Kultur

Malmö stadsteater pausar

Kitte Wagner är vd på Malmö stadsteater. Foto: Emmalisa Pauly
Artikel Kultur och Nöje På fredag eftermiddag kom besked om att både Malmö Stadsteater och Malmö Live Konserthus tillsammans med ägaren Malmö stad beslutat att med anledning av coronapandemin pausa den publika verksamheten.

Inga publika konserter på Malmö Live och inga publika teaterföreställningar för Malmö stadsteater, så blir det från och med måndag 23 mars och till och med torsdag 30 april. Anledningen är så väl att förhindra smittspridning som att det inte finns tillräckliga förutsättningar för att genomföra vissa föreställningar, konserter och arrangemang med begränsad publik.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Stadsteater och Malmö Live som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kyrkovalet lockar allt färre kandidater

Kyrkovalet lockar allt färre kandidater. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Inrikes
Inrikes

Nu är nomineringsgrupp- och kandidatlistorna till kyrkovalet klara. Totalt ställer 26 922 kandidater och 601 grupper upp i valet 19 september.

"Det är helt fantastiskt! Hela 27 000 personer ställer upp i kyrkovalet, och vill på ett demokratiskt sätt ta ansvar för hur Svenska kyrkan ska formas framöver", säger Anki Bondesson, Svenska kyrkans projektledare för kyrkovalet, i ett pressmeddelande.

Men faktum är att antalet kandidater stadigt har sjunkit över åren. 2017 ställde ungefär 30 000 kandidater upp, ungefär 2 000 färre än 2013. För 20 år sedan, i valet 2001, ställde ungefär 53 000 kandidater upp – nästan dubbelt så många som 2021.

Valdeltagandet i kyrkovalet har under 2000-talet legat på omkring 12 procent, men 2017 hoppade det upp till drygt 19 procent när alla röster hade räknats. Det var det högsta valdeltagandet sedan 1934, enligt Svenska kyrkan.

Ekonomi

Slutstrid om EU-krav för gröna investeringar

EU:s nya taxonomiförslag är en viktig fråga för svenskt skogsbruk. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Ekonomi
Ekonomi In i det sista bråkas det om EU:s nya regelverk för gröna investeringar – taxonomin.
Åtta EU-länder sätter sig på tvären och kräver i ett brev till EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen att gas och kärnkraft ska ingå.

På onsdagen ska EU-kommissionen presentera sitt taxonomiförslag, om inte planen ändras i sista stund. Bakom det abstrakta namnet taxonomi döljer sig klassificeringar av vad som ska anses vara en hållbar, grön investering.

För den svenska regeringen, riksdagen och näringslivet är fokus på hur svenskt skogsbruk, vattenkraft och bioenergi kommer att omfattas. Klassificeringen är viktig, eftersom det väntas få stor betydelse för hur lätt det kommer att vara att locka kapital till investeringar framöver.

Strid om naturgas

De senaste utkasten som läckt ut från EU-kommissionen har stillat flera av de tidigare farhågorna för att svenska intressen skulle missgynnas.

Men förhandlingar pågår in i det sista i Bryssel. På tisdagen skrev åtta stats- och regeringschefer med Polen och Ungern i spetsen till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att försöka få in gas och kärnkraft i förslaget.

Enligt läckta utkast tänker EU-kommissionen behandla dessa energislag separat i ett senare skede, vilket ogillas skarpt av de åtta.

"Vi anser att det skulle vara fel att klassa kärnkraft och gas som klart icke-gröna under en övergångsperiod och att det skulle orsaka stor skada för länder med en tung andel industri i sin ekonomier", skriver de.

Högljudda protester

Tidigare utkast som inkluderade naturgas väckte dock högljudda protester från flera länder, däribland Sverige, och från miljöorganisationer. De ansåg att det sänkte trovärdigheten för hela taxonomin om fossil energi skulle klassas som grön.

Men de åtta länderna kräver att EU-kommissionen gör om och tar med naturgasen igen, plus kärnkraften.

"Även om det innebär att godkännandet av lagstiftningen försenas, så är målsättningen att ha bra och ambitiösa regler för alla relevanta teknologier och energikällor värt det", skriver de i brevet.

När EU-kommissionen har lagt fram sitt slutförslag ska det synas av ministerrådet, som samlar samtliga medlemsländer, och EU-parlamentet. Men ingen av dem kan ändra delar i förslaget – valet står mellan att säga ja eller nej till hela förslaget.

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: EU:s gröna taxonomi

EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga.

Syftet är att guida investerare så att pengar investeras i grönare verksamheter i stället för i verksamheter som inte är klimat- eller miljövänliga.

Det bygger på sex olika klimatmål. Nu slås reglerna för de två första målen fast.

För att en investering ska klassas som grön ska den klara kriterierna för minst ett av målen och samtidigt inte påverka de övriga negativt.

