot.

Enligt polisen handlar det inte om allvarliga fysiska skador

– Det är någon lättare huvudskada, men självklart är det här en traumatiserande upplevelse, säger Skagerlind.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Klimatprotest i Bern upplöst av polis

Polis för bort deltagare i klimatprotesten i närheten av den schweiziska parlamentsbyggnaden i Bern.
Foto: Anthony Anex/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sedan i måndags har hundratals människor från flera miljöorganisationer ockuperat ett torg i närheten av det schweiziska parlamentet i Bern, med krav på kraftigare åtgärder mot klimatförändringar.

På onsdagen började polisen upplösa protesten efter att deltagarna vägrat att lyda en order från lokala myndigheter om att lämna torget. Flera av dem har kedjat fast sig i olika föremål varför polisinsatsen väntas ta flera timmar.

Deltagarna vill se åtgärder som kan bidra till att Schweiz inte har några nettoutsläpp av växthusgaser år 2030.

Kultur och nöje

Stockholms filmfestival vägrar ställa in

Git Scheynius planerar för årets upplaga av Stockholms filmfestival. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Pandemiåret 2020 blir Stockholms filmfestival en digital hybrid i mindre kostym än normalt.
– Vi vill inte ställa in. Men det här är det svåraste vi gjort, säger festivalchefen Git Scheynius till TT.

Går det att genomföra en filmfestival under rådande restriktioner mitt under en pandemi?

Budskapet från Stockholms filmfestival är tydligt:

– I höst har vi tänkt "nu jäklar". Vi vill inte ställa in något mer, säger festivalchefen Git Scheynius, som anordnat festival sedan 1990.

Under våren fick festivalen ställa in barnfilmssatsningen Junior med en veckas varsel. Den traditionella sommarbion fick läggas ned, liksom plan B, en drive-in-variant.

– Det gick inte att genomföra, vilket var en stor besvikelse

Mindre kostym

Men årets huvudfestival kommer av allt att döma att bli av, 11–22 november, om än i mindre kostym än vanligt. 75 nya filmer ska visas, jämfört med omkring de 150 som brukar erbjudas publiken.

– Vi kommer heller inte att ha några fysiska besök, i vanliga fall har vi omkring 100 regissörer och andra här. Men vi ska ha digitala besök i salongerna och jag tror att livesamtal kan funka bra och kännas nära, säger Git Scheynius.

Ett urval av festivalfilmerna kommer att erbjudas digitalt, även om det knappast kommer att gälla storfilmerna.

– Nej, de kommer inte att acceptera det men vi har många bra independentfilmer som kan visas digitalt och det är positivt att vi kan tillgängliggöra en del filmer för fler.

Lockar tillbaka publiken

Git Scheynius understryker att säkerheten är viktig och att det ska vara tryggt att gå på festivalens visningar, med distans och handsprit på plats.

Samtidigt hoppas hon att de rådande restriktionerna ska lätta, så att det kan blir fler än 50 personer i biosalongerna under festivalen.

– Vi är en av remissinstanserna i frågan och har lagt mycket tid på att ge feedback till myndigheterna och känner att det är viktigt att vi lockar tillbaka publiken nu, säger Git Scheynius och fortsätter:

– Någonstans är det rimligt att fråga sig om det farligaste man kan göra är att gå på bio, med tanke på Ikea och andra ställen där folk flockas.

TT: Hur klarar ni er ekonomiskt?…

– Någon vinst kommer det inte att bli, vi kämpar för att gå plus minus noll. Vi är helt beroende av det kulturstöd som kulturministern utlovat för 2020 men än så länge vet vi inte hur mycket vi kan få. Men vi kan inte vänta längre, vi måste sätta igång.

Sponsorer från näringslivet kommer att stötta festivalen även i år och framför allt känner Git Scheynius ett stort stöd från filmbranschen.

– Det är väldigt känslosamt på kontoret, vi har regissörer som ringer och gråter. De är glada över att de får chansen att visa sina filmer, nu när de är nya. Annars riskerar ju åratal av arbete att gå om intet.

Miranda Sigander/TT

FAKTA

Fakta: Stockholms filmfestival

Festivalen arrangerades för första gången 1990, då med David Lynchs "Wild at heart” som invigningsfilm, och är en av norra Europas största filmfestivaler.

Festivalen bjuder i år på 75 internationella kvalitetsfilmer och kommer också att dela ut utmärkelser till framstående filmskapare.

Årets festival äger rum 11–22 november och programmet i sin helhet ska presenteras den 20 oktober.

Utrikes

Romneys stöd banar väg för Trumps HD-planer

President Donald Trump möter reportrar utanför Vita huset.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes En kandidat till efterträdare till den avlidna liberala HD-domaren Ruth Bader Ginsburg kommer troligtvis att tillkännages på lördag kväll, enligt USA:s president Donald Trump.

– Vi är väldigt nära ett slutgiltigt beslut, säger presidenten.

Vem Trump väljer att nominera kommer förmodligen att meddelas klockan 23 svenskt tid, enligt presidenten, som tidigare lovat att utse en kvinnlig konservativ domare.

Frågan om tillsättandet har utlöst en politisk kris i USA, då Demokraterna kräver att senaten ska vänta med att rösta till efter presidentvalet i november. Två republikanska senatsledamöter har hittills anslutit sig till motståndarlägrets linje, men då Republikanerna har en majoritet om 53 mandat mot 47 skulle Demokraterna behöva stöd av ytterligare två republikaner för att stoppa omröstningen.

Många har riktat blickarna mot Mitt Romney, som ofta varit kritisk mot presidenten. Han kommer dock att ställa sig bakom en omröstning om Trumps kandidat, meddelar han.

– Jag avser att följa grundlagen och praxis, och överväga presidentens nominering, säger han.

Under valåret 2016 vägrade republikanska senatsledamöter att rösta om den dåvarande presidenten Barack Obamas förslag till ny HD-domare efter Antonin Scalias död. Scalia ersattes efter maktskiftet i Vita huset 2017 av Neil Gorsuch, som nominerades av Donald Trump.

NÄSTA ARTIKEL