Kultur

Malmö stadsteater pausar

Kitte Wagner är vd på Malmö stadsteater. Foto: Emmalisa Pauly
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje På fredag eftermiddag kom besked om att både Malmö Stadsteater och Malmö Live Konserthus tillsammans med ägaren Malmö stad beslutat att med anledning av coronapandemin pausa den publika verksamheten.

Inga publika konserter på Malmö Live och inga publika teaterföreställningar för Malmö stadsteater, så blir det från och med måndag 23 mars och till och med torsdag 30 april. Anledningen är så väl att förhindra smittspridning som att det inte finns tillräckliga förutsättningar för att genomföra vissa föreställningar, konserter och arrangemang med begränsad publik.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Stadsteater och Malmö Live som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater i ett pressmeddelande.

All publik som har biljetter till någon av de inställda föreställningarna kommer att bli kontaktade av arrangören och arbetet bakom kulisserna fortsätter under perioden, och medarbetarna arbetar vidare såvida de är fortsatt friska meddelar man från stadsteatern i ett pressmeddelande.

– Hela teatern har försökt in i det sista att hålla den publika verksamheten flytande. Men nu går det inte längre. Vi kommer att göra allt vi kan för att hitta kreativa lösningar för att anpassa och tillgängliggöra föreställningarna digitalt. Så snart vi får möjlighet öppnar vi för vår publik igen, säger teaterchef Kitte Wagner.

FAKTA

Fakta:

Info angående föreställningar på Malmö stadsteater:

Ögonvittnen på Studion har filmats med 3D-ljud och kommer att kunna sändas digitalt till de skolor och personer som köpt biljetter till föreställningen.

Prekariatet på Intiman spelade sista föreställningen torsdag 19 mars.

Tartuffe på Hipp, som skulle haft premiär 27 mars, kommer att färdigställas och teatern arbetar mot att göra en filmatisering för webbsändning.

Halva månen på Intiman pausar repetitionerna. Målet är att ha premiär i slutet av maj.

Info angående konserter på Malmö live: Malmö Live fortsätter att livestreama konserter med MSO (utan publik).

Ekonomi

Bilfabrikernas tvärstopp sänder chockvågor

Annelie Fridh och produktionsledaren Robert Häll på Nordiq i Habo lägger nygjorda konsoler till tunga fordon på fabrikens eget lager. Att fordonsfabrikerna så snabbt stängde helt blev en överraskning. 'Man förstår inte riktigt förrän krisen kommer till den egna bakgården', säger Robert Häll.
Annelie Fridh och produktionsledaren Robert Häll på Nordiq i Habo lägger nygjorda konsoler till tunga fordon på fabrikens eget lager. Att fordonsfabrikerna så snabbt stängde helt blev en överraskning. "Man förstår inte riktigt förrän krisen kommer till den egna bakgården", säger Robert Häll.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi I början av förra veckan fanns det ännu företag som ville köpa mer än förut, så fort som möjligt.

Förra tisdagen beslöt AB Volvo att stänga sin lastbilsfabrik i Göteborg. Det blev början på en inbromsning utan motstycke i svensk fordonsindustri.

– När Volvo sedan stängde precis allt några dagar senare drogs rullgardinen ner helt. Läget ändrades väldigt fort, säger Stefan Ottosson, vd på Nordiq Group.

Fabriken i Habo, norr om Jönköping, är underleverantör till fordonsindustrin. Här görs små och stora plåtkomponenter till lastbilar och bussar.

Tvådagarsvecka

Men nu står Volvos och Scanias fabriker stilla. Nästan ingen frågar efter delarna från Habo, som normalt ger cirka 80 anställda arbete.

Annelie Fridh har jobbat på fabriken i 32 år. Nu är hon permitterad på deltid och går på tredagarsvecka, som ska minskas till tvådagarsvecka.

Stämningen på fabriken framstår ändå som god.

– Alla verkar lugna och hoppas att detta ska gå över snart, så att vi kommer igång, säger Annelie Fridh, medan hon lägger i ordning konsoler som ska placeras i en hylla på lagret.

Svårt starta om

Ovissheten är värst, tycker man i Habo. Och att lastbilsfabrikerna stängde helt och hållet. Det kom som en överraskning, eller en chock.

– I finanskrisen 2008 drog man ner, men stängde inte helt. Vi hade ändå lite leveranser, minns Annelie Fridh.

– Att de skulle stänga totalt hade vi inte räknat med. Och absolut inte under en lång period. Man har stängt hela det industriella systemet, beskriver vd Stefan Ottosson.

Han tror att det blir svårt och tar tid att starta om, så att materialflöden och allt annat fungerar igen.

Fabriken i Habo har i sin tur ett tiotal större underleverantörer, och många mindre. Det finns en oro för att några kanske inte klarar sig igenom stiltjen.

– Under finanskrisen gick vi från 100 till ungefär 50 i produktion under ett och ett halvt år. Då fanns det möjlighet att anpassa sig. Nu har alla intäkter försvunnit, ner till noll, säger Stefan Ottosson.

Vädjar om att öppna

Hans bedömning är att Nordiq Group kan klara sig ett tag. Men inte länge.

– Blir det tre månaders stopp får vi det tufft. Men många av våra kollegor har det värre, eller mycket värre.

– Man önskar att Volvo och Scania ska öppna igen så snart det bara går, om än på en begränsad nivå, säger Stefan Ottosson.

Nordiq i Habo har anor sedan 1946. I gruppen finns också en fabrik i Motala, som främst levererar till andra kunder än fordonsindustrin, och en fabrik i Slovakien.

Fabriken i Habo gör i första hand plåtkomponenter till tunga fordon. Det innebär att man har en stor mängd produkter, men inte lika långa serier som leverantörer till Volvo Cars eller andra personbilar.

Micke Larsson/TT

När Volvo stängde fabrikerna i Frankrike i början av förra veckan, förstod Thomas Wåhlin att hans eget jobb hos underleverantören Nordiq i Habo kunde påverkas. 'Man blir orolig för att vi ska stänga helt', säger Wåhlin.
När Volvo stängde fabrikerna i Frankrike i början av förra veckan, förstod Thomas Wåhlin att hans eget jobb hos underleverantören Nordiq i Habo kunde påverkas. "Man blir orolig för att vi ska stänga helt", säger Wåhlin. Fotograf: Adam Ihse/TT
Stefan Ottosson är vd för Nordiq Group, med kontor på fabriken i Habo norr om Jönköping. Han vädjar om att fordonstillverkarna ska starta sin produktion igen, om än på sparlåga, för att rädda underleverantörerna.
Stefan Ottosson är vd för Nordiq Group, med kontor på fabriken i Habo norr om Jönköping. Han vädjar om att fordonstillverkarna ska starta sin produktion igen, om än på sparlåga, för att rädda underleverantörerna. Fotograf: Adam Ihse/TT

FAKTA

Fakta: Kris i fordonsindustrin

Volvo Cars har stoppat all produktion i Sverige till och med påsk. 25 000 anställda berörs.

Scania, som tillverkar lastbilar och bussar, har stoppat all produktion i Sverige till och med påsk. 19 000 anställda berörs.

AB Volvo, som tillverkar lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner, har stoppat all produktion i Sverige på obestämd tid. 20 000 anställda har permitterats.

Flera stora fackförbund, bland dem IF Metall och Unionen, har tecknat avtal med arbetsgivarna om korttidsarbete (även kallat korttidspermittering) under coronakrisen. Det innebär att staten åtagit sig att stå för ungefär halva lönekostnaden, medan den anställde går ner i arbetstid och får behålla nästan hela lönen.

Underleverantörsorganisationen FKG (Fordonskomponentgruppen) har cirka 1 200 medlemsföretag med sammanlagt mer än 90 000 anställda. En stor majoritet av företagen har nu korttidsarbete, enligt en färsk enkät. Andra har varslat personal om uppsägning, medan några hittills klarat sig utan stöd.

FAKTA

Fakta: Utsatta kommuner

Kommuner där en stor del av de anställda i näringslivet finns inom fordonsindustrin (procent):

Olofström, Blekinge 54,4

Södertälje 32,1

Färgelanda, V Götaland 31,6

Köping 29,6

Oskarshamn 25,8

Skövde 22,5

Mullsjö, Jönköpings län 21,6

Hylte, Halland 17,1

Lindesberg 16,4

Dorotea, Västerbotten 14,9

Källa: SCB

Utrikes

Ledande medborgarrättskämpe död i USA

Medborgarrättskämpen Joseph Lowery har avlidit. Arkivbild.
Medborgarrättskämpen Joseph Lowery har avlidit. Arkivbild.
Fotograf: David Goldman/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Pastorn och medborgarrättskämpen Joseph Lowery har avlidit. Han blev 98 år gammal, rapporterar amerikanska medier.

Lowery stod sida vid sida med ledande aktivister som Martin Luther King och Jesse Jackson under 1960-talets amerikanska medborgarrättsrörelse. Under 20 år var han ordförande för medborgarrättsorganisationen Southern Christian Leadership Conference. Han utsågs också för att tala när USA:s första svarta president, Barack Obama, installerades på sin post 2009 och fick senare ta emot presidentens frihetsmedalj.

– Pastor Joseph Lowery kämpade för medborgerliga rättigheter, säger människorättsaktivisten, demokraten och kongressledamoten John Lewis till The Atlanta Journal-Constitution.

– Han höjde alltid sin röst och gav aldrig upp. Han marscherade och protesterade i hela Amerika. Vi sörjer hans bortgång.

Joseph Lowery på sin 96:e födelsedag. Arkivbild.
Joseph Lowery på sin 96:e födelsedag. Arkivbild. Fotograf: Curtis Compton/AP/TT

Utrikes

Läkare i USA: "En mörk, sorglig miljö"

En teststation utanför ett sjukhus i New York. Arkivbild.
En teststation utanför ett sjukhus i New York. Arkivbild.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Intensivvårdsavdelningen är redan full av covid-19-patienter på universitetssjukhuset i Chicago

Chicago, Detroit och New Orleans har pekats ut som städer som följer New Yorks bana över antalet insjuknade patienter, omkring en vecka eller så bakom.

På University of Illinois Hospital i Chicago är 40 patienter inlagda med covid-19. 20 har bekräftats det senaste dygnet. Sjukhusets övriga patienter har fått flytta på sig och nu tas i princip bara coronapatienter emot.

– Det är allt vi pratar om. Det har förändrat det dagliga livet för oss. Vi brukar ha besökare och medicinstudenter här. Nu har vi inga besökare eller studenter här. Det känns nästan som ett krigsscenario, där du har den nödvändiga personalen. Det är inte den glada stämningen vi är vana vid. Det är en mörk, sorglig stämning, berättar narkosläkaren Cory Deburghgraeve till TT.

Intuberar covid-19-patienter

Vanligtvis brukar han sätta epidural på kvinnor som ska föda barn. Nu går hans arbetsdag ut på att ta hand coronapatienter, som efter att ha behandlats med syrgas någon dag fått vätskeansamlingar i lungorna. De senaste sju dagarna har han arbetat mer än 90 timmar, även om en del är jourpass där han kunnat sova några timmar.

– Om de kallar på mig och berättar att de har en patient som ska intuberas behöver jag bära full skyddsutrustning. Jag går in till patienterna och pratar med dem och berättar vad jag ska göra, om de är vakna. Jag söver dem och intuberar dem.

Rengör engångsutrustning

Skyddsutrustningen är engångsartiklar, som ska slängas efter ett patientbesök.

– Men eftersom vi har såna begränsade resurser måste vi torka av den med klorin och återanvända den, säger Deburghgraeve.

Han intuberar ungefär sex patienter under ett dagpass och två–tre varje nattpass.

– Jag förväntar mig att det fördubblas under nästa vecka.

Patienterna är i alla åldrar.

– De äldsta är omkring 50 år av dem jag haft, och de yngsta var i min ålder, och jag är 33, säger han.

Cory Deburghgraeve säger att en av de sakerna han tycker är jobbigast är att besöksstoppet gör att patienterna är ensamma, en del under sina sista dagar i livet.

– Det adderar ytterligare en nivå stress och press för oss. Jag försöker att vara trevlig och medkännande för alla patienter oavsett, men nu när jag är den sista de pratar med innan de sövs så försöker jag att vara så empatisk som det bara är möjligt. Det är så klart svårt, säger han.

Orolig att smittas

Att behandla så många patienter gör att Cory Deburghgraeve klassas som hög risk att själv bli smittad. Han medger att han är orolig, men att han varken har barn eller bor med äldre föräldrar, så att det kändes självklart att hjälpa till.

De kommande veckorna räknar han med att intensivvårdsplatserna på ett barnsjukhus i staden fylls upp av coronapatienter.

– Därefter går vi in i ett katastroftillstånd. Då får de vårdas i operationssalarna, säger han.

Han räknar med brister på respiratorer och skyddsutrustning, och att vårdpersonal som vanligtvis inte arbetar med intensivvård får rycka in.

Tror på ökning i höst

Han tror inte att coronapandemin kommer att blåsa över i första taget, utan att vi snarare rör oss mot att viruset kommer att bli en säsongssjukdom.

– Det är olyckligt när vi ser att vår president försöker pressa på för ett öppnande av landet. Jag tror att vi har flera månader kvar. I sommar tror jag att antalet fall kommer att gå ned, för att sedan öka igen i höst.

Gustav Sjöholm/TT

En vårdanställd i Illinois testar patienter för att se om de är smittade av det nya coronaviruset. Arkivbild.
En vårdanställd i Illinois testar patienter för att se om de är smittade av det nya coronaviruset. Arkivbild. Fotograf: Nam Y. Huh

FAKTA

Fakta: 1 500 fall i Chicago

Alla i delstaten Illinois, där Chicago är största staden, uppmanas att stanna hemma och inte röra sig utanför i onödan.

I delstaten hade omkring 3 000 fall bekräftats på fredagen, varav nästan hälften i Chicago. Av dem smittade har 34 personer hittills avlidit.

I Chicago bygger ingenjörssoldater om en mässhall till ett tillfälligt sjukhus med plats för 3 000 bäddar.

Källor: City of Chicago och Chicago Tribune.

Ekonomi

GM tvingas göra respiratorer

En respirator visas upp under en presskonferens i New York. Staden är en av dem som varnat för brist på medicinsk utrustning, bland annat just respiratorer.
En respirator visas upp under en presskonferens i New York. Staden är en av dem som varnat för brist på medicinsk utrustning, bland annat just respiratorer.
Fotograf: Mark Lennihan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi USA:s president Donald Trump beordrar fordonsjätten General Motors (GM) att börja tillverka respiratorer, när 100 000 apparater ska produceras på drygt tre månader för att hjälpa covid-19-patienter.

Trump åberopar lagstiftning skapad för krigstider, som kan tvinga företag att tillverka saker som behövs till de väpnade styrkorna.

"GM slösade tid. Dagens agerande kommer att hjälpa oss att säkerställa den snabba tillverkningen av respiratorer som kommer att rädda amerikanska liv", säger Trump i ett uttalande.

100 000 respiratorer

Respiratorer behövs för de svårast sjuka patienterna som drabbats av covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset. New York – den hittills värst drabbade staden i USA – har uppgett att man antagligen behöver tiotusentals.

Trump säger att USA kommer att tillverka 100 000 respiratorer de kommande 100 dagarna.

– Vi kommer att göra många respiratorer, säger han, och tillägger att landet antagligen inte behöver alla, utan att man då kan hjälpa andra länder.

Tidigare under fredagen hade Trump uppmanat GM och konkurrenten Ford att sätta fart på respiratortillverkningen. GM svarade då att man hade ett avtal på plats med företaget Ventec om att tillverka deras respirator vid GM:s anläggning i Kokomo i Indiana. GM uppgav att man var beredd att börja leverera utrustningen i april.

Även Ford tillverkar

Men Vita huset var inte nöjd med det beskedet, utan tog till den ovanliga lagstiftningen för att pressa fordonsjätten. GM i sin tur svarade att man redan vidtagit åtgärderna och företaget har arbetat dygnet runt i en vecka för att få till produktionen.

Ford uppger att man börjat leverera en sorts ansiktsskydd till polisen i New York och till sjukhus, och att man arbetar med GE Healthcare för att starta tillverkningen av en förenklad form av respiratorer.

FAKTA

Fakta: Respirator

En respirator, eller ventilator som de också kan kallas, är en maskin för konstgjord andning.

Den används av patienter som har nedsatt eller ingen andningsförmåga.

Respiratorer används bland annat vid lunginflammation, svår astma, för tidigt födda barn eller när bröstmuskulaturen är förlamad.

Källa: NE

Inrikes

Skräckvecka på isen – flera dödsolyckor

Det viktigaste säkerhetsrådet är att inte vara ensam på isen. Arkivbild.
Det viktigaste säkerhetsrådet är att inte vara ensam på isen. Arkivbild.
Fotograf: FREDRIK SANDBERG / TT
Inrikes
Inrikes Dödsfallen har avlöst varandra under veckan och fem personer har dött på de svenska isarna.

Veckan började med att en kvinna gick genom isen med spark utanför Skellefteå. Hon var i 85-årsåldern och avled till följd av olyckan.

Tragiken fortsatte på tisdagskvällen när två män, i 50- och 70-årsåldern, dog efter en isolycka norr om Ludvika och på torsdagen gick ytterligare två män, i 65- och 85-årsåldern, genom isen med fyrhjuling utanför Ovanåker.

Varnar för vårisen

Dödsolyckorna får Issäkerhetsrådet att uppmana människor att vara särskilt försiktiga på vårisen.

– Det är så fint så här års. Tänk en morgon med klar luft, sol och blank is. Det är svårt att hålla sig på land, säger Jan Insulander, projektledare för Issäkerhetsrådet.

Varje år dör runt tio personer i svenska isolyckor och våren är en farlig tid på fruset vatten.

– På vintern reflekteras värmen bort eftersom solen inte står så högt, men nu står solen högt och det betyder att strålningen går djupt ner i isen.

Vårisen kan vara lite grönaktig, mjuk och brister lätt. Säkrast är isen på tidiga morgnar och kalla nätter, men det är fortfarande viktigt att ta med både ispiken och kompisen, säger Insulander.

– Sverige är avlångt och i mellersta Sverige ska man nu vara väldigt försiktig med att ge sig ut på isen, om man inte är superexpert och har ett gäng kompisar med sig, säger han.

"Gentlemän i riskzonen"

Det är lätt hänt att överskatta sin expertis.

– Äldre gentlemän ligger i riskzonen eftersom de tycker att de vet precis hur man gör. Det är en grupp som är svår att nå med information, säger Jan Insulander.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

FAKTA: Issäkerhetsrådet

Issäkerhetsrådet arbetar med information till allmänheten om hur man ska tänka kring säkerhet på isen.

Verksamheten finansieras av Svenskt Friluftsliv, som består av flera friluftsorganisationer.

Källa: issäkerhet.se

FAKTA

FAKTA: Isolyckor

Antal omkomna i isolyckor i Sverige.

2019: 11

2018: 15

2017: 11

2016: 20

2015: 4

2014: 16

2013: 8

2012: 10

2011: 4

2010: 3

*I genomsnitt 10 omkomna om året under perioden.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Sport

Allt fler vill stryka Premier League-säsongen

Liverpools Mohamed Salah kan gå miste om Premier League-titeln. Allt fler vill ställa in allt spel och stryka säsongen helt. Arkivbild.
Liverpools Mohamed Salah kan gå miste om Premier League-titeln. Allt fler vill ställa in allt spel och stryka säsongen helt. Arkivbild.
Fotograf: Jon Super/AP/TT
Sport
Sport Ska Liverpool gå miste om sin första titel på 30 år?

När Premier League-fotbollen avbröts med kort varsel för ett par veckor sedan hade de flesta lagen nio matcher kvar att spela. Liverpool ledde med 25 poäng före Manchester City och kunde ha säkrat Premier League-titeln två omgångar senare.

Sedan dess är all fotboll i England uppskjuten tills vidare. De flesta bedömare tror att det dröjer länge innan det kan spelas matcher igen.

Enighet

Utåt sett håller Premier League-klubbarna ihop. I förra veckan kom beskedet att det fanns hundraprocentig enighet om att spela klart säsongen.

Utan publik om så krävs, inte minst med tanke på tv-avtalen som ger Premier League 762 miljoner pund (motsvarande 9,2 miljarder svenska kronor) per år.

Men bakom kulisserna låter det annorlunda.

Sportnyhetssajten The Athletic har pratat med ordföranden, klubbchefer och andra högt uppsatta personer i flera Premier League-klubbar. En av dem beskriver den officiella hållningen som "pinsam" och "orimlig".

En högt uppsatt företrädare för en klubb, som vill vara anonym, säger att det är otänkbart att spela klart säsongen. Bättre är att lägga ner helt och börja nästa säsong när virusfaran är över.

– Det är en världsomfattande pandemi. Vi får börja om igen och det kommer att vara några få som förlorar på det, Liverpool, absolut. Men på det stora hela spelar det ingen roll. Man får börja om från början.

Spela i september

Det kommer att ta flera månader innan faran är över och då måste samhället och fotbollen treva sig fram under en period innan seriespel kan börja igen.

– Så om vi har tur kan den nya säsongen börja i september, säger klubbföreträdaren till The Athletic.

En ordförande för en Premier League-klubb ifrågasätter planerna på att spela matcher utan publik. Ska skadade spelare ta upp platser på sjukhus som är fulla med coronasmittade?

– Det är så kränkande att vi ens pratar om detta. Det är helt enkelt inte så viktigt, säger han.

Han undrar också hur klubbarna ska klara säkerheten. Om lagen spelar bakom stängda dörrar kan det ändå dyka upp fans till arenorna inför matcherna och smittorisken kan vara stor.

Men Liverpool, ska de gå miste om sin första titel på 30 år?

– Det spelar helt enkelt ingen roll. Det här är en svår period som kommer att sätta avtryck i världshistorien. Det finns ingen plats för idrott och underhållning när det finns verkligt stora frågor att hantera, konstaterar en klubbföreträdare.

Den 3 april träffas Premier League-klubbarna för ett nytt möte för att diskutera frågan. Då kan ett besked komma.

Mikael Forsell/TT

FAKTA

Fakta: Premier League-ställningen

När Premier League abrupt avbröt säsongen den 13 mars ledde Liverpool med 25 poäng. Så här var läget i övrigt:

Champions League-platserna: Manchester City, Leicester, Chelsea.

Till Europa League: Manchester United.

Nedflyttade: Bournemouth, Aston Villa, Norwich.

Fotnot: Manchester C har straffats av Uefa för brott mot det finansiella regelverket och får inte ställa upp i de två kommande upplagorna av Champions League. Något klubben överklagat till Idrottens skiljenämnd Cas. Fastslås domen är Manchester United på Champions League-plats och Wolverhampton på Europa League-plats.

Utrikes

Bröt hemkarantän – fick tre års fängelse

Serbien har infört stränga karantänsregler för att begränsa coronaviruset. På bilden syns soldater utanför en infektionsklinik i Belgrad. Arkivbild
Serbien har infört stränga karantänsregler för att begränsa coronaviruset. På bilden syns soldater utanför en infektionsklinik i Belgrad. Arkivbild
Fotograf: Darko Vojinovic/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En serbisk man har dömts till tre års fängelse för att ha brutit mot karantänsreglerna som införts för att begränsa coronavirussmittan i landet, uppger lokala medier. Enligt reglerna måste alla serbiska medborgare som varit utomlands tillbringa 14–28 dagar i självisolering.

Men mannen bröt mot reglerna när han anlände till flygplatsen i staden Nis, i södra Serbien. Rättegången hölls via länk från rättssalen där domaren, åklagaren och den utsedda advokaten befann sig.

Även två personer i staden Pozarevac sydost om Belgrad har dömts till fängelse, i två respektive två och ett halvt år, för att ha brutit mot karantänsreglerna. Totalt ska 111 personer ha frihetsberövats för samma brott, uppger tv-kanalen N1.

Serbien har utlyst nationellt nödläge och infört strikta restriktioner till följd av spridningen av coronaviruset i landet, där 530 människor har smittats och åtta personer dött.

Inrikes

Stockholmare: Plötsligt duger vi inte längre

Eva-Pia och Anders Isberg har haft sin fiskarstuga i Kivik i 21 år. I år kom de ner en vecka tidigare än vanligt, men det är med blandade känslor.
Eva-Pia och Anders Isberg har haft sin fiskarstuga i Kivik i 21 år. I år kom de ner en vecka tidigare än vanligt, men det är med blandade känslor.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Det är med blandade känslor Stockholmsparet Eva-Pia och Anders Isberg inlett sommarsäsongen i Kivik på Österlen.

– Nu plötsligt så duger vi inte längre. Det är ju det man i princip säger. Jag har ju sett vad man har skrivit i tidningarna, säger Eva-Pia Isberg, som precis har kommit tillbaka till parets gamla fiskarstuga mitt i Kivik efter en promenad med maken Anders.

De har haft sitt hus i 21 år och här lever de hela sommarhalvåret. Enda skillnaden är att de i år kom en vecka tidigare. De lämnade ett tyst och öde Stockholm och här i Kivik blir det utomhusliv på ett helt annat sätt.

– Om vi blir sjuka åker vi hem. Vi går och handlar på kvällen – vi trängs inte med någon här på något sätt, säger Eva-Pia Isberg.

Hon berättar om vänner i Stockholm som tvekar inför att åka hit efter att ha hört Simrishamns kommunalråd Jeanette Ovesson (M) betona att Folkhälsomyndigheten vill att alla svenskar undviker onödigt resande.

Bekymrat kommunalråd

Till TT säger Jeanette Ovesson att hon inte vill att de som kom ner tidigt, innan några rekommendationer utfärdats, ska känna skuld och skam. Men det som framför allt bekymrar henne är om alltför många insjuknar och behöver hemsjukvård.

– Vi har alltid ansvar för dem som vistas i kommunen, men det här är ingen normal situation. Jag vill flagga för att det kan bli svårt om det blir en väldigt stor påfrestning.

Pelle Olsson är åretruntbo i Kivik och håller precis på att förbereda en renovering av sitt hus, alldeles i närheten av byns berömda Fritjof Nilsson Piratenstaty. Han tycker att alla i Sverige ska ta uppmaningen att inte resa i onödan på allvar.

– Självfallet är det så att när man kommer från Sveriges värsta smitthärd och inte vet om man är smittbärare eller ej, då bryter man ju mot de önskemål som smittskyddarna har satt upp.

"Klarar inte av det"

Beat Senn, som bor utanför Skillinge en bit söderut och är i Kivik på ett arkitektuppdrag, tycker likadant.

– Jag tycker inte att det är juste. Vi är beroende av våra gäster på Österlen, men vi har ett problem: Vår sjukvård klarar inte av det.

I sociala medier ventileras också oron för vad de som kommer från andra delar av landet kan föra med sig. Så här kan det låta i en av Österlens Facebookgrupper:

"Redan nu är det fullt i byaffären av utsocknes o hyllorna gapar tomma, när man sen dessutom står o hostar rakt ut i kassorna, ja då får man nog förstå att vi blir lite snea härnere!!!!"

Icahandlare Ola Jönsson har fått frågor från stockholmare med hus i Kivik om de inlägg på Facebook som i vissa fall varit väldigt nedlåtande mot dem som kommer utifrån.

– Det var en kund som var väldigt upprörd och frågade om vi stod bakom det här. Men vi står inte bakom det som skrivs där, inte alls.

Hos honom är alla kunder välkomna, så länge de är friska, och för butiken har sommarhusägarnas tidigarelagda inflyttning inneburit ökad omsättning på 20-30 procent de senaste två veckorna.

"Har förståelse"

Även för Buhres fisk nere i Kiviks hamn ger inflyttarna en välkommen skjuts. Driftschef Henrik Nilsson bävar lite inför en säsongsstart som inte liknar någon tidigare. Till exempel är konstrundan på Österlen, som kring påsk brukar locka många tusentals turister, inställd.

– Det är utöver det vanliga på alla sätt och vis. Men det känns för tillfället ganska positivt ändå. Sedan kan man tycka vad man vill om att de flyr storstan ut på landet, men jag har förståelse för det också, säger Henrik Nilsson.

Eva Fristedt bor i Vik och har kommit till Buhres för att köpa hämtlunch. Hon tycker att alla borde stanna hemma så mycket de kan, men hon förstår samtidigt dem som har sommarhus och tycker att det är skönt att kunna lämna storstaden. De hårda tongångarna har hon svårt för.

– Jag tycker att det är jättesvårt. Jag är absolut inte den typen av människa, men jag kan förstå om sjukhuspersonalen går på knäna. Jag tycker att det är hemskt att man tänker så – och jag tycker att det är hemskt att jag har börjat tänka så också, för jag vill inte det.

Cecilia Klintö/TT

Eva Fristedt handlar hämtmat på Buhres fisk i Kivik. Hon tycker att alla borde stanna hemma så mycket de kan, men tar avstånd från de hårda tongångarna i sociala medier.
Eva Fristedt handlar hämtmat på Buhres fisk i Kivik. Hon tycker att alla borde stanna hemma så mycket de kan, men tar avstånd från de hårda tongångarna i sociala medier. Fotograf: Andreas Hillergren/TT
'När man kommer från Sveriges värsta smitthärd och inte vet om man är smittbärare eller ej, då bryter man ju mot de önskemål som smittskyddarna har satt upp', säger Pelle Olsson, Kiviksbo.
"När man kommer från Sveriges värsta smitthärd och inte vet om man är smittbärare eller ej, då bryter man ju mot de önskemål som smittskyddarna har satt upp", säger Pelle Olsson, Kiviksbo. Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Beat Senn, Skillinge, är i Kivik på arkitektuppdrag. 'Vi är beroende av våra gäster på Österlen, men vi har ett problem: Vår sjukvård klarar inte av det', säger han.
Beat Senn, Skillinge, är i Kivik på arkitektuppdrag. "Vi är beroende av våra gäster på Österlen, men vi har ett problem: Vår sjukvård klarar inte av det", säger han. Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Folke Bruno, 18 år, distanspluggar på Handelshögskolan i sommarhuset i Kivik tillsammans med sin lillebror som går på gymnasiet. 'Om situationen blir värre och värre och det plötsligt blir lock-down på Stockholm är det skönare att vara här'.
Folke Bruno, 18 år, distanspluggar på Handelshögskolan i sommarhuset i Kivik tillsammans med sin lillebror som går på gymnasiet. "Om situationen blir värre och värre och det plötsligt blir lock-down på Stockholm är det skönare att vara här". Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Ola Jönsson, Icahandlare i Kivik, har ökat omsättningen med 20-30 procent de senaste 14 dagarna.
Ola Jönsson, Icahandlare i Kivik, har ökat omsättningen med 20-30 procent de senaste 14 dagarna. Fotograf: Andreas Hillergren/TT
'Man tycka vad man vill om att de flyr storstan ut på landet, men jag har förståelse för det också', säger Henrik Nilsson, driftschef på Buhres fisk.
"Man tycka vad man vill om att de flyr storstan ut på landet, men jag har förståelse för det också", säger Henrik Nilsson, driftschef på Buhres fisk. Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Agneta van Toor, Ystadbo på besök i Kivik, är öppen för att alla ska få komma till sina stugor. 'Jag tycker att det är förfärligt om folk ska känna sig påhoppade bara för att de kommer från Stockholm'.
Agneta van Toor, Ystadbo på besök i Kivik, är öppen för att alla ska få komma till sina stugor. "Jag tycker att det är förfärligt om folk ska känna sig påhoppade bara för att de kommer från Stockholm". Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Cecilia Håkansson, Limhamn, är i Kivik för att titta till dotterns hus i Vitemölla. 'Det är okej att de är här om de är friska och unga. Men det är ett problem med dem som är berättigade till hemtjänst', säger hon om dem som flyttar ut till sina fritidshus nu.
Cecilia Håkansson, Limhamn, är i Kivik för att titta till dotterns hus i Vitemölla. "Det är okej att de är här om de är friska och unga. Men det är ett problem med dem som är berättigade till hemtjänst", säger hon om dem som flyttar ut till sina fritidshus nu. Fotograf: Andreas Hillergren/TT

FAKTA

Fakta: Så säger lagen

Om du ska åka på semester till en annan kommun ska din hemkommun ansvara för de stöd- och hjälpinsatser du behöver. Semesterkommunen eller den så kallade vistelsekommunen är skyldig att hjälpa din hemkommun med att utreda vilka insatser du behöver och att sedan utföra dem.

Källa: Socialstyrelsen

Utrikes

Kondombrist hotar i coronans spår

Det kan bli kondombrist, när malaysiska fabriker stått stilla. Arkivbild.
Det kan bli kondombrist, när malaysiska fabriker stått stilla. Arkivbild.
Fotograf: Timo Jaakonaho/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En global brist på kondomer hotar, enligt världens största producent, som tvingats hålla sina tre fabriker stängda i en vecka till följd av coronavirusets framfart.

Malaysiska Karex tillverkar var femte kondom i världen och ungefär en veckas stopp innebär 100 miljoner färre gummin i världen, av märken som exempelvis Durex.

– Vi kommer att se en global brist av kondomer överallt, det kommer att bli läskigt, säger vd Goh Miah Kiat, som mest oroar sig för hur bristen kan slå mot olika hjälpprogram i Afrika.

– Bristen kommer inte att bara vara två veckor eller en månad. Bristen kan pågå i månader.

På fredagen fick företaget tillstånd att starta sina fabriker i Malaysia igen, men bara med halva arbetsstyrkan, under ett specialundantag för viktiga industrier.

– Men det kommer att ta tid att starta fabrikerna och vi kommer att kämpa med att hålla jämn takt med efterfrågan med halva kapaciteten, säger Goh Miah Kiat.

NÄSTA ARTIKEL