1. Begränsning av klimatförändringarna

2. Anpassning till klimatförändringarna

3. Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser

4. Omställning till en cirkulär ekonomi

5. Att förebygga och begränsa föroreningar

6. Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem

Källa: Regeringen

Utrikes

Slutförhandlingar om klimatlag

Svenska ledamoten Jytte Guteland (S) är EU-parlamentets chefsförhandlare om EU:s nya klimatlag. Arkivfoto.
Foto: Fredrik Persson/TT
Utrikes
Utrikes

Ska utsläppen till 2030 minskas med 55 procent eller rentav 60? Och ska alla länder behöva uppfylla kravet på nollutsläpp år 2050?

Det är några av frågorna när förhandlarna från EU:s ministerråd och EU-parlamentet nu försöker enas om EU:s klimatlag.

Diskussioner har pågått under vintern och våren och från EU-parlamentets sida hoppas svenska ledamoten Jytte Guteland (S) på ett genombrott under tisdagskvällen.

"Det vore en värdefull signal inför EU-USA-toppmötet i veckan att visa tydligt ledarskap genom en ambitiös klimatlag”, skriver Guteland i ett mejl till nyhetssajten Europaportalen.

Inrikes

Rekommendation om Janssens vaccin dröjer

Läkemedelsverket huvudkontor i Uppsala. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Beskedet från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) om en möjlig koppling mellan Janssens vaccin och blodproppar påverkar inte användandet av vaccinet i Sverige – ännu.
PREMIUM

Sören Andersson vid Folkhälsomyndigheten säger på en presskonferens att EMA:s besked innebär att vaccinet får användas i Sverige, men att man vill ta ställning till hur man ska använda det på bästa sätt.

– Det är helt nytt nu, det här beskedet från EMA. Vi får sätta oss in i detaljerna kring det och ta ställning till hur vi får ge rekommendationer, men vi behöver några dagar på oss för att göra det, säger Sören Andersson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tjeckien: Vi kan utvisa alla ryska diplomater

Tjeckiska diplomater som utvisats ur Ryssland till följd av konflikten länderna emellan anländer till Vaclav Havel-flygplatsen i Prag 19 april.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tjeckien är redo att utvisa alla ryska diplomater, skriver landets utrikesminister Jan Hamacek på Facebook.

"Jag är redo för allt, även att bygga relationer från grunden. Det betyder att vi skulle kunna skicka hem dem allihop", skriver han.

Tidigare under dagen uppmanade Tjeckien alla EU-länder och Nato-anslutna länder att nu utvisa ryska diplomater i "solidaritet" med landets konflikt med Ryssland.

Tjeckien har nyligen anklagat rysk underrättelsetjänst för att ligga bakom en dödlig explosion i ett ammunitionslager 2014, och därför utvisat 18 ryska diplomater ur landet. Ryssland svarade genom att i sin tur utvisa 20 tjeckiska diplomater.

Utrikesminister Ann Linde säger att Sverige i måndags uttryckte fullt stöd för Tjeckien vid EU:s utrikesministermöte.

"Rysslands agerande är oacceptabelt och det var positivt att EU enades om en tydlig kritik. Sverige har erbjudit stöd på plats i Moskva, där den tjeckiska ambassaden nu får minskad bemanning. Det är viktigt att EU står enat bakom Tjeckien. Vi fortsätter att utvärdera situationen och samordnar med partners", säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Inrikes

Man död i brand i Visby

En man avled vid en brand i Visby. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 60-årsåldern avled till följd de skador han fick vid en brand i en lägenhet i Visby vid lunchtid på tisdagen.

Polisen har inlett en brottsutredning. Lägenheten är avspärrad i väntan på en brandplatsundersökning som ska genomföras av kriminaltekniker, skriver polisen på sin hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Uppmaningen: Se på centrum med andra ögon

Stadsvandrarna har samlats på Stortorget.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Hässleholms centrum blev satt under kritisk lupp, då experter på stadskärnor vandrade genom centrum i sällskap med bland annat handlare och fastighetsägare.

Under tisdagen genomförde föreningen Svenska stadskärnor platsvandringar i innerstaden som en del i ett projekt. Handlare, fastighetsägare, tjänstemän och politiker gick vandringen i olika omgångar för att få se Hässleholm från ett nytt perspektiv.

De inbjudna personerna från olika sektorer guidades av Inger Alfredsson och Marlene Hassel från Svenska stadskärnor. Vandringen som inleddes med introduktion på Stortorget och fortsatte vidare upp längs med Första Avenyen. Allt från bristfällig belysning till balkonger, förbudsskyltar och graffiti diskuterades.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter Nsk

70-talshus på 168 kvadratmeter sålt i Sösdala

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Gisela och Joacim Petersson, 57 och 56 år, från Höör är nya ägare till fastigheten på Fasanvägen 19 i Sösdala. Huset byggdes 1979 och har en boyta på 168 kvadratmeter. Säljare är Per Anders Fredrik Zachrisson och Inge-Marie Margareta Zachrisson. Affären blev klar i mars 2021 och köpesumman blev 1 950 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Morkullevägen 14. Även där landade priset på 1 950 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL